Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2024

Ρεύμα: Ο Θόδωρος (Σκυλακάκης) και η... σαλάτα - Τράπεζες: Το «φάουλ» των οίκων - Ο Π. Καμμένος και το σημάδι του Θεού

Ρεύμα: Ο Θόδωρος (Σκυλακάκης) και η... σαλάτα - Τράπεζες: Το «φάουλ» των οίκων - Ο Π. Καμμένος και το σημάδι του Θεού

ΡΕΥΜΑ: Στην πολύχρωμη σαλάτα των τιμολογίων, ήρθε προσφάτως να προστεθεί το νέο... φρούτο της «Φυσικό Αέριο», που κατά τη ΡΑΑΕΥ δεν εντάσσεται σε κάποια από τις υπάρχουσες κατηγορίες.

Το περίεργο είναι ότι μετά από μια προσπάθεια μηνών να ομαδοποιηθούν με το ζόρι σε χρώματα τα τιμολόγια, για να επιλέγει υποτίθεται με μεγαλύτερη διαφάνεια ο καταναλωτής, τώρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης εμφανίζεται θετικός απέναντι σε αυτό το... άχρωμο τιμολόγιο, διότι είναι φτηνό, έχοντας όμως μικρότερη διάρκεια από την προβλεπόμενη (8 μήνες αντί για 12).

Μόνο που δεν γίνεται να είναι και η πίτα σωστή και ο σκύλος χορτάτος, όπως ορθώς επισημαίνουν πολλοί στην αγορά (μεταξύ αυτών και η ΡΑΑΕΥ, αν κρίνουμε από την αντίδρασή της). Είτε θα υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη ομαδοποίηση είτε ο καθένας θα κάνει ό,τι θέλει και τα χρωματιστά τιμολόγια θα ξεθωριάσουν, οδηγώντας το σχετικό πείραμα σε γρήγορη αποτυχία.

Αν συμβεί το δεύτερο, ουδόλως θα εκπλαγούμε. Ήδη ακούγεται έντονα στην αγορά ότι αντίστοιχο προϊόν θα βγάλει και άλλη εταιρεία. Θα βγει λοιπόν ένα ακόμη χρώμα για μικτά τιμολόγια;

Κι αν βρεθούν μετά από δύο μήνες κάποιοι άλλοι να περάσουν από ένα άλλο «παράθυρο», τι γίνεται; Θα αρχίσουμε να κοιτάμε πότε θα μας τελειώσει η... παλέτα των χρωμάτων;

Κακά τα ψέματα. Το πώς λειτουργεί μια αγορά εξαρτάται από τους θεμελιώδεις κανόνες που τη διέπουν. Αν αυτοί είναι χρηματιστηριακοί, όπως συμβαίνει πλέον με το ρεύμα, δύσκολο να βάλεις ρυθμίσεις που αντιτίθενται σε αυτό τον χαρακτήρα.

ΥΓ: Όπως αναμέναμε, μπαίνοντας στον ειδικό χώρο σύγκρισης τιμολογίων της ΡΑΑΕΥ, ο καταναλωτής βλέπει μεν τιμές, δεν βλέπει όμως (στα μεταβαλλόμενα τιμολόγια) με ποιους συντελεστές μεταβολής θα αυξομειώνεται μελλοντικά το τιμολόγιό του. Στην ουσία βλέπει μια φωτογραφία «της στιγμής», με διάρκεια λίγων μηνών. Θα αλλάζει τιμολόγια ή και προμηθευτή κάθε μερικούς μήνες;  



MYTILINEOS: Εχοντας στη βαλίτσα το νέο υψηλό της μετοχής, στα 39,3 ευρώ, ταξίδεψαν τα στελέχη του ομίλου στο Λονδίνο για τη δεξίωση με αφορμή τα 10 χρόνια παρουσίας στη βρετανική αγορά, στην οποία έχτισε ισχυρή παρουσία, με επιστέγασμα τη συμμετοχή στο project ύψους 1 δισ. στερλίνων για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση υψηλής μεταφορικής ισχύος στην ανατολική ακτή του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πίσω στην Αθήνα, η μετοχή γράφει ήδη κέρδη άνω του 4% από την αρχή της χρονιάς, ενώ με την κεφαλαιοποίηση στα 5,61 δισ. ευρώ έχει εδραιωθεί στην πέμπτη θέση της κατάταξης, έχοντας χτίσει απόσταση ασφαλείας από τον ΟΤΕ και έχοντας μπροστά της τον ΟΠΑΠ.

