Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2024

Πειραιώς: Τι κρύβει η «κολοκυθιά» των ποσοστών *ΤΑΙΠΕΔ-ΔΑΑ: Η τετράδα και τα... τζαρτζαρίσματα *Tips για το ΧΑ

Πειραιώς: Τι κρύβει η «κολοκυθιά» των ποσοστών *ΤΑΙΠΕΔ-ΔΑΑ: Η τετράδα και τα... τζαρτζαρίσματα *Tips για το ΧΑ

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Να είναι 15% το ποσοστό που θα δώσει το ΤΧΣ, να είναι 20%, ή μήπως 27%; Η κολοκυθιά που παίζεται, χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία για τους τραπεζίτες αλλά και τους μεγάλους επενδυτές είναι να μη δημιουργηθούν τράπεζες δύο ταχυτήτων.

Με άλλα λόγια, να μη διαιωνίζεται το φαινόμενο τραπεζών στις οποίες το δημόσιο έχει αυξημένα δικαιώματα και προνόμια επειδή διατηρεί ποσοστό, ενώ σε άλλες όχι.

Αυτό γίνεται με δύο τρόπους: Είτε με την πώληση αυτών των ποσοστών, είτε με μερική πώληση (όπως έγινε στην ΕΤΕ), συνοδευόμενη από νομική αλλαγή στο καθεστώς των αυξημένων δικαιωμάτων.

Προφανώς αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ΕΤΕ φέρεται να επιθυμεί διακαώς την αγορά σημαντικού μέρους των μετοχών της που εξακολουθεί να κατέχει το ΤΧΣ. Ομοίως, οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές που θα κληθούν να τοποθετηθούν στο placement της Πειραιώς ζητούν να δοθεί όλο το ποσοστό (27%) του ΤΧΣ, για να πετύχουν με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

Να αυξηθεί το μέγεθος του placement σε επίπεδα πάνω από 1 δισ. ευρώ, που να τους επιτρέπει να βάλουν αρκετό χρήμα, αλλά και να ξέρουν ότι το δημόσιο δεν θα έχει αυξημένα δικαιώματα.

Το θέμα λοιπόν είναι να κάνει το μεγάλο βήμα η κυβέρνηση και να καθαρίσει το τοπίο. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο.

 

ΤΧΣ-JP MORGAN: Συναντήσεις με εκπροσώπους 15 επενδυτικών τραπεζών και funds έχει κλεισμένα η διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργανώνει η JP Morgan.

Το Ταμείο θα εκπροσωπηθεί σε ανώτατο επίπεδο από τον CEO Ηλία Ξηρουχάκη (φωτ.) και τον αναπληρωτή CEO Νίκο Βαλαντάση, οι οποίοι θα δουν μεταξύ άλλων τις Morgan Stanley, Bank of America, BlackRock, Barclays κ.ά. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για συναντήσεις με το ΤΧΣ είναι μεγάλο, λόγω και της επικείμενης αποεπένδυσης από την Τράπεζα Πειραιώς.

Το track record από τις προηγούμενες διαθέσεις μετοχών κυριότητας ΤΧΣ σε Eurobank, Alpha και ΕΤΕ έχει θέσει ψηλά τον πήχη…

 

ΤΑΙΠΕΔ: Πλήγμα από το πουθενά στο prestige της διάθεσης μετοχών της Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (Ελ. Βενιζέλος) προκάλεσαν οι αλλαγές τελευταίας στιγμής στις αμοιβές των αναδόχων (πλην μεγάλων τραπεζών), οι οποίες οδήγησαν στην αποχώρηση της Axia Ventures, από το σχήμα.

Η τελευταία επιβεβαίωσε στη στήλη ότι αποχωρεί από το project, χωρίς να δώσει επιμέρους διευκρινίσεις για την απόφαση. Το τι συνέβη όμως είναι κοινό μυστικό στη χρηματιστηριακή πιάτσα. Οι αλλαγές στη «μοιρασιά» των προμηθειών έγιναν γνωστές από το ίδιο το Ταμείο, αργά το βράδυ της Παρασκευής, αιφνιδιάζοντας τους υποψήφιους αναδόχους. Πηγές προσκείμενες στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι η σχετική απόφαση λήφθηκε νωρίτερα, αλλά υπήρξε «αβλεψία» στην έγκαιρη επικοινωνία, με αποτέλεσμα να συμβεί αυτό που συνέβη, με τον τρόπο που συνέβη.

Να σημειώσουμε ότι το μέγεθος του placement είναι μεγάλο, της τάξεως των 800-850 εκατ. ευρώ. Έχει όμως και μια ιδιαιτερότητα. Μόνο ένα μέρος έχει «βαθμό δυσκολίας». Μιλάμε για τη διάθεση του 19% σε νέους επενδυτές, καθώς το 10% θα διατεθεί στην AviAlliance (με υπερτίμημα έναντι της τιμής διάθεσης) και το 1% σε εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου. Δηλαδή στον κύριο μέτοχο, το καναδικό fund, που από 40% θα πάει στο 50% και στον Ελληνα ιδιώτη μέτοχο, που από το 5% θα ανέβει στο 6%.

