Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2024

ΔΕΗ: Ερχεται μπαράζ αναθεωρήσεων - ΓΕΚ: Η ΑΜΚ και το buyback - Tips για έντοκα, FRIGO, Mezz και ΟΝΕΧ

ΔΕΗ: Ερχεται μπαράζ αναθεωρήσεων - ΓΕΚ: Η ΑΜΚ και το buyback - Tips για έντοκα, FRIGO, Mezz και ΟΝΕΧ

ΔEΗ: Μπροστά σε 200 επενδυτές και αναλυτές ανέπτυξε η διοίκηση της εισηγμένης το στρατηγικό σχέδιο για την τριετία 2024-2026.

Το μεγάλο στοίχημα του CEO Γιώργου Στάσση (φωτό) είναι η δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου στην περιοχή των Βαλκανίων. Θα προστεθεί και άλλη χώρα στον χάρτη των συνεργειών της ΔΕΗ με άλλες εταιρίες; Μένει να φανεί…

Το μόνο σίγουρο είναι πως το «άρμα» της ανάπτυξης θα το σέρνουν οι ΑΠΕ και συγκεκριμένα τα φωτοβολταϊκά και αιολικά. Η ανάπτυξη θα είναι πολύ μεγάλη μέχρι το 2026.

Τα λιγνιτικά εργοστάσια θα σταματήσουν να λειτουργούν το 2026. Παρεμπιπτόντως, η Πτολεμαΐδα 5, η υπερσύγχρονη μονάδα της ΔEΗ, θα σταματήσει το 2026 να καίει λιγνίτη. Αυτό έχει λήξει...

Μένει να φανεί όμως ποιο καύσιμο θα προτιμηθεί για να συνεχίσει να λειτουργεί.

 

ΔEΗ ΙΙ: Τη σύνδεση των αμοιβών του management team με την επίτευξη των στόχων του business plan της τριετίας 2024-26 προανήγγειλε από το Λονδίνο ο Γ. Στάσσης. Η εξαγγελία είχε θετικό αντίκτυπο στην αγορά καθώς δείχνει τη δέσμευση της διοικητικής ομάδας στην επίτευξη των στόχων.

Συνολικά, ο αντίκτυπος της επενδυτικής ημερίδας ήταν θετικός. Η παρουσίαση ήταν μικρή αλλά περιεκτική, οι διευκρινίσεις του management team ουσιαστικές και το βασικότερο, οι στόχοι για EBITDA, επενδύσεις, επέκταση δυναμικότητας ΑΠΕ και συνέργειες κρίνονται ρεαλιστικοί.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, αναμένεται μπαράζ αναθεώρησης τιμών-στόχων από εγχώριες και ξένες χρηματιστηριακές καθώς ο στόχος για EBITDA 2026 (2,3 δισ. ευρώ) είναι περίπου 35% υψηλότερος από τις μέχρι χθες εκτιμήσεις αναλυτών.

 

ΔEΗ III: Η διοίκηση της ΔEΗ διευκρίνισε ότι δεν προγραμματίζει άλλες μεγάλες εξαγορές (σ.σ. τύπου ENEL Romania). Μικρότερες κινήσεις, βέβαια, ενδέχεται να διενεργηθούν, στη λογική υποβοήθησης του οργανικού πλάνου ανάπτυξης.

Η περίπτωση εξαγοράς αδειών για αιολικά πάρκα της Intrakat είναι ενδεικτική. Το κόστος, όμως, τέτοιων κινήσεων θα αναλώσει μικρό μέρος των επενδύσεων τριετίας, το -αθροιστικό- ύψος των οποίων προϋπολογίζεται σε 9 δισ. ευρώ.

 

ΔEΗ ΙV: Σε  PPC Romania μετονομάζεται η Enel Romania, που εξαγόρασε η ΔEΗ προ μερικών μηνών.

Ο τομέας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει την επωνυμία Retele Electrice, το σκέλος των ΑΠΕ, PPC Renewables και η διανομή, PPC Blue.  

 

MEZZ: «Φρέναραν» εχθές οι μετοχές των MEZZ που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα.

Οι τέσσερις μετοχές των «κόκκινων δανείων» κινήθηκαν έντονα ανοδικά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, σε μια προσπάθεια για συνέχεια στην κίνηση. Ωστόσο μετά καταγράφηκε «γύρισμα», που άφησε στο «πράσινο» τη PhoenixVega, που έκλεισε τελικώς με άνοδο 7,3%, όμως σε νέα ιστορικά υψηλά στο 0,60 ευρώ, ενώ οριακά υψηλότερα, επίσης σε νέο υψηλό, έκλεισε ο τίτλος της GalaxyCosmos. Σε αρνητικό έδαφος έκλεισε τελικώς η SunrizeMezz και στο… μηδέν η CairoMezz.

Προσέλκυσαν ωστόσο και εχθές μεγάλο όγκο συναλλαγών, καθώς άλλαξε χέρια το 1,85% της SunriseMezz, το 1,35% της PhoenixVega, το 1,27% της CairoMezz και το 0,68% της GalaxyCosmos.