Στη χθεσινή κίνηση συνέβαλε και η έκθεση της Optima Bank, η οποία ανέβασε ακόμα περισσότερο τον πήχη για τη μετοχή. Είναι η πρώτη χρηματιστηριακή που θέτει τιμή-στόχο τα 47 ευρώ, με τη σύσταση να παραμένει «αγορά» παρά το ράλι.

Υ.Γ. Σημαντική μέρα για τον όμιλο η Πέμπτη. Αφενός ανακοινώνει αποτελέσματα 2023, αφετέρου η διοίκηση θα συναντήσει επενδυτές στο πλαίσιο του Roadshow της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αίσθηση έχει προκαλέσει στις τάξεις των διεθνών επενδυτών η «άνεση» με την οποία οι ελληνικές τράπεζες βγαίνουν στην αγορά και δανείζονται με senior ομόλογα. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι το επιτόκιο που εξασφάλισε χθες η Εθνική είναι το χαμηλότερο για ανάλογο τίτλο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Πηγές της αγοράς εξηγούν ότι η τιμολόγηση των πρόσφατων εκδόσεων αντανακλά τη θετική τροχιά της Εθνικής καθώς και των άλλων συστημικών τραπεζών, όπως και την πρόοδο που έχουν σημειώσει στη βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού και τα κεφάλαια.

Αυτή η πρόοδος έφερε αναβαθμίσεις αξιολόγησης, παρ' όλα αυτά οι τράπεζες εξακολουθούν να στερούνται της επενδυτικής βαθμίδας που κατέκτησε πέρυσι το ελληνικό δημόσιο. Δεδομένου ότι το γεγονός αποκλείει -λόγω καταστατικού- κάποιους επενδυτές από την τοποθέτηση σε ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, εκδηλώνεται και η σχετική γκρίνια η οποία εκφράζεται στα διεθνή πρακτορεία.

«Υπάρχει μια πολύ σαφής υστέρηση μεταξύ [της βελτίωσης] της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και των αξιολογήσεων... δεν μπορεί ο κάθε επενδυτής να κερδίσει χρήματα τοποθετούμενος για την αναβάθμιση που γνωρίζει ότι έρχεται», σημείωσε τραπεζίτης στο Reuters!

Το λες και φάουλ!

 

CARDLINK: Αλλαγή φρουράς στο τιμόνι της Cardlink καθώς νέος διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο Ιωάννης Κιτιξής, διαδεχόμενος τον Γ. Δρυμιώτη.

Ο τελευταίος είχε παραμείνει διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και μέτοχος μειοψηφίας, μετά την πώληση της εταιρείας στη Worldline από την Quest.

Προφανώς, η αποχώρησή του από το Δ.Σ. συνεπάγεται και την πώληση του 7,5% της Cardlink, το οποίο κατείχε μέσω της Aldedge Holding.

 

AUTOHELLAS-ITALIAN MOTION: Στο κτήριο που στεγάζει την Autohellas στην Κηφισιά μεταφέρθηκε η έδρα της Italian Motion (πρώην FCA Greece), που εξαγοράστηκε πέρyσι από την κοινοπραξία Autohellas- Samelet Motors έναντι 65 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, άλλαξε ο ορκωτός. Από την EY που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2022, η Italian Motion πήγε σε KPMG.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Στο χθεσινό «πηγαδάκι» δύο βουλευτών της ΝΔ η κουβέντα ήρθε στο θέμα της ασθένειας του πρωθυπουργού και της αναβολής του υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα. Σε αυτό -θυμίζουμε- θα παρουσιαζόταν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο ο ένας από τους δύο βουλευτές, προερχόμενος από νομό της κεντρικής Ελλάδος, προτίθεται να καταψηφίσει.

«Μπορείς να το πεις και σημάδι του Θεού. Δεν ήρθε προς έγκριση, δεν βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση, δεν προωθείται στη Βουλή. Μήπως να το ξανασκεφτούν οι αρμόδιοι;», ρωτούσε χαριτολογώντας τον συνομιλητή του, ο οποίος θυμήθηκε ένα άλλο… θεόσταλτο μήνυμα πριν από χρόνια. Όταν τα Θεοφάνια του 2008, ένα περιστέρι κάθισε στο κεφάλι του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, που παρακολουθούσε την τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Και μιας και πιάσαμε τα δεξιά κόμματα, χθες έδωσε στίγμα ένας ακόμα πολιτικός αρχηγός, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Με μια αινιγματική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πάλαι ποτέ συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα φωτογραφήθηκε φορώντας γυαλιά και κόκκινο καπέλο και σημείωσε λακωνικά: «Επιστρέφω»!

Λέτε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v