Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 25 2024

Τράπεζες: Αιχμές Κασσελάκη για καρτέλ - Ο πήχης για Mytilineos - Ο Μάκης (Βορίδης), το κομπρεμί και οι παρενέργειες

Τράπεζες: Αιχμές Κασσελάκη για καρτέλ - Ο πήχης για Mytilineos - Ο Μάκης (Βορίδης), το κομπρεμί και οι παρενέργειες

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ενός κακού και άλλα έπονται. Οι σχεδόν συνεχείς δηλώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, αλλά και αντίστοιχες από την Τράπεζα της Ελλάδος, περί έλλειψης ανταγωνισμού στον χώρο, το πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (που με τη σειρά του προκάλεσε εντυπώσεις, παρά τις διευκρινίσεις των τραπεζιτών), επόμενο ήταν να δώσουν κάποια στιγμή τον τόνο και στην αντιπολίτευση.

Η οποία όπως και να το κάνουμε, έχει και μεγαλύτερο «ιδεολογικό έρεισμα». Δεν είναι λοιπόν παράξενο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «πήρε τ' όπλο του» χθες κι άρχισε να τα... χώνει, που λέει κι ο λαός μας.

Αντιγράφουμε σχετικό απόσπασμα:

… «ένας θεωρητικά ώριμος κλάδος όπως είναι ο κλάδος των τραπεζών, είναι ένας κλάδος που δεν δουλεύει σωστά στην Ελλάδα. Είναι ένας κλάδος που έχει χαρακτηριστικά καρτελοποίησης, στον οποίο ο ανταγωνισμός δεν δουλεύει, η ποιότητα των υπηρεσιών είναι πολύ χαμηλή, τα κέρδη είναι υπέρογκα και οι εργαζόμενοι είναι σε επισφάλεια»…

Προειδοποίησε δε ότι σύντομα το θέμα της λειτουργίας των τραπεζών θα έρθει στη Βουλή.

ΥΓ: Σε αυτό το κλίμα, αποκτά σημασία και το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι πελάτες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι από τις τράπεζες, τις προμήθειες που χρεώνουν, το χάσμα ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων-καταθέσεων, αλλά και την εξυπηρέτηση που παρέχουν τα καταστήματα.

Το θέμα αρχίζει να έχει «ολιστικά χαρακτηριστικά», για αυτό και χρήζει προσοχής, ιδίως ενόσω ολοένα αυξάνουν οι ενναλακτικές υπηρεσίες.

ΥΓ 2: Ο ικανότατος Μιχάλης Τσαμάζ πέρασε στον ΟΤΕ τα τελευταία χρόνια, προετοιμαζόμενος όσο μπορούσε για μία μεγάλη ανησυχία: Την εμφάνιση σοβαρού «disruptor» στον χώρο του. Και μόνο χαζός δεν είναι.

 

ΒΟΡΙΔΗΣ: Δεν εξέπληξε πολλούς στην κυβέρνηση και τη ΝΔ η… αίσια κατάληξη του προβλήματος που είχε προκύψει με τη διαφωνία του υπουργού για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Οι περισσότεροι εντός του κυβερνώντος κόμματος είδαν το κλίμα των προηγούμενων ημερών και ανέμεναν ότι θα βρεθεί τρόπος να μείνει στην κυβέρνηση ο Μάκης Βορίδης, παρά τις ενστάσεις που έχει στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και τις οποίες διατύπωσε και χθες, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Εκτός κυβέρνησης θα ήταν μάλλον... επίφοβος, για λόγους που έχουμε παρουσιάσει σε προηγούμενο σχόλιο.

«Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου, από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από τη διαδικασία», δήλωσε σύμφωνα με τις χθεσινές διαρροές ο υπουργός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει από την πλευρά του: «Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών».

Αν καταλάβαμε καλά, δηλαδή, ο Μάκης είπε (κομψά) ότι η ρύθμιση αντιβαίνει στο πνεύμα του ελληνικού Συντάγματος, κι ο πρωθυπουργός το προσπέρασε ως «νομικό ζήτημα».

Όπως και να έχει, οι γνωστές κακές γλώσσες μιλούν για κομπρεμί (ελληνοποίηση της γαλλικής λέξης compromis για τον συμβιβασμό, που όμως έχει αποκτήσει ελαφρώς αρνητική χροιά στη χώρα μας), μεταξύ των δύο, που είχε κλείσει εδώ και καιρό.

Αν είναι έτσι, τότε η σχετικά πρόσφατη απάντηση του υπουργού Επικρατείας, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησής του από το κυβερνητικό σχήμα, «ε, δεν θα χάσει η Βενετιά βελόνι! Θα αναλάβει κάποιος άλλος. Μια δουλειά είναι και αυτή, στις δουλειές συμβαίνουν διάφορα», μοιάζει λίγο με... τζάμπα μαγκιά, που λέει κι ο λαός μας.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο εντός όσο και εκτός ΝΔ βγήκαν συμπεράσματα. Δεν είναι λίγο να είσαι υπουργός Επικρατείας, με αρμοδιότητα μάλιστα το κοινοβουλευτικό έργο και να μένεις στη θέση σου, παρότι απέχεις από την ψήφιση νομοσχεδίου, για το οποίο δίνει αγώνα ο πρωθυπουργός.

