Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 1 2024

Joint venture με Fortress στήνει η ΕΤΕ - ΜΕΖΖέδες για λίγους - Ο Ανδρέας (Λοβέρδος) και το δις εξαμαρτείν

Joint venture με Fortress στήνει η ΕΤΕ - ΜΕΖΖέδες για λίγους - Ο Ανδρέας (Λοβέρδος) και το δις εξαμαρτείν

ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εντελώς... back to the future o Aνδρέας, ο οποίος επέστρεψε στο 2012. Τότε, μετά από ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, διαγράφτηκε και ίδρυσε νέο κόμμα, τη «Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα», το οποίο έμελλε τελικά να ενταχθεί στην ομπρέλα που έφτιαξε η Χαρ. Τρικούπη «ΕΛΙΑ-Δημοκρατική Παράταξη» για τις ευρωεκλογές του 2014, παραμερίζοντας το όνομα «ΠΑΣΟΚ» και τον «πράσινο ήλιο».

Όμως, ο ίδιος δεν εξελέγη κι εν συνεχεία επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο εκλέχθηκε ξανά βουλευτής τον Ιανουάριο του 2015.

Η διαφορά τούτης της δεύτερης φοράς είναι ότι το (υπό ίδρυση) κόμμα του, λένε οι κακές γλώσσες, θα... πρόσκειται πρακτικά στη Νέα Δημοκρατία, όπου και θα ενταχθεί, εάν ο Ανδρέας αποτύχει πάλι να πάρει ατομικό εισιτήριο για τις Βρυξέλλες…

Λογικό. Δρόμος για νέα επιστροφή στη «μήτρα» της πολιτικής του σταδιοδρομίας δύσκολο να υπάρξει, ακόμη κι αν το ήθελε. Το «δις εξαμαρτείν» δεν το συγχωρεί ούτε το ταλαιπωρημένο ΠΑΣΟΚ.

Ενδεικτική η δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη για πολιτικούς «δορυφόρους» του Μητσοτάκη».

ΥΓ: Επειδή τα γραπτά καλό είναι να μένουν, αντιγράφουμε από τον λογαριασμό του φίλτατου Ανδρέα στο "X": «Αναγκάζομαι να ιδρύσω νέο κόμμα. Δεν το πράττω για προσωπική προβολή. Δεν την έχω άλλωστε ανάγκη! Μοναδικό μου μέλημα να καλυφθεί το αντιπολιτευτικό κενό για το καλό των πολιτών και της πατρίδας».

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν ανεξάρτητος Πέτρος Κόκκαλης προσχώρησε στην ομάδα των Πρασίνων στην Ευρωβουλή, ενόψει και των επερχόμενων εκλογών.

Το επόμενο (μεγάλο) βήμα είναι να επανεκλεγεί ευρωβουλευτής. Η συνεργασία του με τους άλλους «πρώην» του ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, θεωρείται περίπου δεδομένη, αλλά η επανεκλογή δεν μοιάζει εύκολη υπόθεση.

Από τη μια, η Ν.ΑΡ. δείχνει κολλημένη σε ποσοστά που απέχουν πολύ από το 3%. Από την άλλη, η αλλαγή της κατανομής των ευρωεδρών που πέρασε η ΝΔ «στα ψιλά» της επιστολικής ψήφου είναι εις βάρος των μικρότερων κομμάτων.

«Μπορεί ένα κόμμα να πιάσει ακόμα και 3,4% αλλά να μη βγάλει ευρωβουλευτή, αφού η κατανομή θα γίνεται από πάνω προς τα κάτω», λένε οι γνωρίζοντες τα εκλογικά.

Ο Πέτρος πάντως θα τον δώσει τον αγώνα.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Σε αύξηση κεφαλαίου 10 εκατ. ευρώ προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Αντλησιοταμίευση, θυγατρική της ΤΕΝΕΡΓ, η οποία «τρέχει» το έργο αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία, ισχύος 680 MW

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 650 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία έλαβε προ έτους την πρώτη δόση επενδυτικής ενίσχυσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι μέρος της επένδυσης (σ.σ. 250 εκατ. ευρώ) χρηματοδοτείται από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως σημείωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη χθεσινή της ανακοίνωση.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΙΙ: Μετά την ολοκλήρωση του συμπλέγματος αιολικών πάρκων «Καφηρέας», με ισχύ 327 MW, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επικεντρώνεται στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, που αποτελούν τον βασικό κορμό των νέων έργων ισχύος άνω των 550 MW.

Στο παραπάνω πλαίσιο,  αναλαμβάνει, έναντι ανταλλάγματος, την ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, διαχείριση και λειτουργία/συντήρηση φωτοβολταϊκού πάρκου, ισχύος 18 MW, της ενεργειακής κοινότητας Ελληνικός Ήλιος ΙΙ (Νέο Σούλι Σερρών), στην οποία συμμετέχει ο Γεώργιος Κούβαρης, μη εκτελεστικό μέλος στο Διοικητικό της Συμβούλιο και επί σειρά ετών ανώτατο στέλεχος του ομίλου ΓΕΚ.

Η ΤΕΝΕΡΓ θα έχει δικαίωμα αγοράς των μετοχών της Ήλιος ΙΙ (σ.σ. εφόσον μετατραπεί σε εταιρεία), έναντι προκαθορισμένου τιμήματος 55 χιλ. ευρώ ανά MW.  

