Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 24 2024

Roadshow: Από τη Νέα Υόρκη στο… Παρίσι - Ιεράρχες στα... κάγκελα - H ανυποψίαστη Νίκη (Κεραμέως)

Roadshow: Από τη Νέα Υόρκη στο… Παρίσι - Ιεράρχες στα... κάγκελα - H ανυποψίαστη Νίκη (Κεραμέως)

ROADSHOW: Από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη (JP Morgan) και σύντομα στο Παρίσι. Στα... 3 σημεία του ορίζοντα οι επικεφαλής των εισηγμένων και υπεύθυνοι επενδυτικών σχέσεων, στην πιο εξωστρεφή περίοδο της εγχώριας επιχειρηματικής κοινότητας εδώ και χρόνια.

Γιατί στο Παρίσι; Διότι την 1η Φεβρουαρίου η Πειραιώς Securities διοργανώνει στο Παρίσι το Greek Investment Day. Θεσμός που ξεκίνησε χρόνια πριν, από τους Κωνσταντίνο Ξένο και Δαμιανό Παπακωνσταντίνου, πέρασε τις συνέπειες της μνημονιακής κρίσης, για να επανεκκινήσει διερευνητικά μετά την πανδημία.

Πέρυσι ήταν η πρώτη χρονιά που επαναδιοργανώθηκε, με ικανοποιητική συμμετοχή και ενδιαφέρον. Τα όσα ακολούθησαν έκτοτε, ανέβασαν το «θερμόμετρο» στα ύψη, με αποτέλεσμα φέτος να έχει «κλειστεί» για τις παρουσιάσεις το Espace Clery (17 Rue de Clery).

Συνολικά 22 εταιρείες σε Β2Β συναντήσεις με επιτελείς Asset Management και μέχρι εχθές 130 επιβεβαιωμένες συναντήσεις.

AEGEAN, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Cenergy Holdings, Fourlis, Helleniq Energy, EXAE, Ideal Holdings, Jumbo, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos Group, Optima Bank, ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΔΕΗ, Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Sarantis, TITAN, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

To team της Πειραιώς Χρηματιστηριακής στο Παρίσι θα έχει επικεφαλής τον πρόεδρο και CEO Κωνσταντίνο Ξένο, που βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας από τις αρχές Μαΐου του 2018.

 

ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ: Η μακρά -σχεδόν 5,5 ωρών διάρκειας- χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ξεκίνησε, σύμφωνα με συμμετέχοντα ιεράρχη, σε χαμηλές θερμοκρασίες αλλά ολοκληρώθηκε με… καύσωνα.

Υπήρχε, όπως μαθαίνουμε, αρκετή ένταση. Φέρεται, λόγου χάρη, μητροπολίτης να πρότεινε την εκκλησιαστική τιμωρία (αφορισμό ή ακοινωνησία) των βουλευτών που θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, άποψη που όμως δεν πέρασε από την πλειοψηφία των ιεραρχών.

Από τη χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου ξεχωρίζουν τέσσερα σημεία: (α) Το γεγονός ότι ήταν ομόφωνη. (β) Ότι θα αποσταλεί… προειδοποιητική επιστολή στους βουλευτές, στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η Εκκλησία διαφωνεί με το νομοσχέδιο. (γ) Άλλο κείμενο θα συμπεριληφθεί σε φυλλάδιο που θα διαβαστεί στους ναούς στις 4 Φεβρουαρίου. (δ) Ο κάθε μητροπολίτης έχει το ελεύθερο να πράξει κατά το δοκούν στην επαρχία του, όσον αφορά την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πιστών (με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους «σκληροπυρηνικούς» ιεράρχες).

Γαλάζιοι βουλευτές με τους οποίους μίλησε η στήλη, μας μετέφεραν το κλίμα πίεσης που βιώνουν στις περιφέρειές τους, με την Εκκλησία να έχει υψωμένο το λάβαρο της… επανάστασης. Ο προβληματισμός που εκπέμπουν είναι έντονος, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μία πλευρά τον τοπικό κλήρο και την πλειονότητα των ψηφοφόρων του και από την άλλη, την επίσημη κομματική γραμμή.

Δεν είναι τυχαίο ίσως ότι ακόμα και τώρα κάποιοι δεν έχουν καταλήξει (ή τουλάχιστον έτσι δηλώνουν) ποια στάση θα κρατήσουν στην ψηφοφορία. 

Εν τω μεταξύ, λίγοι το γνωρίζουν αλλά η Εκκλησία έχει τέτοιο… δημοκρατικό συγκεντρωτισμό που υπερβαίνει σε απολυτότητα ακόμα και τα κλασικά κομμουνιστικά κόμματα.

Όπως μας πληροφορούν οι γνωρίζοντες περί των «ιερών κανόνων» λειτουργίας, άπαντες οι κληρικοί δεσμεύονται αυστηρά να προβάλλουν δημοσίως τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου. Είτε αυτές ελήφθησαν ομόφωνα, είτε κατά πλειοψηφία, είτε συμφωνούν, είτε διαφωνούν.

Εν προκειμένω, μετά τη χθεσινή απόφαση κατά του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ουδείς κληρικός δικαιούται να πει «ναι, αλλά εγώ πιστεύω ότι…». Ακόμα και οι λίγοι που εμφανίσθηκαν (ή προβλήθηκαν) ως πιο «ανοιχτόμυαλοι», είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με το κοφτό «όχι» της Ιεράς Συνόδου.

Και να το επικοινωνήσουν από άμβωνος από αυτή την Κυριακή, στο τέλος της Θείας Λειτουργίας...

