Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 19 2024

Μια χούφτα traders κέρδισαν 5 δισ. από το ρεύμα - Ο Μαντωνανάκης και τα 330 εκατ. του Υπερταμείου - Tips για το ΧΑ

Μια χούφτα traders κέρδισαν 5 δισ. από το ρεύμα - Ο Μαντωνανάκης και τα 330 εκατ. του Υπερταμείου - Tips για το ΧΑ

ΝΤΑΒΟΣ: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όταν ρωτήθηκε, έσπευσε να αναζητήσει τον… καφέ της, προκαλώντας γέλια στην αίθουσα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναρωτήθηκε, «νόμιζα ότι τελείωσε ο χρόνος», προκαλώντας επίσης γέλια.

Ηταν η πρώτη τους αντίδραση στις ερωτήσεις για τις αμερικανικές εκλογές και την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ. Εντέλει αμφότεροι επεσήμαναν ότι η απόφαση ανήκει στον αμερικανικό λαό, που θα αποφασίσει δημοκρατικά.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δουλέψει με όποιον εκλέξουν οι Αμερικανοί πολίτες, καθώς και ότι μερικές φορές κάνοντας «κήρυγμα» έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Foreign Policy», που πήρε τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη, σχολίασε ότι απάντησε «πιο διπλωματικά» από τον Jamie Dimon. Μιας και Μητσοτάκης-Dimon θα βρεθούν την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, πού ξέρετε, μπορεί και να το συζητήσουν.

 

ΝΤΑΒΟΣ ΙΙ: Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και τον ρόλο Ελλήνων εφοπλιστών που κατηγορήθηκαν στο παρελθόν ότι διευκόλυναν τις ρωσικές εξαγωγές αργού. Στην τοποθέτησή του υπήρξε απόλυτος: «Σε ό,τι αφορά την ελληνική ναυτιλία ήμασταν πολύ προσεκτικοί στο να επικοινωνήσουμε σε αυτούς ότι πρέπει να τηρούν το καθεστώς διεθνών κυρώσεων, και το έκαναν αυτό».

Βέβαια στον διεθνή τύπο διαβάσαμε παλαιότερα ότι υπήρξαν «παραινέσεις» και από τις ΗΠΑ σε συγκεκριμένους εφοπλιστές.

Φανταζόμαστε, πες πες… πείστηκαν.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΤΧΣ: Με την ίδια διαδικασία που έτρεξε η διάθεση του 22% της Εθνικής Τράπεζας θα διενεργηθεί το placement μετοχών Πειραιώς Financial Holdings, κυριότητας ΤΧΣ.

Ιδιωτική τοποθέτηση, δηλαδή, για ξένους επενδυτές, μέσω της διαδικασίας του accelerated book building και δημόσια προσφορά για το σκέλος των μετοχών, οι οποίες θα διατεθούν σε Έλληνες επενδυτές. Ο χρόνος, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων δ' τριμήνου 2023 (23 Φεβρουαρίου ενδεικτική ημερομηνία), μετρά αντίστροφα… Το ύψος του προς διάθεση ποσοστού θα αποφασισθεί μετά την ολοκλήρωση του pre marketing και της διαδικασίας του wall crossing.

Η ζήτηση, πάντως, στην τρέχουσα επενδυτική συγκυρία, είναι τόσο ισχυρή, που μπορεί να επιτρέψει τη διάθεση ως και του 27%.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σε μπίζνα που αποφέρει τεράστια κέρδη για λίγους και άγνωστους, εν πολλοίς, traders έχει μετατραπεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Και επειδή οι αριθμοί λένε πάντα τη δική τους αλήθεια, σημειώνουμε ότι μιλάμε για ένα μικρό κλάδο που πριν από πέντε χρόνια είχε μετά βίας κέρδη 100 εκατ. τον χρόνο, αλλά το 2022 αθροιστικά κέρδη 5 δισ. δολαρίων!

Οι traders αυτοί βρίσκονται στη Δανία, καθόλου τυχαία επιλογή, καθώς ήδη από τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε στη Σκανδιναβία η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας από τα κρατικά δεσμά.

