Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2024

ΝΔ: Ο Μπούγας στον δρόμο του Βορίδη - Tράπεζες: Καμπανάκι ΕΚΤ για τα... social media - Tips για ΤΧΣ, Κόκκαλη, Frigoglass

ΝΔ: Ο Μπούγας στον δρόμο του Βορίδη - Tράπεζες: Καμπανάκι ΕΚΤ για τα... social media - Tips για ΤΧΣ, Κόκκαλη, Frigoglass

ΟΜΟΦΥΛΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ: Μετά την επίσημη «απαλλαγή» του Μάκη Βορίδη, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη στάση του στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ένας ένας οι υφυπουργοί αρχίζουν να ανοίγουν τα χαρτιά τους, ίσως περισσότερο άνετοι πλέον σε σχέση με πριν.
Χθες, για παράδειγμα, βγήκε δημοσίως ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας (φωτ.) να προαναγγείλει ότι θα απέχει.

«Η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία. Θα το εξηγήσω. Πρέπει να εξηγηθεί με τρόπο που θα είναι αναλυτικός, ώστε να γίνει κατανοητή η προσωπική μου στάση. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και νομικής στάθμισης. Λαμβάνω υπόψη και τα επιστημονικά νομικά δεδομένα. Ακούμε την Εκκλησία αλλά δεν είναι ο παράγοντας που επηρεάζει τη βούλησή μας», ανέφερε σε συνέντευξή του (στον Real fm).

Και δεν είναι ο μόνος που σκέφτεται να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο. Και άλλοι συνάδελφοί του βρίσκονται σε αυτό το δίλημμα, οι πιέσεις που δέχονται είναι μεγάλες, αλλά, με οδηγό τον Μάκη Βορίδη, δεν αποκλείεται να επιλέξουν την πιο εύκολη και ανώδυνη λύση της απουσίας.

Οσονούπω θα ξέρουμε...

 

ROADSHOW:  Σε ιδιαίτερα καλό και θετικό κλίμα έγιναν εχθές τα ραντεβού των διοικήσεων των τραπεζών με τους επενδυτές και τους fund managers, στο πλαίσιο του συνεδρίου της JP Morgan στη Νέα Υόρκη.

Η στήλη ακούει πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η Tράπεζα Πειραιώς, καθώς έλκει την προσοχή ενόψει της αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η διανομή μερισμάτων αλλά και οι τρόποι διατήρησης της κερδοφορίας ήταν μεταξύ των άλλων θεμάτων που απασχόλησαν τις συναντήσεις.



ΣΥΡΙΖΑ: Νέο διπλωματικό σύμβουλο θα έχει οσονούπω ο Στέφανος Κασσελάκης. Για την ακρίβεια, θα αποκτήσει «δικό του» σύμβουλο, αφού από την ημέρα που εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τώρα, τον βοηθούσε ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο οποίος ήταν και παραμένει διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα: πρώτον, για να μεταφέρει πολύτιμη εμπειρία στον νέο πρόεδρο και δεύτερον, για να του δοθεί χρόνος να αναζητήσει συνεργάτη.

Η συνδρομή του κ. Καλπαδάκη είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στον ίδιον, στον κ. Τσίπρα και στον κ. Κασσελάκη αμέσως μετά την εκλογή του τελευταίου στην προεδρία του κόμματος. Ο έμπειρος διπλωμάτης (σ.σ. είναι αποσπασμένος από το ΥΠΕΞ στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού) «οδήγησε» τον σχετικά άπειρο Στέφανο στα πρώτα του βήματα, με σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία του πρώτου ταξιδιού του, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην Κύπρο.

Ο κύκλος της προσωρινής συνεργασίας φαίνεται ότι έκλεισε με την προετοιμασία της πρόσφατης προεδρικής επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη, την ημέρα των Φώτων, αφού ο κ. Καλπαδάκης είχε μεταβεί εκεί νωρίτερα και «έκλεισε» όλες τις επαφές και τις συναντήσεις.

Ο αντικαταστάτης; Μαθαίνουμε ότι είναι συνάδελφος του κ. Καλπαδάκη, με πολύ καλές γνώσεις και συναντίληψη στα εθνικά θέματα.

Κυρίως τα ελληνοτουρκικά.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΚΟΝΤΟΓΟΥΡΗΣ: Μη εκτελεστικός πρόεδρος θα παραμείνει στην Iolcus Investments ο Αχ. Κοντογούρης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος σήμερα).

