Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 7 2024

Ο Αδωνις, τα Αμοιβαία και ο... Μαρξ - Μπαράζ πακέτων στο χρηματιστήριο - Το ντεμπούτο της Theon και η μετακόμιση ΔΕΗ

Ο Αδωνις, τα Αμοιβαία και ο... Μαρξ - Μπαράζ πακέτων στο χρηματιστήριο - Το ντεμπούτο της Theon και η μετακόμιση ΔΕΗ

ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Ο καπιταλισμός είναι το πιο επιτυχημένο σύστημα της ανθρωπότητας, μακράν από οποιοδήποτε άλλο». Τάδε έφη Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στα «Fund Managers’ Awards 2024» που απονέμονται κάθε χρόνο από την Πανελλήνια Ένωση Μεριδιούχων Αμοιβαίων Κεφαλαίων & Ομολόγων (ΠΕΜΑΚΟ) στους καλύτερους σε απόδοση διαχειριστές Αμοιβαίων Κεφαλαίων.

Όπως εκτίμησε ο υπουργός, «ο κυριότερος λόγος που στην Ελλάδα είχαμε τόσα χρόνια ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς είναι γιατί… δεν καταλαβαίναμε πώς δουλεύει ο καπιταλισμός».

Αναφερόμενος στα Αμοιβαία Κεφάλαια, το… προχώρησε λίγο περισσότερο, τονίζοντας ότι «τα αμοιβαία κεφάλαια είναι ένας εξαιρετικός θεσμός του καπιταλισμού. Και ο Καρλ Μαρξ έπαιζε χρηματιστήριο στο Λονδίνο κι αυτός κέρδισε καπιταλιστικά την περιουσία του»!

Δεν γνωρίζουμε για τον φίλτατο Καρλ, όμως, όπως έχει γράψει το Euro2day.gr, από τις αρχές του 2023 έχουν τοποθετηθεί αποταμιεύσεις άνω των 3 δισ. ευρώ στα αμοιβαία συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας με ετήσια διανομή μερίσματος, λόγω και των χαμηλών αποδόσεων που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις.

Υ.Γ. Στις κορυφαίες θέσεις βρέθηκαν οι EUROBANK ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ, ALLIANZ ΑΕΔΑΚ, ALPHA ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ, TRITON ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ, ΕΘΝΙΚΗ ASSET MANAGEMENT ΑΕΔΑΚ, ATTICA WEALTH MANAGEMENT (δύο βραβεία).

IRIS: Σε νέο επικοινωνιακό -και όχι μόνο- πρόβλημα για την κυβέρνηση εξελίσσεται το... σύστημα συναλλαγών IRIS, καθώς έμποροι και επαγγελματίες την κατηγορούν για… παραπλανητική διαφήμιση.

To πρόβλημα έχει ως εξής: Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ελέγξει τη φοροδιαφυγή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, το «πούλησε» πολιτικά ως ένα εύκολο και σύγχρονο σύστημα συναλλαγών αξίας έως 500 ευρώ, χωρίς επιβάρυνση με τραπεζικές προμήθειες. Και υποχρέωσε τους επαγγελματίες να το υιοθετήσουν.

Οι τράπεζες όμως άρχισαν να χρεώνουν προμήθειες στους εμπόρους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που νόμιζαν ότι δεν θα επιβαρυνθούν, οπότε δεν το… ευχαριστήθηκαν καθόλου.

Το θέμα θα απασχολήσει συντόμως και τη Βουλή, καθώς ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση με το εξής λακωνικό ερώτημα προς τους κυβερνητικούς: «Είχατε άγνοια για τις χρεώσεις που θα επέβαλλαν στις συναλλαγές με IRIS οι τράπεζες ή γνωρίζατε και λέγατε συνειδητά ψέματα;».

Σε ανάρτησή του μάλιστα στο «Χ» ο βουλευτής καταγράφει αυτολεξεί σχετικές δηλώσεις τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, στις οποίες επαναλαμβανόταν σχεδόν μονότονα η φράση «χωρίς προμήθειες».

Το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε να απαντήσει μέσω διαρροής επισημαίνοντας ότι, με το IRIS, «κάθε φορά που ένας πολίτης επιθυμεί να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία από έναν ελεύθερο επαγγελματία έως του ποσού των 500 ευρώ, μπορεί να το κάνει χωρίς να επιβαρύνεται με προμήθειες». 

Μόνο που ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν αναφέρθηκε στους καταναλωτές αλλά στους επαγγελματίες. Αυτοί όταν άκουσαν το «χωρίς προμήθειες», πίστευαν ότι αφορά και εκείνους...

 

ΔΕH: Η νέα έδρα της εταιρείας δεν θα είναι στο ιστορικό πρώην κτίριο του ΔΟΛ, όπως έχει λανθασμένα αναφερθεί από κάποια ΜΜΕ, αλλά στη Μεσογείων, στο πρώην στρατόπεδο «Πλέσσα», τη χρήση του οποίου έχει αποκτήσει για τα επόμενα 60 χρόνια. Οι σχετικές εργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, με την αποξήλωση του αμιάντου από τα κτίσματα που πρόκειται να κατεδαφιστούν.

Στο ενοικιαζόμενο κτίριο της Χρήστου Λαδά θα μετακομίσουν υπηρεσίες του κλάδου εμπορίας, οι οποίες στεγάζονται στην Αριστείδου, όπου και θα επιστρέψουν μετά την πλήρη ανακαίνιση του ιδιόκτητου κτιρίου.