Το «κόλπο» αφορά τη χρήση αυτοματοποιημένων μοντέλων βραχυπρόθεσμου trading με αλγορίθμους αλλά και συστηματική παρακολούθηση των μετεωρολογικών δεδομένων. Βλέπουν, για παράδειγμα, ότι σε μια χώρα της Ευρώπης θα υπάρξει ομίχλη. Αυτόματα τα συστήματα, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, αγοράζουν συμβόλαια αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, ποντάροντας ότι η τιμή ρεύματος θα ανέβει μόλις φανεί ότι τα φωτοβολταϊκά δεν παράγουν όσο αναμενόταν. Και το χρήμα… ρέει.

Αυτό που πρακτικά έχει απογειώσει αυτή την μπίζνα είναι η διείσδυση των ΑΠΕ, σημειώνει το Bloomberg. Η αγορά έχει αποκτήσει μεγάλη μεταβλητότητα λόγω της «στοχαστικότητας» των ΑΠΕ και της επίδρασης που έχουν σε αυτές οι μετεωρολογικές συνθήκες (σ.σ. δεν υπάρχει σταθερή παραγωγή λόγω καιρού). Οι εκρηκτικές συνθήκες που διαμόρφωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Όπως και να 'χει, οι συγκεκριμένες εταιρείες, που δεν έχουν δική τους παραγωγή, βρίσκονται να κερδίζουν περισσότερα απ’ ό,τι κραταιοί όμιλοι της Ευρώπης. Και ίσως ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι η δράση τους ελάχιστα έχει απασχολήσει τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές παρά τους συστημικούς κινδύνους που προκύπτουν.

 

ΑΝΝΑ ΜΑΝΗ-ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Στο Σχηματάρι, στην έδρα της εταιρείας Gizelis Robotics, βρέθηκε χθες η υφυπουργός Ανάπτυξης, η οποία δήλωσε πως «οι νέες τεχνολογίες είναι το μέλλον της μεταποίησης και της βιομηχανίας, ένα παράθυρο στην εξελισσόμενη σχέση μεταξύ αυτοματισμού και οικονομίας».

Η κυρία Μάνη ξεναγήθηκε από τον Ευάγγελο Γκιζελή, πρόεδρο του ομίλου Gizelis, στις γραμμές παραγωγής και στους χώρους έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας. Συζήτησαν για τη σημασία του machine learning (μηχανική μάθηση), του εξειδικευμένου λογισμικού, των big data και της ρομποτικής στην παραγωγική διαδικασία.

Ωραία όλα αυτά, δεν λέμε, αλλά η στήλη εκτιμά ότι θα είναι χρήσιμο η υφυπουργός, που κρατά ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο, να ενημερώσει για το τι σχεδιάζει όσον αφορά την προώθηση της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα.

 

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ: Ομηροι των βουλγαρικών αρχών είναι οι ελληνικές εμπορευματικές μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο της χώρας. Σχετική καταγγελία επ’ αυτού κάνει με επιστολή του προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, επικαλούμενος επιστολή του Σωματείου Διεθνών Μεταφορών Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ. Αυτοκινήτων Ν. Πιερίας «Η Ακρόπολις».

Όπως καταγγέλλει, τα ελληνικά φορτηγά αυτοκίνητα, καθώς και άλλων χωρών, είναι εγκλωβισμένα από τις 13 Ιανουαρίου στον βουλγαρικό μεθοριακό σταθμό Oryahovo - Bechet και δεν μπορούν να κινηθούν προς Αυστρία. Τους έχουν αφαιρεθεί οι άδειες, χωρίς συγκεκριμένο λόγο και πρακτικά βρέθηκαν κολλημένοι στο σημείο, χωρίς να είναι σε θέση ούτε να συνεχίσουν το δρομολόγιό τους ούτε να επιστρέψουν στην έδρα τους.