Θα έχει παρενέργειες η υπόθεση, λένε έμπειροι της πολιτικής. Ακολουθεί μία από τις πιο... ανάλαφρες.

 

ΒΟΡΙΔΗΣ ΙΙ: Ήταν από τις ατάκες που «έγραψαν» και προκάλεσαν χθες εκτονωτικό ξέσπασμα στην αίθουσα της Βουλής και στους διαδρόμους. Την εκστόμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Δουδωνής, όταν ο Μάκης Βορίδης απευθύνθηκε σε λίαν αυστηρό τόνο στην αντιπολίτευση, καλώντας όλα τα κόμματα να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο.

«Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία: υπουργός που δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, λαμβάνει τον λόγο και κατηγορεί την αντιπολίτευση, γιατί δεν θα ψηφίσει άλλο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης. Συγχαρητήρια, κ. Βορίδη, είστε ο πρώτος παγκοσμίως» είπε και… έπεσαν τα έδρανα από τα γέλια. Όπως παρατηρήσαμε δε, με το ζόρι κρατήθηκαν και ουκ ολίγοι κυβερνητικοί βουλευτές να ακολουθήσουν τους συναδέλφους τους.

Λεπτομέρεια: ο κ. Βορίδης, αν και αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, όπως σημειώσαμε πιο πάνω, δεν εμφανίσθηκε προχθές στη θυελλώδη συνεδρίαση που προέκυψε εξαιτίας της αιφνιδιαστικής τροπολογίας Κεραμέως, για επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές. Χθες προσήλθε άνετος, καθώς είχε διευθετηθεί επισήμως «το θέμα του».

 

MYTILINEOS: Σήμερα τα αποκαλυπτήρια των οικονομικών μεγεθών για το 2023, με τον πήχη να έχει τεθεί ψηλά από αναλυτές και οίκους.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, το consensus κάνει λόγο για 5,62 δισ. ευρώ, με το κάτω άκρο να βρίσκεται στα 5,44 δισ. και το πάνω στα 5,96 δισ. ευρώ.

Μια ανάσα από το 1 δισ. ευρώ (993 εκατ. ευρώ) αναμένονται τα κέρδη EBITDA, με τους αισιόδοξους να εκτιμούν ότι θα σπάσει το συγκεκριμένο όριο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη, η μέση πρόβλεψη κάνει λόγο για 601 εκατ. ευρώ. Και εδώ, η πλέον μετριοπαθής εκτίμηση κάνει λόγο για 575 εκατ. ευρώ και η πλέον αισιόδοξη για 629 εκατ. ευρώ.

 

ΔEΗ: Χθες, η στήλη προέβλεψε μπαράζ αναθεωρήσεων μετά τις ανακοινώσεις της διοίκησης για τους στόχους της εισηγμένης την τριετία 2024-2026. Ηδη η Optima ανακοίνωσε ότι θέτει τη μετοχή υπό «επαναξιολόγηση», επισημαίνοντας ότι θα επανέλθει με επικαιροποιημένες εκτιμήσεις και τιμή-στόχο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, από τα κέρδη της ΔEΗ για το 2023 μπορεί να προκύψει μέρισμα 0,3 ευρώ ανά μετοχή, με τη μερισματική απόδοση στο 2,5%.

Το ποσό μπορεί δυνητικά να ανέβει στο 1 ευρώ μέχρι το 2026, δίνοντας μερισματική απόδοση 8%.

 

INKAT-ΔEΗ: Το ποσό των 62 εκατ. ευρώ έλαβε ή πρόκειται να λάβει άμεσα η Intrakat από τη ΔEΗ, με την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους της συναλλαγής που συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο.

Το πρώτο σκέλος προβλέπει τη μεταβίβαση από την Ιntrakat σε ΔEΗΑΝ, πάρκου σε λειτουργία 15 MW, καθώς και 5 υπό ανάπτυξη αιολικών πάρκων (Καστρί, Ζυγουρολίβαδο, Τιμένιο, Κακοδιάβατο και Κάρκαρος), ισχύος 149 MW.

 

ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ: Μετά την περυσινή άνοδο της κερδοφορίας έναντι αυτής του 2022 (είχε διαμορφωθεί εκείνη τη χρονιά στα 3 εκατ. ευρώ), το P/E της μετοχής του Παπουτσάνη υποχωρεί κάτω από το 20 και αυτό όταν για φέτος προβλέπεται μια αρκετά αυξημένη οικονομική επίδοση.

Γενικότερα, η ανοδική πορεία των επώνυμων προϊόντων της εισηγμένης, οι προβλέψεις για μια ακόμη καλύτερη χρονιά σε ό,τι αφορά τον εισερχόμενο τουρισμό, καθώς και η αναμενόμενη νέα σύμβαση με ξένο πολυεθνικό όμιλο ικανή να προσδώσει επιπλέον κύκλο εργασιών άνω των 6 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση (με άμεσο ορίζοντα υλοποίησης, σύμφωνα με την εταιρεία, καθώς η παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει εντός Φεβρουαρίου), αποτελούν σημεία που αξίζουν της προσοχής και της μελέτης από ιδιωτικά και θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Ειδικότερα, τα τελευταία θα έχουν σήμερα (25/1/2024) την ευκαιρία να ενημερωθούν από κοντά για τις εξελίξεις και τις προοπτικές της Παπουτσάνης, στο πλαίσιο της παρουσίασης της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v