Οι διπλοτσεκαρισμένες πληροφορίες της στήλης συμπίπτουν στο ότι όλοι οι ανάδοχοι δεν μπήκαν στο σχήμα με τα ίδια κίνητρα. Μια από τις εταιρείες ήθελε περισσότερο τη δόξα, κι όχι το χρήμα (για να το πούμε... κομψά) κι έκανε ό,τι μπορούσε για να μπει ανάδοχος, γεγονός εξηγήσιμο, μεν, από την πλευρά της, όχι όμως και τόσο συνηθισμένο σε τέτοιου είδους μεγάλες υποθέσεις. 

Η λίστα, πλην τραπεζών, περιλάμβανε τις Axia Ventures, Εuroxx, Παντελάκης και Αmbrosia Capital. Μέχρι κάποια στιγμή, όλα ήταν μέλι γάλα, ώσπου έγινε γνωστό (στο παρά... ένα) ότι η Euroxx θα πάρει προμήθεια 5 μονάδες βάσης, όπως οι τράπεζες κύριοι ανάδοχοι (συνολικά, λένε οι πληροφορίες, το σχήμα των αναδόχων θα μοιραστεί 29 μονάδες βάσης), με περικοπή της προμήθειας άλλων αναδόχων από 3 μ.β. σε 2 μ.β.

Ως αιτιολογία για την αλλαγή, αναφέρθηκαν αρμοδίως στους χαμένους της ανακατανομής, οι επιδόσεις της συγκεκριμένης χρηματιστηριακής σε πρόσφατες διαθέσεις μετοχών, ιδίως της HelleniQ Energy.

H αιτιολογία, όπως και το... αποτέλεσμα που επέφερε, δεν ικανοποίησαν την Axia Ventures, η οποία και επέλεξε να αποχωρήσει. Οι υπόλοιποι τρεις παρέμειναν. Οι δύο, υποθέτουμε βάσιμα, έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι, από το πως κατέληξαν τα... τζαρτζαρίσματα.

Ο τρίτος, όχι και τόσο.

 

DEALS: Συνεχίζονται οι τοποθετήσεις funds στον κλάδο των τροφίμων και των logistics. Χθες ανακοινώθηκε επισήμως η είσοδος της Synergia Hellenic Fund IV στην εταιρεία βιομηχανικού catering PotPan Foodservice SA.

Η στήλη έμαθε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησαν πριν από ενάμιση χρόνο, το deal «έκλεισε» το περασμένο καλοκαίρι και το fund απέκτησε ισχυρό μειοψηφικό πακέτο μετοχών στην PotPan. Μεταξύ 30-40% αναφέρουν πηγές με γνώση στη στήλη.

Εκτός από την PotPan, το Synergia Hellenic Fund έχει επενδύσει ήδη σε δύο εταιρείες τροφίμων από τους κλάδους του ελαιολάδου και των αποξηραμένων φρούτων και σε μια εταιρεία logistics.

 

ΜΕΖΖ: Επανερχόμαστε μετά το χθεσινό σχόλιο, καθώς οι τίτλοι έκαναν το «τέσσερα στα τέσσερα». Κατέλαβαν δηλαδή τις πρώτες θέσεις σε άνοδο στη χθεσινή συνεδρίαση.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Galazy Cosmos Mezz στο 0,581 ευρώ (+9,83%) κοντά στο υψηλό του 0,618 από τα μέσα του περασμένου Ιουλίου.

Το Phoenix Vega Mezz κινήθηκε μέχρι το 0,0559 ευρώ (+9,82%), έχει ακόμα απόσταση από το 0,068 ευρώ του Νοεμβρίου. Ανάλογα κέρδη (+9,73%) για το Sunrise Mezz που έκλεισε στο 0,2595 ευρώ, με τον τίτλο να επιχειρεί κίνηση προς το τοπικό υψηλό, επίσης στα τέλη Νοεμβρίου.

Σε νέο υψηλό το Cairo Mezz καθώς με το +10% έφτασε πλέον στο 0,216 ευρώ.

 

INTRALOT: Αφού πήρε τις ανάσες εκτινάχθηκε σε νέο ρεκόρ 68 μηνών η τιμή της μετοχής. Από τις αρχές Δεκεμβρίου ο τίτλος κινήθηκε μεταξύ 1 και 1,1 ευρώ. Χθες ωστόσο έκλεισε στο υψηλό ημέρας ή στο 1,156 ευρώ με τα κέρδη στο 7%. Οι δε συναλλαγές ξεπέρασαν σε αξία τα 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ambrosia Capital ξεκίνησε πρόσφατα κάλυψη, δίνοντας τιμή-στόχο το 1,55 ευρώ, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε επέκταση συμβολαίου στο Μαρόκο.

Με απόδοση 3μήνου στο 72,5%, όσοι τη διάλεξαν έκαναν το δικό τους jackpot!

 

ΑΣΤΑΚ: Το Σάββατο το Euro2day.gr σάς ενημέρωσε για τη «γαλαντόμα» επιστροφή κεφαλαίου της Alpha Real Services (όπως είναι η νέα ονομασία) αλλά και σχέδια της διοίκησης.

Χθες η μετοχή έκανε νέο υψηλό 16 μηνών, στα 9,4 ευρώ (+6,82%). Γράφει κέρδη 12% από την αρχή της χρονιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v