Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 18 2024

Μαξίμου: Ο φόβος των ενδοοικογενειακών debate - «Καρφί» UBS για ΕΚΤ - Tips για Τitan, ΚΛΜ και τα δάνεια Παπαλέκα

Μαξίμου: Ο φόβος των ενδοοικογενειακών debate - «Καρφί» UBS για ΕΚΤ - Tips για Τitan, ΚΛΜ και τα δάνεια Παπαλέκα

ΜΑΞΙΜΟΥ: Μία μάλλον πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα ανησυχία αρχίζει να αιωρείται πάνω από το διοικητήριο της Νέας Δημοκρατίας, στον απόηχο της ευρείας διάστασης απόψεων μεταξύ των βουλευτών της για το θέμα του γάμου ομοφύλων:

Να προσκαλούνται σε τηλεοπτικά πάνελ δύο μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, το ένα υπέρ του νομοσχεδίου και το άλλο εναντίον, οπότε θα γίνεται…. debate ανάμεσά τους, προς τέρψη του φιλοθεάμονος κοινού.

H περίπτωση τέτοιων «ενδοοικογενειακών» debate, όπως μαθαίνουμε, συζητήθηκε στα διήμερα «σεμινάρια» των βουλευτών, στα γραφεία του κόμματος, στις αρχές της εβδομάδας.

Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος (φωτό), ζήτησε, εφόσον προκύπτει τέτοιο ενδεχόμενο, να υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση με το Μαξίμου για να αποφευχθούν οι… κακοτοπιές.

Παράλληλα, ο Γραμματέας της Κ.Ο., ο Σταύρος Καλαφάτης, είπε προς τους διαφωνούντες ότι σέβεται απόλυτα τις απόψεις τους, ωστόσο δεν χρειάζεται να τις… διατυμπανίζουν στον δημόσιο διάλογο.

Συνεπώς, η πλήρης γραμμή από Μαξίμου, προς τους αντιφρονούντες, είναι διαφωνήστε… σιωπηρά και εν συνεχεία απέχετε από την ψηφοφορία.

Τα αποτελέσματα της σύστασης θα τα δούμε προσεχώς στην πράξη.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Στο μεταξύ στο... Βιλαμπάχο, αφού πρώτα έβαλαν τρικλοποδιά στον εαυτό τους, με το μπάχαλο περί κομματικής πειθαρχίας για τον γάμο ομοφύλων, τώρα ασχολούνται με τις αφίσες του Τσίπρα.

Άστραψε και βρόντηξε ο Κασσελάκης με το δημοσίευμα του tvxs, σύμφωνα με το οποίο «κατέβηκαν» οι αφίσες του Αλέξη από τα γραφεία της Κουμουνδούρου.

Η υπόθεση όμως είχε και συνέχεια. Χθες το βράδυ ο Στέφανος βρέθηκε στη Σπάρτη, σε εκδήλωση της Νομαρχιακής οργάνωσης. Μπαίνοντας στην αίθουσα είδε αφίσες δικές του αλλά και του Τσίπρα, οπότε δείχνοντας τις δεύτερες είπε γελώντας, αλλά με νόημα: «Βάλτε κι άλλες».

Επειδή αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του θέματος, προτείνουμε να κυκλοφορεί εφεξής και με... κονκάρδα του κ. Τσίπρα στο πέτο. Δεν είμαστε όμως καθόλου σίγουροι ότι αυτό θα είναι αρκετό για μια καλή εμφάνιση στις ευρωεκλογές...

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: Παρηγοριά στον… άρρωστο η οριακή άνοδος του μέσου κόστους δανεισμού το Νοέμβριο, στο 6,2%. Και αυτό γιατί την ίδια περίοδο άνοιξε ακόμα περισσότερο η ψαλίδα με την ευρωζώνη. Οι ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων δανείζονται κατά μέσο όρο με επιτόκια χαμηλότερα κατά 93 μονάδες βάσης. Η διαφορά ήταν 79 μ.β. ένα μήνα νωρίτερα. 

Μια από τα ίδια και σε ό,τι αφορά την τιμή του ρεύματος. Τον Δεκέμβριο ήταν 103 ευρώ/MWh ή 3,9% χαμηλότερα. Ήταν, όμως, παράλληλα, υψηλότερη (από 40% έως 50%) από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Αντε να τα βγάλεις πέρα με τον ανταγωνισμό. 

 

ΤΙΤΑΝ: Επίδειξη δύναμης από τον τίτλο στη χθεσινή συνεδρίαση. Η μετοχή έκανε χαμηλό στα 21,4 ευρώ (-1,15%) αλλά στη συνέχεια βγήκαν αγοραστές οδηγώντας έως και το ιστορικό ρεκόρ των 22,3 ευρώ (+3%). 

