Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2024

Ο Αλέξης, η διάψευση και ο... «καμένος» - Ποιοι αγόρασαν, ποιοι πούλησαν ΔΑΑ - Η επόμενη μέρα για ΔΕΗ

Ο Αλέξης, η διάψευση και ο... «καμένος» - Ποιοι αγόρασαν, ποιοι πούλησαν ΔΑΑ - Η επόμενη μέρα για ΔΕΗ

ΤΣΙΠΡΑΣ: «Καμία σύνδεση και καμία σχέση» δεν υπάρχει ανάμεσα στην επικείμενη εκδήλωση με Τεμπονέρα-Αχτσιόγλου-Μ. Χριστοδουλάκη και στη συνάντηση που είχε χθες ο πρώτος με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η διαρροή για τη συνάντηση έγινε χθες το απόγευμα και οδήγησε σε φήμες ότι ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενθαρρύνει την περίφημη εκδήλωση που διοργανώνεται την Τρίτη με τους παραπάνω ομιλητές και με θέμα «Μετά τον Μητσοτάκη, ποιος;».

Όπως επισημαίνεται με έμφαση από συνεργάτες του κ. Τσίπρα, το ραντεβού του με τον κ. Τεμπονέρα είχε κλειστεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, στο πλαίσιο των πολλών συναντήσεων που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα στο γραφείο του, στην οδό Αμαλίας.

Για να γίνει ακόμα πιο… εμφατική η διάψευση της επιχειρούμενης σύνδεσης, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα παραστεί σε καμία εκδήλωση και πως ό,τι έχει να πει, θα το πει ο ίδιος «σε χρόνο που θα επιλέξει και με τον τρόπο που επίσης θα επιλέξει».

Αυτή η επισήμανση, μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι του ζητήθηκε (από τον κ. Τεμπονέρα;) να παραστεί στην εν λόγω εκδήλωση, αλλά ο ίδιος… έριξε πόρτα. Εμείς, πάντως, σας είχαμε προϊδεάσει από χθες ότι «κάτι ετοιμαζόταν» από την πλευρά του εργατολόγου «τις επόμενες ημέρες ή και ώρες».

Μάλλον αυτό που ετοιμαζόταν ήταν η συνάντηση και η διαρροή της…

 

ΠΑΣΟΚ: Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο το γεγονός ότι πρώτα γνωστοποιήθηκε η παραπάνω εκδήλωση των τριών και μετά αναζητήθηκε… διοργανωτής. Ούτε ότι η προσπάθεια ευοδώθηκε δύο 24ωρα αργότερα, με την «Εφημερίδα των Συντακτών» να προσφέρει την αιγίδα της.

Αυτό το παράδοξο το επιβεβαιώνουν ακόμα και πηγές από τη «Νέα Αριστερά», που αφήνουν να εννοηθεί ότι ο σχεδιασμός της εκδήλωσης ανήκε στον κ. Τεμπονέρα.

Άλλες πηγές προσθέτουν πως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης είχε ενημερωθεί ευθύς εξαρχής για την εν λόγω «αιγίδα» και όταν είδε ότι δεν ανακοινώθηκε αμέσως, διεμήνυσε πως θα ακύρωνε τη συμμετοχή του, εάν δεν γινόταν σαφές (και επισήμως) ότι η εφημερίδα είναι ο διοργανωτής της εκδήλωσης.

Έστω κι έτσι, στη Χ. Τρικούπη πνέουν τα μένεα με τη συμμετοχή του βουλευτή σε μία πολιτική συζήτηση που αναζητεί… διάδοχο του κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, υπό την παραδοχή ότι αυτό τον ρόλο δεν μπορεί να τον παίξει (ούτε) ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Βιάζεται πολύ ο Μανώλης και θα καεί, αν δεν έχει καεί ήδη», μας είπε κορυφαίος του ΠΑΣΟΚ...