Την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, τους ανακοινώθηκε από τη βουλγαρική αστυνομία ότι ο τελωνειακός έλεγχος θα διαρκέσει 7 ημέρες. Ετσι, τα οχήματα παραμένουν σε ακινησία με κίνδυνο αλλοιώσεως των εμπορευμάτων και αθέτησης των συμφωνηθεισών προθεσμιών παράδοσης.

 

ΔΕΙΚΤΕΣ: Αναθεωρούνται οι κανόνες υπολογισμού των Δεικτών FTSE/ΧΑ. Με τα νέα δεδομένα, η τελική κατάταξη των εταιρειών θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τη «Μέση Συνολική Κεφαλαιοποίηση» του τελευταίου μήνα της εκάστοτε περιόδου αξιολόγησης σε αντικατάσταση της «Συνολικής Κεφαλαιοποίησης» την τελευταία εργάσιμη ημέρα που ισχύει σήμερα.

Οι αλλαγές έχουν άμεση εφαρμογή και θα ισχύσουν κατά την επόμενη τακτική αναθεώρηση της σύνθεσης των Δεικτών μηνός Απριλίου 2024.

 

Q&R: Η βίαιη ανοδική αντίδραση της μετοχής χθες διαδέχτηκε σειρά συνεδριάσεων που έδειχναν ότι κάποιοι επέλεξαν το profit taking μετά το ράλι που προηγήθηκε και είχε εντοπίσει η στήλη.

Η μετοχή ξεκίνησε τη χρονιά από τη ζώνη του 0,6 ευρώ και έφτασε το 0,796 ευρώ στις 9 Ιανουαρίου. Ακολούθησαν τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις και σταθεροποίηση.

Χθες ωστόσο εκτινάχθηκε στο 0,878 ευρώ (+17,69%), με συναλλαγές αξίας 232 χιλιάδων ευρώ.

 

ENTERSOFT: Πρώτη ανάσα της χρονιάς για τον τίτλο που μετρούσε μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη φετινή χρονιά. Ανοδος στα 6,08 ευρώ (+6,29%) με λίγο πάνω από 18 χιλιάδες τίτλους να αλλάζουν χέρια.

Θυμίζουμε ότι μπήκε στο 2024 με την τιμή στα 6,48 ευρώ, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου είχε αναρριχηθεί μέχρι τα 6,7 ευρώ.

 

ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ: Χθες δημοσιεύθηκε η επίσημη ετήσια οικονομική έκθεση για το 2022. Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο, καθότι μετατρέπει τα σημαντικά λειτουργικά κέρδη σε ζημιές, είναι η πρόβλεψη που αφορά την πασίγνωστη πλέον υπόθεση της αντιδικίας του Δημοσίου (μέσω της ΕΤΑΔ, θυγατρικής του Υπερταμείου) με τον γνωστό ξενοδόχο Παντελή Μαντωνανάκη και τις εταιρείες του.

Η κολόνια αυτή κρατάει χρόνια (περίπου μία δεκαετία), κι έχουν βγει πολλές δικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα το ύψος της οφειλής να υπολογίζεται σε περισσότερα από... 600 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, 568 εκατ. ευρώ συν τους τόκους που τρέχουν από τότε που βγήκαν οι αποφάσεις.

Από τις οικονομικές καταστάσεις και τις σημειώσεις των ορκωτών προκύπτει ότι έχουν σχηματιστεί προβλέψεις από την ΕΤΑΔ, συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ, επηρεάζοντας αρνητικά τα αποτελέσματα, όχι μόνο τα δικά της αλλά και της μητρικής.

Κι αυτό, καθώς πλέον έχει απόλυτα επίσημη «βούλα», υποθέτουμε ότι δίνει μια πρώτη εικόνα του ύψους που θα μπορούσε να έχει ένας «αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός» μεταξύ των δύο πλευρών, τουλάχιστον κατά την άποψη του δημοσίου.

Οι ορκωτοί (της Grant Thornton) πάντως δήλωσαν αδυναμία να εκτιμήσουν την ακρίβεια της πρόβλεψης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v