Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 9 2024

Κυβέρνηση: Οι «στηρίξεις» που σπάνε και ο... Κασσελάκης - Μνήμες Λαλιώτη και Σουφλιά - Tips για ΟΤΕ, Coca Cola

Κυβέρνηση: Οι «στηρίξεις» που σπάνε και ο... Κασσελάκης - Μνήμες Λαλιώτη και Σουφλιά - Tips για ΟΤΕ, Coca Cola

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ: Τον θυμάστε τον πρώην γ.γ. Υποδομών και μετέπειτα υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη (φωτ.), που «έλυνε και έδενε» στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατά την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, αλλά έμεινε «εκτός παιδιάς» στη νέα κυβέρνηση;

Μαθαίνουμε ότι εσχάτως άρχισε να επαίρεται για τα πεπραγμένα του και το «άκρως επιτυχημένο» πέρασμά του από το Υπουργείο, προαναγγέλλοντας μάλιστα την… επιστροφή του στην κυβέρνηση. 'Εχει, όπως υποστηρίζει αριστερά-δεξιά, σχετική «διαβεβαίωση» του Μεγάρου Μαξίμου για τον επόμενο ανασχηματισμό.

Για την ιστορία, ο κ. Καραγιάννης επανεμφανίστηκε τελευταία στα εγκαίνια του νέου οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σηκώνοντας και φωτογραφία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο προσδοκά το... νεύμα για την αποκατάσταση της τάξης!

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τώρα τελευταία τα κακά μαντάτα έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Προχθές ήταν το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (περισσότερα πιο κάτω). Χθες ήταν η δημοσκόπηση της Alco, που έρχεται να επιβεβαιώσει την προηγούμενη της MRB ότι η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία (χωρίς αναγωγές) έχει σπάσει καθοδικά το φράγμα (και ψυχολογικό όριο για τους θιασώτες των... χρηματιστηριακών αναλύσεων) του 30%. Η MRB, λίγο πριν το τέλος του προηγούμενου μήνα, έδινε στη ΝΔ ποσοστό 29,1%, η χθεσινή της Alco την τοποθετεί στο διάστημα 25,7-28,2%, με διάμεσο δηλαδή το 27%!

Αντίπαλος, θα πείτε, υπάρχει; Οχι, η διαφορά με τους υπόλοιπους είναι μεγάλη. Πλην όμως, όπως εξηγούν οι ειδικοί περί τα πολιτικά/εκλογικά, το 30% ήταν ένα κρίσιμο επίπεδο... στήριξης, που δείχνει να σπάει πλέον καθαρά.

Κάποιοι προσθέτουν σκωπτικά ότι όποιος πάει φιρί φιρί να δημιουργήσει τις πολιτικές συνθήκες στην κοινωνία, για τη δημιουργία αντιπάλου, κινδυνεύει αργότερα ή γρηγορότερα να το φάει το κεφάλι του.

Σημειώνουν επίσης ότι στην εποχή μας το «δεν υπάρχει αντίπαλος σήμερα» δεν λέει και πολλά πράγματα. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τον Στέφανο Κασσελάκη, που τον Αύγουστο δεν τον ήξερε καλά καλά ούτε η μαμά του (που λέει κι ο λαός μας), αλλά τον Οκτώβριο τον ήξερε όλη η Ελλάδα.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ: Σκληρές προσπάθειες καταβάλλει η κυβέρνηση για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την υιοθέτηση ψηφίσματος εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση με το κράτος Δικαίου στη χώρα μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι παρά τις προσπάθειες περί του αντιθέτου και τη βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το ισχυρότερο στην Ευρωβουλή, το ψήφισμα πέρασε με ευρεία πλειοψηφία, αφού υποστηρίχθηκε από τέσσερις διαφορετικές ευρωοομάδες. Μεταξύ αυτών και η Renew Europe, που πρακτικά δημιουργήθηκε με πνευματικό πατέρα τον Μακρόν και στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων το γερμανικό φιλελεύθερο κόμμα FDP, που έχει τόση σχέση με την Αριστερά όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο.

Εν ολίγοις, τα περί συνωμοσίας κάποιων τρελών αριστερών, ή έστω Κεντροαριστερών, λίγο πριν γίνουν οι Ευρωεκλογές, για να πληγεί «το ισχυρότερο δεξιό κόμμα στην Ευρώπη» και η χώρα μας, δεν πείθουν.

Το θέμα έχει αρχίσει να σοβαρεύει και καλό είναι να το πάρουν χαμπάρι στην κυβέρνηση, πριν αρχίσει να έχει ευρύτερες επιπτώσεις. Ως γνωστόν, από την περίπτωση Ουγγαρίας και Πολωνίας, όταν αρχίσουν οι Ευρωπαίοι να γκρινιάζουν για θέματα κράτους δικαίου, μετά χτυπάνε στο ψαχνό, σε θέματα χρηματοδοτήσεων.

 

ΨΗΦΙΣΜΑ II: Δύο ηχηρές απουσίες από τη δεξιά πάντα είχε η προχθεσινή ψηφοφορία. Αυτές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και του αντιπροέδρου του και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Για το θέμα ερωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος μίλησε για «τεχνικούς λόγους» και για «ανειλημμένες υποχρεώσεις» των δύο, που θα εξηγηθούν άμεσα από τους ίδιους.