 

ΔΑΑ: Τη δίψα για τον τίτλο επιβεβαίωσε το χθεσινό ντεμπούτο της μεγαλύτερης έκδοσης των τελευταίων 18 ετών (σύμφωνα με τον CEO της ΕΧΑΕ, Γιάννο Κοντόπουλο)

Το γεγονός και μόνο πως στη μετοχή πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές που ξεπέρασαν τα 90 εκατ. ευρώ καταδεικνύει το ισχυρό ενδιαφέρον τόσο traders όσο επενδυτών.

Εύρος διακύμανσης από τα 9,56 έως τα 9,16 ευρώ, με την υψηλή τιμή (με υποψία σχηματισμού «διπλής κορυφής») στα πρώτα 45' και τη χαμηλή στο τέλος της συνεδρίασης.

Ακούμε πως πωλητές στα υψηλά ημέρας ήταν κάποιοι διαχειριστές hedge funds, καθώς τους ήταν υπεραρκετό το έως +16,59%, τακτική που, όπως θύμισαν χρηματιστές, είχε ακολουθηθεί και στην πρώτη συνεδρίαση μετά το placement για το 11% της Helleniq Energy.

Αγοραστές κάποιοι ξένοι και -περισσότερο- εγχώριοι θεσμικοί, διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων και ιδιώτες μικροεπενδυτές. Ολοι αυτοί, άλλωστε, πήραν ελάχιστο αριθμό μετοχών στη Δημόσια Προσφορά.

Εκτιμάται ότι το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέχρι την Παρασκευή, έως ότου ο τίτλος θα τελεί υπό διαπραγμάτευση με ανοικτό όριο διακύμανσης.

Υ.Γ. Το γεγονός πως η μετοχή του ΔΑΑ δεν συμπεριλαμβάνεται σε λογαριασμούς/κωδικούς margin «προστάτευσε» τον τίτλο από εσπευσμένες ρευστοποιήσεις αντιστάθμισης που ενεργοποιήθηκαν σε άλλους τίτλους με το που έγινε γνωστή η υπόθεση της ΔΕΗ, που προκάλεσε κύμα από ρευστοποιήσεις στο ΧΑ.

Υ.Γ. ΙΙ. Με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία, ο ΔΑΑ εντάσσεται στη 12η θέση της σχετικής κατάταξης, πάνω από τη Helleniq Energy (στα 2,341 δισ. ευρώ) και σε απόσταση από τη Motor Oil (στα 2,986 δισ. ευρώ). 

 

ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ: Υπέρ της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά στην Ελλάδα τάχθηκε σε έκθεσή του το ΙΟΒΕ, τονίζοντας ότι έχει οικονομική λογική η κίνηση.

Επισημαίνεται ότι στην Ελλάδα η αύξηση του ΕΦΚ κατά 95% την περίοδο 2009-2022 ήταν η υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη. Στη χώρα μας, οι τιμές ήταν κατά 8% υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ το 2009, ενώ για το 2022 είναι ακριβότερες κατά 53%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση!

Και για να πάμε στο… ζουμί, όπως υπολογίζει το ΙΟΒΕ, μια μείωση του ΕΦΚ στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (€1.800 / 100 lt αιθυλικής αλκοόλης) αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της τιμής λιανικής μιας τυπικής φιάλης κατά περίπου 11%.

Στο ουίσκι, η μείωση εκτιμάται στο 11,4%, ενώ προβλέπεται στο 12,1% για τη βότκα, στο 11,5% για τζιν και ρούμι και στο 10,6% για το ούζο.

 

ΙΚΤΙΝΟΣ: Επιθετική έγινε η αντίδραση της μετοχής, χθες, καθώς ο τίτλος έκλεισε με κέρδη σχεδόν 12% στο 0,52 ευρώ.

Είχαν φανεί οι πρώτες προσπάθειες κίνησης στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Τρίτης, οπότε σταδιακά αυξάνονταν οι συναλλαγές, αρχικά στις 450 χιλιάδες κομμάτια και στη συνέχεια στις 528 χιλιάδες. 

