Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 26 2024

ΓΕΚ: Κλείνει το δάνειο της Αττικής Οδού - Ντιλ Brown Hotels με Hilton - Ποιοι αγοράζουν Φουρλή - Η ντρίπλα της Minoan

ΓΕΚ: Κλείνει το δάνειο της Αττικής Οδού - Ντιλ Brown Hotels με Hilton - Ποιοι αγοράζουν Φουρλή - Η ντρίπλα της Minoan

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB τα λέει όλα. Όσο δεν υπάρχει σοβαρή εναλλακτική, μπορεί να υπάρχει δυσαρέσκεια, ακόμη και στους ψηφοφόρους της ΝΔ, λένε οι απαντήσεις, για θέματα όπως η ακρίβεια και ο γάμος των ομοφύλων, αλλά δεν βρίσκει πού να εκτονωθεί.

Η πρόθεση ψήφου στη ΝΔ με βάση τα δεδομένα χωρίς αναγωγή έχει πέσει στο 27,1% για τις ευρωεκλογές (36,1% με αναγωγή). Όμως, μόνος «αντίπαλος» με σοβαρά ποσοστά είναι η… αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, αποχή, λευκό κ.λπ.) που λαμβάνει 25%.

Οι αμέσως επόμενοι κινούνται στη περιοχή του 9%, με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται σε μονομαχία…ηττημένων.

 

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ παλεύουν με το 2% και μπορούν να φτάσουν ως το 2,7% με αναγωγή. Η έδρα στη Ευρωβουλή δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.

Η συνεργασία με τον Πέτρο Κόκκαλη μοιάζει... μονόδρομος.

 

ΒΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι εκείνος που βλέπει την πιο σημαντική άνοδο αυτή την περίοδο. Ξεπερνά ελαφρώς το επίσης ανεβασμένο ΚΚΕ, καθώς στα αποτελέσματα με αναγωγή, έπιασε το 9,5%!

 

ΓΕΚ-ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ: Ολοκληρώνεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η διαδικασία εγκρίσεων από πλευράς συστημικών τραπεζών του σχήματος χρηματοδότησης, ύψους 2,7 δισ. ευρώ, στον όμιλο ΓΕΚ για την απόκτηση, επί 25ετία, της παραχώρησης εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού.

Στο σχήμα χρηματοδότησης, μαζί με τις Eurobank, Πειραιώς, ΕΤΕ και Alpha θα μπει και η EBRD με περίπου 250 εκατ. ευρώ. Στο σχήμα ενδέχεται να μπουν και μικρότερες τράπεζες (Optima, Attica Bank).

Οι υπογραφές πρέπει να έχουν πέσει πριν τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε να ακολουθήσει η υποβολή φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Στο επίκεντρο της αγοράς είναι τα EBITDA του ομίλου, που έβγαλαν αποτέλεσμα πάνω από 1 δισ. ευρώ, νούμερο «χορταστικό» όπως και να το κάνουμε.

Ωστόσο, όπως μαθαίνουμε από συνομιλητές του, ο πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου αρχίζει να «κοιτάει» προσεκτικά κι ένα άλλο metric, ίσως το πιο σημαντικό για τους μετόχους, στις μεγάλες εδραιωμένες εταιρείες διεθνώς. Τα κέρδη ανά μετοχή, το γνωστό EPS αγγλιστί.

Κρατήστε το στα υπόψη, έχει τη σημασία του ως προς τη φάση που βρίσκεται πλέον ο όμιλος.

 

ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων της με προορισμό το Ηράκλειο Κρήτης έχει δρομολογήσει η Minoan Lines του oμίλου Grimaldi. Η στήλη πληροφορείται ότι η ακτοπλοϊκή έχει καταθέσει πρόταση στο υπουργείο Ναυτιλίας για τροποποίηση των δρομολογίων στη γραμμή Πειραιάς - Ηράκλειο - Πειραιάς, ώστε τα πλοία της να προσεγγίζουν στη Μήλο.

Παράγοντες της αγοράς συνδέουν αυτή την πρόταση της ακτοπλοϊκής με την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους από την Ε.Ε. και την προσπάθεια αποφυγής του «πράσινου» χαρατσιού. Και αυτό, διότι η Μήλος είναι ένα νησί με λιγότερους από 200.000 κατοίκους και ως εκ τούτου η εταιρεία δεν υποχρεούται να επιβάλει το περιβαλλοντικό τέλος και να αυξήσει το κόστος των εισιτήριων της.

Προσεχώς νεότερα…

 

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Tην έναρξη της συνεργασίας των Brown Hotels με τη Hilton αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες ο ιδρυτής της ισραηλινών συμφερόντων ξενοδοχειακής αλυσίδας, Λέον Αβιγκάδ. Όπως πληροφορείται η στήλη, δύο από τα ξενοδοχεία της Brown Hotels, το Isla Brown Corinthia Resort και το Isla Brown Chania Resort, θα ενταχθούν στη συλλογή Curio by Hilton.

Το παρών στα… αποκαλυπτήρια της συμφωνίας θα δώσουν μεταξύ άλλων ο Μύρων Φλουρής, γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, ο Γιώργος Γκιώνης, δήμαρχος Λουτρακίου, Περαχώρας, Αγίων Θεοδώρων και ο Alan Mantin, διευθύνων σύμβουλος Ανάπτυξης, Νότιας Ευρώπης της Hilton.