 

MEZZANINES: «Εξαέρωση» στις μετοχές του κλάδου χθες, με τον όγκο συναλλαγών αλλά και την έντονη μεταβλητότητα να κλέβουν τις εντυπώσεις, δείχνοντας ότι παίζεται... «χοντρό παιχνίδι».

Ειδικότερα, και οι τέσσερις τίτλοι κινήθηκαν μεταξύ του +10% και του -10%, με τους πωλητές να έχουν τον τελευταίο λόγο, κλείνοντας τη Phoenix Vega Mezz στο -6%, τη SunrizeMezz στο -8% και την Galaxy Cosmos Mezz 5,5% χαμηλότερα. Με οριακές απώλειες έκλεισε η Cairo Mezz.

Και στις τέσσερις Mezz άλλαξαν χέρια -και εχθές- μετοχές που αντιστοιχούν στο 2% περίπου του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Η δε πτώση στο κλείσιμο του μήνα δεν εμπόδισε τη ΦΒΜΕΖΖ από το να αναδειχθεί… πρωταθλήτρια αποδόσεων Ιανουαρίου με κέρδη 89%. Από κοντά η ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ με άνοδο 80,2%, ενώ απόδοση 58,7% εμφάνισε η ΣΑΝΜΕΖΖ και 52,4% η ΓΚΜΕΖΖ.

Το παιχνίδι, όμως, αυτό είναι για λίγους. Για τους υπόλοιπους, που δεν αντιλαμβάνονται πώς και γιατί ανεβοκατεβαίνουν οι μετοχές αυτών των σύνθετων σχημάτων, το Mezz μπορεί να γίνει εύκολα... τζιζ.

 

ΡΕΥΜΑ: Γράφουν και σβήνουν τις τελευταίες ώρες στο υπουργείο Ενέργειας την υπουργική απόφαση, αναφορικά με το νέο καθεστώς για τα «μπλε» τιμολόγια, όμως, η κατεύθυνση να επιτρέπονται σταθερά τιμολόγια διάρκειας κάτω του ενός έτους έχει «κλειδώσει». Και αυτό έχει κινητοποιήσει τις εταιρείες. 

Ο συναγερμός φυσικά σχετίζεται με το ότι, όπως ακούει η στήλη, το σταθερό πρόγραμμα, 8μηνης διάρκειας,  της «Φυσικό Αέριο» φαίνεται πως «ξεπούλησε» με πάνω από 10.000 αιτήσεις

Σε σχέση πάντως με τον «ντόρο» που δημιουργήθηκε και το αν ανήκει ή όχι στα «μπλε» τιμολόγια, στελέχη της εταιρείας επιμένουν πως κινήθηκαν εντός πλαισίου του κώδικα προμήθειας.

Η συνέχεια θα δοθεί στα γραφεία της ΡΑΑΕΥ.

 

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Την επίσημη πρώτη εμφάνισή του στον Τύπο έκανε ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής, με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τον υπερτουρισμό, την έλλειψη προσωπικού, τη φέρουσα ικανότητα των προορισμών, τις υποδομές και τη βιωσιμότητα να είναι στα θέματα που έθιξε ο Ροδίτης ξενοδόχος.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανάγκη ρύθμισης του πλαισίου που διέπει τις βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις «τύπου Airbnb», αλλά και στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση.

Επεσήμανε ότι φέτος επίκειται το πλαίσιο με τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν τα ακίνητα που διατίθενται μέσω της περιβόητης οικονομίας του διαμοιρασμού, δεδομένου ότι, μέχρι σήμερα, η όποια ρύθμιση αφορά μόνο το φορολογικό σκέλος…

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Στις πρώτες θέσεις των κερδών από τα blue chips βρέθηκαν τον Ιανουάριο η ElvalHalcor με άνοδο 29,2% και η μητρική Viohalco με κέρδη 20,9%.

Από τις τράπεζες, ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 17,2%, με την Εθνική και τη Eurobank να ακολουθούν με κέρδη 11,8% και 11% αντίστοιχα και την Alpha λίγο χαμηλότερα, με άνοδο 7,2%.

Δεν απέφυγε το αρνητικό πρόσημο -έστω και οριακά- ο ΟΤΕ, που υποχώρησε 0,4%, ενώ στους «χαμένους» του FT 25 συγκαταλέγονται επίσης Ελλάκτωρ (-3,1%), Τέρνα Ενεργειακή (-5,4%), ΕΥΔΑΠ (-5,6%) και Quest με πτώση 5,9%.

 

ΕΤΕ-FORTRESS: Προχωρούν, μετά από «κοιλιά» μερικών μηνών, οι συζητήσεις μεταξύ Εθνικής Τράπεζας και του private equity fund Fortress, για τη δημιουργία joint venture.

Στόχος της κοινοπραξίας θα είναι η προσφορά χρηματοδότησης για οριστικούς διακανονισμούς -ενυπόθηκων κυρίως- δανείων με «κούρεμα» οφειλής, αλλά και οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων.

Οι δύο πλευρές θα συστήσουν νέο επενδυτικό κεφάλαιο (fund), το οποίο αφού συμφωνεί βιώσιμες λύσεις ρύθμισης, θα χρηματοδοτεί τον οφειλέτη για να εξαγοράζει την απαίτηση με «κούρεμα» οφειλής.

Πιθανόν να απαιτηθεί, μέσω θυγατρικής, διευρυμένη άδεια servicer, ώστε να μπορεί να αναχρηματοδοτεί δάνεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v