Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2024

Σπέτσες: Ο τοίχος και το μπλε παράθυρο - ΕΒΕΑ: Η Σοφία στο Νταβός - Το Roadshow και οι απόντες - Tips για ΜΟΝΤΑ & mezz

Σπέτσες: Ο τοίχος και το μπλε παράθυρο - ΕΒΕΑ: Η Σοφία στο Νταβός - Το Roadshow και οι απόντες - Tips για ΜΟΝΤΑ & mezz

ΕΒΕΑ: Έχοντας λύσει όλα τα καυτά προβλήματα των μελών του Επιμελητηρίου στην Αθήνα, η πρόεδρός του, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου (φωτ.), καινοτόμησε. Μετέβη στο… Νταβός, για να πάρει μέρος, έστω και περιφερειακά, στη διάσκεψη των ισχυρών του κόσμου. Επί του θέματος μάλιστα υπήρξε και επίσημη ενημέρωση των μελών, μέσω του newsletter, καθώς η κυρία πρόεδρος ταξίδεψε επισήμως, με έξοδα του Επιμελητηρίου.

Υποθέτουμε ότι το ταξίδι δεν οφείλεται σε ψευδαισθήσεις μεγαλείου, αλλά έγινε κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους. Να πάρει, βρε αδελφέ, μια γεύση, από πρώτο χέρι, που λέει και ο λαός μας, για τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται, περί γεωπολιτικών εντάσεων, κλιματικής αλλαγής, παραπληροφόρησης, τεχνητής νοημοσύνης και άλλων διεθνών προκλήσεων, μεγάλου βεληνεκούς.

Το ταξίδι βεβαίως έλαβε και τη δέουσα προβολή σε εγχώρια μέσα, καθώς η κα Εφραίμογλου μίλησε στο «Greek House Davos», έναν ελληνικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, σε πάνελ με θέμα «Board Leadership for Inclusive growth in a fragmented world». Το οποίο θέμα, είμαστε σίγουροι ότι κυριαρχεί αυτή την περίοδο στους προβληματισμούς των μελών του Επιμελητηρίου.

Εμείς της ευχόμαστε να καταφέρει να παραστεί το καλοκαιράκι και στη Λέσχη Bilderberg. Συζητούν κι εκεί βαριά διεθνή θέματα ενδιαφέροντος του ΕΒΕΑ και των μελών του.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Πολύ κακό για… το τηλεοπτικό τίποτα, αποδείχθηκε «η σύναξη των Σπετσών». Από το μεσημέρι της Παρασκευής που έφτασαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί μέχρι χθες το μεσημέρι που αναχώρησαν για τα σπίτια τους, δεν καταγράφηκε κανένα κουτσομπολιό, από αυτά που προσδοκούσαν ότι θα αποτύπωναν φωτορεπόρτερ και κάμεραμεν, οι οποίοι κυριολεκτικά ξεροστάλιασαν επί 48 ώρες έξω από το σπίτι του Στέφανου Κασσελάκη.

Βλέπετε, ούτε αραλίκι στα καφέ και στα μπαράκια έκαναν οι βουλευτές, ούτε ο ίδιος ο οικοδεσπότης εμφανίστηκε πουθενά -μάλιστα, το βράδυ του Σαββάτου βγήκε… από την πίσω πόρτα για να πάει στην ταβέρνα που θα έκανε το τραπέζι στους προσκεκλημένους του. Αλλά και οι βουλευτές δεν… μαρτύρησαν το παραμικρό, ούτε προώθησαν ενσταντανέ που θα είχαν αποτυπώσει με τα κινητά τους.

Αποτέλεσμα; Το μοναδικό πλάνο που έπαιζε και ξαναέπαιζε ήταν… ο τοίχος με το μπλε παράθυρο της οικίας Κασσελάκη.

Συμπέρασμα: το διήμερο στις Σπέτσες ήταν πράγματι μία πρωτότυπη (και πρωτόγνωρη για πολιτικό κόμμα) άτυπη συνεδρίαση, με σφικτό πρόγραμμα συζητήσεων ανά τομέα δράσης, υποβοήθησή τους με τα PowerPoints που είχαν ετοιμάσει οι τομεάρχες και ανταλλαγή εμπειρίας «για να γίνουμε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι».

Στις Σπέτσες βρέθηκε και η δημοσιογράφος Δώρα Τσαμπάση, σύζυγος του πρόωρα χαμένου Ολυμπιονίκη μας Αλέξανδρου Νικολαΐδη. Όχι τυχαία. Όπως μάθαμε, εντάχθηκε στο στελεχιακό δυναμικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με διπλό καθήκον: να προωθεί τη δουλειά της στα social media και να «εκπαιδεύσει» τους νεότερους βουλευτές ή και τους παλιούς που… δεν το 'χουν με τα μέσα κοινωνικά δίκτυα.