Χθες οι συναλλαγές έφτασαν το 1,48 εκατομμύρια τεμάχια. Σε αυτή την εικόνα συνέβαλε και ένα πακέτο 200.000 τεμαχίων στο 0,47 ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι η μετοχή, από τα τέλη Αυγούστου και το 0,65 ευρώ, ακολούθησε πτωτική πορεία έως το 0,41 ευρώ (αρχές Οκτώβρη) και έκτοτε παρέμεινε εν πολλοίς σε αυτά τα επίπεδα.

 

MOTOR OIL: Ιστορικό υψηλό κατέγραψε η μετοχή, ανερχόμενη στα 26,96 ευρώ (+3,45%). Παρά το αρνητικό ξεκίνημα από τα 26 ευρώ, ο τίτλος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο υψηλό ημέρας.

Βρίσκεται πλέον μια ανάσα από το να σπάσει το φράγμα των τριών δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

 

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Με θετικό πρόσημο σε όλη τη συνεδρίαση έμεινε και η θυγατρική της ΓΕΚ Τέρνα.

Μάλιστα έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας ή τα 15,9 ευρώ (+2,45%).

 

ΣΑΡΑΝΤΗΣ: Στους κερδισμένους της χθεσινής ημέρας η μετοχή. Παρά το πτωτικό άνοιγμα (-2,29%), έκανε τη ρελάνς, φτάνοντας να κερδίσει έως 7%, για να κλείσει εντέλει στα 9,67 ευρώ ή 5,57% υψηλότερα.

Πλέον βρίσκεται σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων.

 

ΔEΗ: Το γνωστό ρητό «ο πανικός είναι κακός σύμβουλος» μοιάζει να επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Ο τίτλος, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Κομισιόν, βρέθηκε να χάνει έως και 7,6% υποχωρώντας στα 11,55 ευρώ, για να κλείσει στη συνέχεια, καθώς άρχισε να γίνεται πιο καθαρή η πραγματική διάσταση της υπόθεσης, στα 12,02 ευρώ (-3,84%).

Καθησυχαστικοί είναι και οι αναλυτές. Επισημαίνουν αφενός τον μακρύ χρόνο που θα μεσολαβήσει μέχρι να τελειώσει η υπόθεση και αφετέρου το ότι ακόμα και σε περίπτωση αρνητικής για τη ΔΕΗ εξέλιξης, δεν θα υπάρξει επίπτωση στο πρόσφατα αναθεωρημένο επιχειρηματικό της σχέδιο.

Γι' αυτό, λένε, διατηρούν θετικό outlook για τη μετοχή, ειδικά μετά και τις ανακοινώσεις της διοίκησης στο πρόσφατο Capital Markets Day.

Η Optima προχωρά ένα βήμα παραπάνω. Επικαλούμενη στοιχεία από προηγούμενες κυρώσεις που επέβαλε η Κομισιόν, καταλήγει ότι ακόμα και σε περίπτωση καταδίκης, το πρόστιμο θα είναι πρακτικά αμελητέο. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι υπάρχει 64% πιθανότητα να είναι κάτω από το 1% των εσόδων ή μικρότερο των 100 εκατ. ευρώ.

Υπό αυτό το πρίσμα, χαρακτηρίζει «υπερβολική» τη χθεσινή πτώση, επισημαίνοντας ότι ο τίτλος παραμένει «βαθιά υποτιμημένος» και επιμένει στη σύσταση «αγορά» και την τιμή-στόχο των 17,4 ευρώ.

Υ.Γ. Ο τζίρος, που ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, το ενδιαφέρον των αγοραστών που έσπευσαν να πάρουν τα χαρτιά των «βιαστικών». Από την άλλη πλευρά, τα υψηλά κέρδη των τελευταίων ημερών κάνουν ευκολότερο το πάτημα του κουμπιού πώλησης.

Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τη ΔEΗ αλλά και όλα τα «βαριά» χαρτιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v