 

ΣΚΡΕΚΑΣ: Συνεχίζει να ρίχνει καμπάνες ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας (φωτό) για φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας. Σειρά είχε χθες η FrieslandCampina Ελλάς, στην οποία επιβλήθηκε, έπειτα από έλεγχο της ΔΙΜΕΑ, πρόστιμο 561.000 ευρώ.

Δηλαδή από τον έλεγχο της ΔΙΜΕΑ προέκυψε ότι η εταιρεία αποκόμισε μικτό κέρδος σε 9 κωδικούς προϊόντων -κάποιοι αντιστοιχούν και σε προϊόντα βρεφικού γάλακτος- υψηλότερο από το αντίστοιχο της 31ης Δεκεμβρίου του 2021, κατά παράβαση του άρθρου 54 του ν. 5045.

Εκκωφαντική ήταν η σιωπή της FrieslandCampina Ελλάς, που απέφυγε να εκδώσει έστω και μια τυπική ανακοίνωση. Προφανώς είτε δεν την ενδιαφέρει η άποψη που σχηματίζει για εκείνη το καταναλωτικό κοινό, είτε δεν έχει να πει τίποτα για να υπερασπιστεί την εικόνα της. 

Όπως μαθαίνει η στήλη, ο υπουργός Ανάπτυξης ετοιμάζεται να ρίξει και άλλα τσουχτερά πρόστιμα σε γνωστές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων. Ο λόγος είναι, αφενός, να συνετιστούν και αφετέρου, να στείλει μήνυμα στην αγορά ότι για όποιον δεν συμμορφώνεται με τις επιταγές του νόμου θα πέφτει πέλεκυς, σε μια περίοδο μάλιστα που ο πληθωρισμός συνεχίζει να «καίει» όχι μόνο την τσέπη των καταναλωτών αλλά και την κυβέρνηση που επιχειρεί με το νέο πακέτο μέτρων να βάλει φρένο στις ανατιμήσεις.

Ήδη πάντως περισσότεροι από 30 βασικοί προμηθευτές έχουν προαναγγείλει ανατιμήσεις. Το αν θα τις υλοποιήσουν, υπό τον φόβο να μην τους επιτραπεί να προχωρούν επί τριμήνου σε προωθητικές ενέργειες, μένει να φανεί.

 

LAVIPHARM: H εδώ και ένα χρόνο «επιστροφή» της εισηγμένης -μετά τις περιπέτειες του παρελθόντος- δεν έχει επηρεάσει θετικά μόνο την τιμή της μετοχής και την περιουσία των μετόχων της, αλλά και την παραγωγή της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας.

Ήδη, πέρα από τη χθεσινή ανακοίνωση της συνεργασίας μεταξύ Lavipharm και Famar, με τη δεύτερη να αναλαμβάνει την παραγωγή των φαρμάκων που απέκτησε πρόσφατα η πρώτη (τα Lonarid N και Lonalgal), η εισηγμένη εταιρεία θα ξεκινήσει στη χώρα μας και την παραγωγή του Catapresan, το οποίο αυτή τη στιγμή διατίθεται στην Ιταλία και θα επεκταθεί τα επόμενα χρόνια και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι πολύ πιθανόν να δούμε και συνέχεια.

 

ΚΕΡΑΜΕΩΣ: Το πρώτο θύμα του κυβερνητικού αιφνιδιασμού με την επιστολική ψήφο φαίνεται πως ήταν η ίδια η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως.

Αλλιώς δεν εξηγείται ότι προχθές το πρωί έβγαινε στα κανάλια και έλεγε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν μόνο για τις ευρωεκλογές, αλλά το ίδιο απόγευμα, κατέθεσε στη Βουλή την περίφημη πλέον τροπολογία για καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.

Όχι ό,τι καλύτερο για έναν υπουργό, να εμφανίζεται περίπου ως… υπάλληλος, που απλώς εκτελεί εντολές.

Πέρα όμως από το πολιτικό προφίλ της ανυποψίαστης Νίκης, ο αιφνιδιασμός επηρέασε και το κλίμα συναίνεσης που είχε επικρατήσει στη Βουλή, για το σκέλος των ευρωεκλογών.

Κάποιοι… πονηροί, εντός της κυβερνητικής παράταξης, διατείνονται ότι ο χειρισμός αυτός έγινε με εντολή Κυριάκου Μητσοτάκη, «για να έρθει σε δύσκολη θέση και να εκτεθεί η αντιπολίτευση». Αν ψηφίσει υπέρ, λένε, θα έχει «συρθεί». Κι αν ψηφίσει εναντίον, θα δυσαρεστήσει τους αποδήμους, καθώς για να υιοθετηθεί η τροπολογία απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία των 2/3.

Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι το Μαξίμου προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας και να δημιουργήσει ένταση με τους πολιτικούς αντιπάλους, διότι η παράταξη ζορίζεται εσωτερικά με το θέμα του γάμου μεταξύ ομοφύλων.

Το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση, ανεξαρτήτως κινήτρων, δεν συνάδει με το σοβαρό προφίλ διακυβέρνησης που προσπαθεί συνήθως να προωθήσει ο πρωθυπουργός, ούτε βοηθά στην επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων, ακόμη και στα προφανή.

ΥΓ: Σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, οι νέες ρυθμίσεις είναι βέβαιο ότι θα περάσουν, διότι απαιτείται απλή πλειοψηφία, την οποία διαθέτει η ΝΔ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v