Η απώλεια των εκτελεστικών του αρμοδιοτήτων έρχεται σε συνέχεια της απόκτησης, το 2022, θέσης ανώτερου γενικού διευθυντή Wealth και Asset Management στην Πειραιώς, που εξαγόρασε την Iolcus, ενώ αποτελεί και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου.


ΤΧΣ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Αισθητά μειωμένα είναι τα ειδικά προνόμια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως μετόχου τραπεζών, μετά την τελευταία τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία του, πριν από ένα χρόνο.

Το Ταμείο έχει δικαίωμα αρνησικυρίας (σ.σ. βέτο) σε περίπτωση αύξησης κεφαλαίου, με περιορισμό ή και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης. Επιπρόσθετα, οι τράπεζες στις οποίες συμμετέχει το ΤΧΣ, δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής μεταβλητών αποδοχών (bonuses) με καταβολή μετρητών. Αντίθετα μπορούν να δώσουν bonuses με -δωρεάν- μετοχές, όπως έπραξαν ήδη.

Πέρα από αυτά τα τυπικά, όμως, υπάρχουν κι άλλοι πιο ουσιαστικοί λόγοι για τους οποίους επιδιώκεται η πλήρης αποεπένδυση του ΤΧΣ, για να μη δημιουργηθούν δύο ταχύτητες μεταξύ των τραπεζών.

 

ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ: Ποιος λέτε ότι χαρακτήρισε «βεβιασμένη» την κατάθεση της τροπολογίας του Υπουργείου Εσωτερικών για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές (που πήγε άπατη), ομολογώντας τον λάθος χειρισμό;

Η αιχμή ήρθε… εκ των έσω και όχι από όποιον κι όποιον. Από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος είπε επί λέξει στη χθεσινή συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ:

«Να δεχτώ την κριτική ότι η κατάθεση τροπολογίας ήταν βεβιασμένη, αλλά είχαν όλο το περιθώριο τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές, να καταψηφίσουν την τροπολογία που δεν ήθελαν, να καταγγείλουν την κυβέρνηση που έφερε ξαφνικά την τροπολογία και να δει ο λαός την πραγματική τους βούληση».

Δεν το λες και σύνηθες για τον καλό στρατιώτη Γεωργιάδη.

Το ερώτημα είναι αν η κομψή κριτική στρέφεται κατά του… δράστη, που για τον πολύ κόσμο είναι η Νίκη Κεραμέως, ή του… ηθικού αυτουργού στο Μαξίμου.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από ευρωπαϊκές τράπεζες να παρατηρούν στενά τα social media, ώστε να διαβλέψουν πρώιμα σημάδια για ενδεχόμενη εκροή καταθέσεων!

Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΚΤ ζήτησε από συγκεκριμένες τράπεζες να παρακολουθούν τα social media για να εντοπίσουν πιθανή επιδείνωση κλίματος που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα bank run.

Η «οδηγία» δόθηκε στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank αλλά και της Credit Suisse πέρυσι τον Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα της ελβετικής τράπεζας είχαν ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2022, όταν μια ανάρτηση δημοσιογράφου ότι «μεγάλη διεθνής τράπεζα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα» προκάλεσε εκροή καταθέσεων στη CS, με τους πελάτες να αποσύρουν πάνω από 100 δισ. ελβετικά φράγκα μέσα σε δυο μήνες!

«Τα social media επιτρέπουν στις πληροφορίες να ταξιδεύουν ταχύτερα, αλλά μπορούν επίσης να προκαλέσουν ή να μεγεθύνουν τα σοκ», σχολίασε στέλεχος της κεντρικής τράπεζας.


FRIGOGLASS: Ακάθεκτη συνεχίζει η μετοχή μετά το reverse split. Η απόδοση μετά την επιστροφή στο ταμπλό (Δευτέρα) έφτασε αισίως το 33%. Χθες, η άνοδος προσέγγισε το 10% και ο τίτλος έφτασε το 0,356 ευρώ.

Πάνω από τα 31 εκατ. ευρώ, πλέον, η κεφαλαιοποίηση.


ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Πέρασε και… δεν ακούμπησε μετοχές του ομίλου η χθεσινή διόρθωση. Ετσι, η Intralot (1,218 ευρώ +4,1%) βρίσκεται πλέον σε υψηλά 68 μηνών. Η δε Intracom (3,72 ευρώ +3,33%) αναρριχήθηκε πλέον σε υψηλό 187 μηνών.

Υψηλό 15ετίας, για να μην κάνετε τις πράξεις….

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v