Η πιθανή εξήγηση του έντονου ενδιαφέροντος καταγράφηκε εχθές στη στήλη «Εκηβόλος»…

 

FRIGOGLASS: Στον «αφρό» αίφνης ο τίτλος, μία ημέρα μετά την επιστροφή στο ταμπλό, σε συνέχεια του reverse split.

Και ενώ την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης δεν… ενθουσίασε, εχθές έγινε στόχος επιθετικών αγορών και βρέθηκε στην πρώτη θέση των αποδόσεων με άνοδο 9,63% στο 0,296 ευρώ, τριπλάσιο τζίρο και πολύ υψηλό ανεκτέλεστο.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το… έργο θα συνεχιστεί και σήμερα.

Σημειώνεται ότι το reverse split που ενέκρινε η γενική συνέλευση στα τέλη Δεκεμβρίου είχε στόχο την κάλυψη ζημιών παρελθοντικών χρήσεων, αλλά και τον σχηματισμό αποθεματικού για απόσβεση ζημιών μελλοντικών χρήσεων.

 

ΕΝΤΟΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ: Κατεβάζει ταχύτητα η ζήτηση για τα λεγόμενα «λαϊκά έντοκα», τη δυνατότητα δηλαδή την οποία επανέφεραν από τον περασμένο Σεπτέμβριο ΥΠΕΘΟ και ΟΔΔΗΧ, φυσικά πρόσωπα να αγοράζουν απευθείας από τις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές έντοκα γραμμάτια του δημοσίου παράλληλα με τις δημοπρασίες.

Σήμερα πραγματοποιείται μια ακόμα δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας και ήδη από χθες τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ζητήσουν από την τράπεζα ή τη χρηματιστηριακή τους εταιρεία να εγγραφούν για γραμμάτια αξίας έως 15.000 ευρώ. Η διάθεση συνεχίζεται σήμερα και αύριο και οι αποδόσεις των τελευταίων δημοπρασιών είναι αρκούντως δελεαστικές καθώς κυμαίνονται πέριξ του 3,8%-3,9%.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στην αρχή του μέτρου η ζήτηση έφτανε ακόμα και τις 70.000-80.000 (ΑΦΜ) ανά έκδοση. Το τελευταίο διάστημα έχει υποχωρήσει κοντά στις 50.000 ΑΦΜ.

Σε κάθε περίπτωση, μέσω αυτής της οδού έχουν διατεθεί σε φυσικά πρόσωπα έντοκα γραμμάτια αξίας 380 εκατ. ευρώ.

 

ΟΝΕΧ: Δεδομένη και… ασταμάτητη χαρακτήρισε ο Πάνος Ξενοκώστας την πορεία των ναυπηγείων σε Σύρο και Ελευσίνα, επ’ ευκαιρία της κοπής πίτας στο Νεώριο.

Όπως αποκάλυψε ο ισχυρός άντρας της ΟΝΕΧ, η εταιρεία προχωρά τις διαδικασίες απόκτησης μιας δεξαμενής τύπου AFRAMAX στη Σύρο και μιας δεξαμενής τύπου SUEZMAX στην Ελευσίνα.

Η πρώτη αφορά σε πλοία με χωρητικότητα νεκρού βάρους μεταξύ 80.000 και 120.000 μετρικών τόνων και η δεύτερη σε πλοία με dwt μεταξύ 120.000-200.000 τόνων.

«Με 7 δεξαμενές θα γίνουμε οι πρώτοι της Μεσογείου, φιλοδοξώντας το 2026 ο Όμιλος ΟΝΕΧ να είναι ο μεγαλύτερος όμιλος ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών στην περιοχή», τόνισε ο κ. Ξενοκώστας. 

 

ΓΕΚ: Νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών περιλαμβάνει η ατζέντα της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ορίστηκε στις 13 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 24 μηνών, με κατώτατη τιμή αγοράς το 0,57 ευρώ και ανώτατη τα 40 ευρώ. Θα μπορούν να αγοραστούν ίδιες μετοχές με ανώτατο όριο το 10% συνυπολογιζόμενων και των ιδίων που κατέχει σήμερα η εταιρεία (σ.σ. περίπου 4,15%).

Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι θα κληθούν στην ίδια γενική συνέλευση να αποφασίσουν την οριστική παύση του προγράμματος buyback, που είχε εγκριθεί στις 20 Οκτωβρίου 2022 καθώς και την ακύρωση 6.000.000 ιδίων μετοχών (σ.σ. 5,8% του μετοχικού κεφαλαίου).

 

ΓΕΚ II: Επίσης, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν ΑΜΚ 79,2 εκατ. ευρώ, με έκδοση 6.000.000 μετοχών, που θα διατεθούν προς 13,20 ευρώ έκαστη, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης.

Οι μετοχές θα επιστραφούν στην εταιρεία συμφερόντων Γ. Περιστέρη, που δάνεισε τις μετοχές, οι οποίες διατέθηκαν στο πρόσφατο placement.  

Τέλος, οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν την αλλαγή επωνυμίας. Από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών, Ακινήτων, Κατασκευών ΑΕ, πάμε στο λακωνικότερο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τα 79,2 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου και αναμένεται να διατεθούν εντός 36 μηνών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v