Το ΕΛΚ, πάντως, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επί της αρχής καταψήφισε το συγκεκριμένο ψήφισμα και μάλιστα προχώρησε σε μια τελείως διαφορετική πρόταση, με αναφορές υπέρ της Ελλάδας. Η «αντιπρόταση» αυτή του ΕΛΚ ψηφίστηκε από τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά δεν πέρασε, ενώ και ο κ. Βέμπερ, με δήλωσή του στην ΕΡΤ, επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση που «εφάρμοσε μεταρρυθμίσεις για να εγγυηθεί το κράτος δικαίου».

Εδώ που τα λέμε, δεν θα μπορούσε άλλωστε να πει και κάτι διαφορετικό, δεδομένου ότι φιλοξενείται στη χώρα μας, με αφορμή προεκλογικές εκδηλώσεις του ΕΛΚ για το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα εξηγήσει υποθέτουμε και την απουσία που πήρε.

Απουσίες όμως υπήρξαν και από... αριστερά, καθώς δεν προσήλθαν οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης και Στέλιος Κούλογλου. Αμφότεροι για λόγους υγείας, όπως έσπευσαν να δηλώσουν, μετά και από κατηγορίες πρώην συνοδοιπόρων, μέσω social media.

 

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ: Δεν λένε να πετύχουν... απαρτία στην άλλοτε «ναυαρχίδα» της οικογένειας Αγγελόπουλου προκειμένου το σώμα των μετόχων να εξετάσει εν συνεχεία την έγκριση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης… 2017.

Με απόφαση του Δ.Σ. συγκλήθηκε νέα γενική συνέλευση στις 26 Φεβρουαρίου. Σε περίπτωση έλλειψης απαρτίας θα υπάρξει επαναληπτική στις 8 Μαρτίου.

 

OΛΠ: Σε έκτακτη γενική συνέλευση καλούνται οι μέτοχοι της εταιρείας, με μοναδικό θέμα τον συμψηφισμό και την οριστική λογιστική εκκαθάριση των συναλλαγών με τις επιχειρήσεις ναυπήγησης/επισκευών, που φιλοξενούνται εντός των σχετικών ζωνών του λιμανιού (ΕΒΠ, Μώλος, Ηρακλέους, Μώλος Δραπετσώνας).

Και επειδή όλα αυτά ακούγονται «ξύλινα», ο ΟΛΠ θα επιστρέψει το ποσό των 200 χιλ. ευρώ σε 16 ναυπηγικές/επισκευαστικές μονάδες.

 

ΟΤE - COCA COLA: Αντίθετες πορείες χθες για τα δυο βαριά χαρτιά της αγοράς, που έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν την ανοδική πορεία της αγοράς, έχοντας οριακή ή αρνητική απόδοση σε βάθος εξαμήνου.

Για τον Οργανισμό κάτι έδειξε να «κινείται» χθες. Κλείσιμο στα 13,32 ευρώ (+3,26) και έξι πακέτα, συνολικής αξίας 71 εκατ. ευρώ, που έγιναν σε τιμές μεταξύ 12,9 ευρώ και 13,33 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Coca Cola δέχτηκε για τρίτη ημέρα πιέσεις. Το κλείσιμο τη βρήκε στα 25,93 ευρώ (-2.56%), ενώ η αξία των συναλλαγών κινήθηκε ελαφρά πάνω από το 1,1 εκατ. ευρώ.

 

INTRACOM: Νέο υψηλό χθες, με το κλείσιμο πάνω από τα 4 ευρώ (4,09 ευρώ +3,93). Το ράλι, που έχει αποδώσει πάνω από 80% το τελευταίο τρίμηνο, συνεχίζεται, με την κεφαλαιοποίηση να διαμορφώνεται πλέον στα 342 εκατ. ευρώ.

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Νέο υψηλό κατέγραψε και η μετοχή της κατασκευαστικής. Μετά τη γρήγορη κίνηση που έφερε τον τίτλο από τα 3,2 στα 4 ευρώ στα τέλη Γενάρη, παρέμεινε για πέντε ημέρες σε αυτό το επίπεδο.

Χθες, όμως, έκλεισε στα 4,3 ευρώ, με κέρδη σχεδόν 6%. Η απόδοση 30 ημερών ξεπερνά το 31%.

 

ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Παρά την ευφορία της τελευταίας τετραετίας όσον αφορά τα έργα-μαμούθ στις υποδομές και την αισιοδοξία για την επάρκεια πόρων, αλλά και τη σχετική μόχλευση κεφαλαίων, οι εμπειρότεροι της αγοράς σημειώνουν πως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει απολύτως την κυκλικότητα του κλάδου κατασκευής.

Κι επειδή το ταγκό θέλει ως γνωστόν δύο, σημειώνουν πως πέρα από τους κατασκευαστές και την επάρκειά τους, είναι σημαντική και η στρατηγική των αναθετουσών αρχών, άρα του δημοσίου. Εξάρουν δε την προσπάθεια για κάλυψη του κενού που δημιούργησε η υπερδεκαετής κρίση με τους διαγωνισμούς που βγήκαν στον αέρα, με κάποιους να ευτύχησαν και άλλους να σέρνονται…

Σύμφωνα με τα λόγια επαΐοντος της αγοράς πάντως, καλός υπουργός είναι εκείνος που στοχοθετεί νωρίς και δημιουργεί συνθήκες και περιθώριο χρόνου υλοποίησης, ανεξάρτητα από το ποιο είναι το χρώμα της κυβέρνησής του. Σημειώνει δε πως αυτοί κρίνονται και από τα έργα που χάραξαν, μελέτησαν και υλοποίησαν.

Δια της ατόπου απαγωγής, η στήλη καταλήγει στο ότι αναφέρονταν σε δύο ονόματα, του Κώστα Λαλιώτη και του Γιώργου Σουφλιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v