Το κλείσιμο στα 22,2 ευρώ με τις συναλλαγές στα 2,16 εκατομμύρια ευρώ. 

 

ΚΛΜ-INTRACOM PROPERTIES: Ο τίτλος μπήκε με το… αριστερό στη φετινή χρονιά. Από το 1,75 ευρώ με το οποίο αποχαιρέτησε το 2023, έφτασε προχθές στο 1,425 ευρώ, με τη σωρευτική πτώση να φτάνει το 22%. 

Χθες βγήκε μια πρώτη «δυνατή» αντίδραση με άνοδο στο 1,57 ευρώ ή 10% υψηλότερα. Ηταν η τρίτη συνεχόμενη ημέρα με συναλλαγές άνω των 100 χιλιάδων τεμαχίων, οπότε η συνέχεια αναμένεται να έχει ενδιαφέρον.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Νέο Δ.Σ. για το ΔΑΑ, με τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη να διαδέχεται τον Ριχάρδο Λαμπίρη στη θέση του προέδρου. Επιπρόσθετα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι στους μετόχους διανεμήθηκαν μέσω επιστροφής κεφαλαίου 105 εκατ. ευρώ από τα κέρδη εις νέον χρήσης 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι πήραν άλλα 130 εκατ. ευρώ (σ.σ. μικτό ποσό), μέσω προμερίσματος χρήσης 2023, βάσει κερδών 9μήνου.

 

ΠΑΠΑΛΕΚΑΣ: Σε αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού (σ.σ. μεταξύ άλλων και από εγχώριες τράπεζες όπως Εθνική και Πειραιώς) θα προχωρήσει ο όμιλος Παπαλέκα, μετά την πώληση στην Prodea του 55% της Mediterranean Hospitality Venture (MHV), που διατηρούσε μέσω της Yoda Group.

 

ELLINIKON MARINA RESIDENTIAL: Δύο νέες εταιρείες με την επωνυμία Ellinikon Marina Residential 1 και 2 συστήθηκαν τον περασμένο μήνα (11/12/2023), με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 4,5 εκατ. ευρώ η μια (Ellinikon Marina Residential 1) και 2,7 εκατ. ευρώ η άλλη (Ellinikon Marina Residential 2).

Τα κεφάλαια καταβλήθηκαν ολοσχερώς κατά τη σύσταση των δύο εταιρειών. Αντικείμενο δραστηριότητας αμφότερων η αγοραπωλησία ιδιόκτητων ακινήτων και οι υπηρεσίες εκμίσθωσης και διαχείρισης ακινήτων.

Μέτοχοι των δύο εταιρειών είναι δύο SPVs, με έδρα την Κύπρο, που φέρουν την επωνυμία SH Saronikos Athens Riviera Real Estate 1 και 2. Προφανώς, συνδέονται με τη μεσιτική εταιρεία Saronikos Real Estate.

Το ερώτημα είναι αν θα δραστηριοποιηθούν σε αγορά/εκμίσθωση διαμερισμάτων του υπό θεμελίωση Riviera Tower, τον οποίο ανεγείρει η Ελληνικό ΑΕ δίπλα στη Μαρίνα.

 

ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΩΔΩΝΗ: Έκτακτη γενική συνέλευση για την 31η Ιανουαρίου συγκάλεσε η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, με μοναδικό θέμα την ανάκληση μελών Διοικητικού Συμβουλίου και την εκλογή νέου, μετά την απόκτηση από το private equity fund CVC και του εναπομείναντος 25% που κατείχε το ρωσικό fund SI Foods

 

UBS: Κριτική στους κεντρικούς τραπεζίτες άσκησε ο CEO της UBS Sergio Ermotti από το βήμα του φόρουμ του Νταβός.  

Ο κ. Ermotti δήλωσε ότι εντυπωσιάστηκε από την αποτυχία των κεντρικών τραπεζών να προετοιμάσουν το έδαφος για τις επιπτώσεις που θα είχαν οι αυξήσεις επιτοκίων στις αδύναμες τράπεζες αλλά και από την ταχύτητα των κινήσεων που επιτρέπουν τα νέα ψηφιακά τραπεζικά εργαλεία.

Μιλώντας σε panel για τις προβληματικές τράπεζες, ο κ. Ermotti τοποθετήθηκε για την ταχύτητα των αναλήψεων από πελάτες που οδήγησαν στην κατάρρευση της Credit Suisse και της Silicon Valley Bank.

«Δεν εντυπωσιάστηκα από το ότι ο νέος ψηφιακός κόσμος θα οδηγούσε σε ταχύτερες αναλήψεις. Εντυπωσιάστηκα που δεν το είχαν προβλέψει οι ρυθμιστικές αρχές», σχολίασε δηκτικά. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v