Περισσότερες πληροφορίες εν καιρώ…

 

ΡΕΥΜΑ: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κόντρα μεταξύ της ΡΑΑΕΥ και της «Φυσικό Αέριο» για το περιβόητο πλέον πρόγραμμα «Ρεύμα MAXI Home Fixed», το οποίο προσφέρει σταθερή χρέωση αλλά για 8 και όχι 12 μήνες, προκαλώντας θύελλα στην αγορά.

Στελέχη της ρυθμιστικής αρχής υποστηρίζουν πως όταν έγινε η διαβούλευση για τα «χρωματιστά» τιμολόγια, δεν τέθηκε ζήτημα αλλαγών στη χρονική διάρκεια των σταθερών τιμολογίων. Μάλιστα, σχολιάζοντας την κίνηση της εταιρείας «Φυσικό Αέριο» να ανακοινώσει το τιμολόγιο λίγες ημέρες μετά την έναρξη του νέου συστήματος, υποστήριξαν πως έπρεπε να ακολουθηθεί μια θεσμική διαδικασία.

Η ανακοίνωση πάντως της ΡΑΑΕΥ ήταν σαφής. Ζήτησε την άμεση απόσυρση του προϊόντος.

Πιθανότατα τις επόμενες μέρες θα κληθούν σε ακρόαση τα στελέχη της «Φυσικό Αέριο» από τη ρυθμιστική αρχή. Στο μεταξύ, όμως, ίσως μεσολαβήσουν άλλα γεγονότα. Οι πληροφορίες λένε ότι το υπουργείο Ενέργειας θα προχωρήσει σε αλλαγή του κώδικα προμήθειας, με σκοπό να επιτρέπονται σταθερά τιμολόγια μικρότερης διάρκειας. Το βασικό σενάριο, μάλιστα, προβλέπει εφεξής να βγαίνουν τιμολόγια μίνιμουμ διάρκειας έξι μηνών.

«Προφανώς αν η αγορά ζητάει αλλαγή του κώδικα, ας γίνει… αλλά όλες οι αλλαγές πρέπει να γίνονται με θεσμικό τρόπο», τόνιζαν στελέχη της ΡΑΑΕΥ. Λιγότερο ή περισσότερο… θεσμικά πάντως, η κατάσταση με τα χρωματιστά τιμολόγια κινδυνεύει να ξεφύγει, πριν καλά καλά ξεκινήσει η χρήση τους.

ΥΓ: Συνιστούμε υπομονή, έρχονται και άλλες εκπλήξεις από την πλευρά των εταιρειών.

 

ΦΟΥΡΛΗΣ: Με νέα μικρή άνοδο κατά 0,60% έκλεισε χθες η μετοχή της εταιρείας, η οποία καταγράφει το τελευταίο τριήμερο κέρδη 5,3%, με την τιμή να διαμορφώνεται πλέον στα 4,16 ευρώ.

Στην αγορά συζητήθηκε το χρηματιστηριακό rebound της εταιρείας, αποδίδοντας μεγάλο μέρος αυτής της αντίδρασης στο ενδιαφέρον παλιού γνώριμου ιδιώτη επενδυτή. Αρμόδιες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν πως από το συνολικό όγκο συναλλαγών των τελευταίων συνεδριάσεων ένας ιδιώτης φέρεται να απέκτησε το πολύ το 10%, ενώ το υπόλοιπο απορροφήθηκε από την ευρύτερη αγορά.

Κατά πληροφορίες, τη θέση τους στη μετοχή ενίσχυσαν σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές, όπως Αμοιβαία Κεφάλαια.

 

PREMIA PROPERTIES: Η ανακοίνωση λύσης της συμφωνίας συντονισμένης ψήφου μεταξύ της βασικής μετόχου της εισηγμένης Sterner Stenhus Holding AB και της Nequiter Invest AB δημιούργησε εύλογες απορίες ενώ κινητοποίησε πιθανά σενάρια αποεπένδυσης της δεύτερης από την εισηγμένη ΑΕΕΑΠ, που ως λογική «προβολή» δεν είναι απίθανη.

Αρμόδιες πηγές ωστόσο διευκρίνισαν ότι πρόκειται για μια νομική «τυπικότητα». Η εν λόγω σύμβαση που λύθηκε είχε συναφθεί για διαδικαστικούς λόγους κατά τη διάρκεια της δημόσιας πρότασης της Sterner Stenhus για την Pasal (και νυν Premia) τον Οκτώβριο του 2020. Παρέμενε χωρίς ουσιώδη σημασία έως πρότινος που αποφασίστηκε η άρση της.

Στο δια ταύτα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως οι σχέσεις των δύο βασικών μετόχων Sterner Stenhus Holding AB και της Nequiter Invest AB παραμένουν ισχυρές. Ο δε Jan Gösta Lennart Lindeberg (αδύνατο να μεταφραστεί ή να προφερθεί) παραμένει «φίλος κι αδελφός» του Ηλία Γεωργιάδη, ιδιοκτήτη της Sterner Stenhus και της Premia Properties, και άρα σταθερός επενδυτής και δικαιούχος μερισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v