Η κα Τσαμπάση είναι έμπειρη από τη δημοσιογραφική διαδρομή της και ιδιαίτερα αγαπητή. Μένει να αποδειχθεί και αποτελεσματική.

 

ΜΟΝΤΑ: Στην πρώτη θέση των αποδόσεων βρέθηκε ο τίτλος στη συνεδρίαση της Παρασκευής, «γράφοντας» άνοδο σχεδόν 12% στα 2,62 ευρώ. Μελανό σημείο, ο χαμηλός τζίρος, καθώς η θεαματική κίνηση πραγματοποιήθηκε με κάτι λιγότερο από 5.400 ευρώ.

Η μετοχή βλέπει απόδοση άνω του 35% τον τελευταίο μήνα ενώ σε ορίζοντα 12μήνου, «βγάζει μάτια» με εκτίναξη που προσεγγίζει το 300%!

Η εταιρεία εμφάνισε αξιοσημείωτα αυξημένα μεγέθη στο εννεάμηνο, κάτι που αποδίδεται και στην… παράλληλη ενασχόληση με γνωστό εστιατόριο στη Μύκονο.

 

ΜΕΖΖ: Πάρτι στήθηκε την Παρασκευή στο ταμπλό με τους συγκεκριμένους τίτλους, καθώς και οι τέσσερις βρέθηκαν στον «αφρό» των αποδόσεων, με υψηλό μάλιστα τζίρο.

Στην πρώτη θέση με άνοδο σχεδόν 10% η Phoenix Vega Mezz (ΦΒΜΕΖΖ), που εκτινάχθηκε σε υψηλά διμήνου με άνοδο σχεδόν 10% στο 0,051 ευρώ, ενώ άλλαξε χέρια το 1,32% της μετοχής ή 16.522.357 κομμάτια, που συνιστά τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου εξαμήνου.

Από κοντά η SunrizeMezz (ΣΑΝΜΕΖΖ) με άνοδο 8,24% στο 0,237 ευρώ και συναλλαγές αξίας 323.378 ευρώ, τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου εξαμήνου. Ακολούθησε η Galaxy Cosmos Mezz (ΓΚΜΕΖΖ) με κέρδη 6,55% στο 0,529 ευρώ με τον υψηλότερο όγκο του τελευταίου διμήνου.

Σε ρόλο… αφέτη η ΚΑΪΡΟΜΕΖ που «τρέχει» από τα μέσα Δεκεμβρίου, εμφανίζοντας απόδοση 94% στο τρίμηνο. Την Παρασκευή είχε άνοδο 4,23% στο 0,197 ευρώ, κλείνοντας σε υψηλά 26 μηνών.

 

ROADSHOW: Motor Oil και Jumbo αποτελούν τις δύο πιο ηχηρές απουσίες από το roadshow της JP Morgan σε Νέα Υόρκη, με βάση τις συμμετοχές που έγιναν γνωστές. Πρόκειται για μετοχές που συμμετέχουν στο MSCI Greece και βεβαίως στον FTSE Large Cap.

Από πλευράς ξένων funds αναμένεται να παραβρεθούν όλα τα μεγάλα ονόματα (Fidelity, Capital, Wellington, Fiera, Lazard Asset Management, BlackRock, Schroeder κ.ά.).

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Τον Φεβρουάριο ξεκινά η αποπληρωμή των δανείων, ύψους 114 εκατ. ευρώ, που έχει παράσχει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ΑΚΤΩΡ, πρώην θυγατρική της, που ανήκει σήμερα στον όμιλο Intrakat.

Στις 3 Φεβρουαρίου λήγει ανεξασφάλιστο ομολογιακό 3 εκατ. ευρώ, που χορήγησε σε ΑΚΤΩΡ η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις καθώς και βραχυπρόθεσμο δάνειο 8 εκατ. ευρώ, που παρείχε η ΗΛΕΚΤΩΡ σε ΑΚΤΩΡ.

Σύνολο 11 εκατ. ευρώ.

 

IRC ΚΑΖΙΝΟ: Σύμβαση μεταξύ της IRC Ελληνικού ΑΕ και της ΤΕΡΝΑ, για την κατασκευή του συγκροτήματος Καζίνο στο Ελληνικό, πρόκειται να υπογραφεί το επόμενο διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο πλευρές έχουν ήδη υπογράψει σύμβαση υπηρεσιών και σύμβαση υπεργολαβίας, οι οποίες αφορούν, αντίστοιχα, σε παροχή υπηρεσιών preconstruction, καθώς και σε εκτέλεση πρόδρομων εργασιών (χωματουργικών, δοκιμαστικοί πάσσαλοι).

Ο όμιλος ΓΕΚ, μητρική της ΤΕΡΝΑ, συμμετέχει στην IRC Ελληνικού με 49%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v