 

ΤΕΝΕΡΓ: Την παροιμία με τον βοσκό και τον λύκο τη θυμόμαστε. Ωστόσο, πολύ έγκυρη πηγή μάς ψιθύρισε ότι αυτή τη φορά το πολυαναμενόμενο ντιλ είναι κοντά.

 

ΤΗΕΟΝ: Ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία εισαγωγής της ελληνικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, σ' ένα από τα πρώτα IPO στην Ευρώπη για φέτος.

Η εισαγωγή της εταιρείας παραγωγής οργάνων νυχτερινής όρασης για στρατιωτική χρήση έγινε με ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών (συνδυασμός νέων και υφιστάμενων) σε θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα, ο βασικός μέτοχος μείωσε το ποσοστό του προκειμένου να δημιουργηθεί free float για τον τίτλο που μπαίνει σε διαπραγμάτευση στο Euronext.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η THEON μεγαλώνει με ρυθμό 50% τον χρόνο, κλείνοντας το 2023 με πωλήσεις σχεδόν 220 εκατ. ευρώ και διατηρώντας πολύ υψηλό επίπεδο κερδοφορίας. Η εταιρεία αναμένει αντίστοιχη άνοδο άνω του 50% και το 2024, ενώ φιλοδοξεί να ολοκληρώσει εξαγορές που θα επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξή της τα επόμενα χρόνια.

Το ελληνικό δαιμόνιο εξαπλώνεται…

 

AGROHELLAS: Στην εξαγορά της βουλγαρικής Orest Ltd προχωρά η εταιρεία, όπως μαθαίνει η στήλη.

Την απόφαση έλαβε το Δ.Σ. της βορειοελλαδίτικης εταιρείας αγροτικών προϊόντων, με στόχο την επέκταση της εμπορικής δραστηριότητας στο εξωτερικό. Το τίμημα είναι λίγο πάνω από τις 500 χιλιάδες ευρώ, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι μέτοχοι της βουλγαρικής εταιρείας είναι μέλη του Δ.Σ. της ελληνικής επιχείρησης.

Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό (χρήση 2022), ο τζίρος της Agrohellas ξεπέρασε τα 128 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40,88%, ενώ τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 78,7% στα 7,177 εκατ. ευρώ.

 

AUSTRIA HOLDINGS: Ελλάδα «ψήφισε» η εταιρεία για τις αγορές ιδίων μετοχών. Ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες ημέρες απέκτησε συνολικά σχεδόν 10.000 τεμάχια, όλα από το ελληνικό χρηματιστήριο. Θυμίζουμε ότι η εταιρεία είναι εισηγμένη και στο χρηματιστήριο της Βιέννης.

Οι αγορές έγιναν στο πλαίσιο του προγράμματος που αποφάσισε η εταιρεία και έχει στόχο να συγκεντρώσει μέχρι 717.077 μετοχές (περίπου 2% του μετοχικού κεφαλαίου). Σκοπός να χρησιμοποιηθούν για τη διάθεση σε στελέχη, υπαλλήλους και μέλη του Δ.Σ.

 

ALPHA TRUST ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Επιασε το όριο του 5% το χαρτοφυλάκιο ιδίων μετοχών της εταιρείας, μετά τις αγορές που έγιναν τη Δευτέρα.

Η εταιρεία κατέχει πλέον 179.104 ίδιους τίτλους.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πολλά κομμάτια αλλάζουν χέρια μέσω πακέτων στα υψηλά της αγοράς. Μόνο χθες πραγματοποιήθηκαν 41 πράξεις, οι περισσότερες από την αρχή του έτους, αξίας άνω των 48 εκατ. ευρώ.
Η μεγαλύτερη κινητικότητα καταγράφηκε στη Eurobank. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έγιναν 10 συναλλαγές, συνολικής αξίας 14,1 εκατ. ευρώ, σε τιμές μεταξύ 1,9 και 1,92 ευρώ.

Πέντε πακέτα άλλαξαν χέρια στην Πειραιώς, τα τέσσερα στα 3,93 ευρώ και ένα στα 3,89 ευρώ.

Η κινητικότητα δεν περιορίστηκε στις τράπεζες. Συναλλαγές καταγράφηκαν σε ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Entersoft, Jumbo, Intrakat, Ideal Holding.

«Πρωταθλητής» πάντως σε αξία ήταν ο ΟΠΑΠ, με ένα πακέτο 1,1 εκατομμυρίου τεμαχίων (18,16 εκατ. ευρώ) στην τιμή κλεισίματος (16,48 ευρώ) και ένα ακόμα αξίας 369 χιλιάδων στα 16,42 ευρώ.

 

ΤΙΤΑΝ: «Γούρικη» αποδείχτηκε για τη μετοχή η εκκίνηση κάλυψης από τη Euroxx, που έδωσε τιμή-στόχο τα 36 ευρώ και σύσταση «overweight».

Στα 25 ευρώ «στρογγυλοκάθισε» ο τίτλος, σημειώνοντας ακόμα ένα υψηλό. Τέτοια τιμή είχε να δει ο τίτλος από τον Ιούνιο του 2008 (!).

 

EUROXX: Μιας και ο λόγος για τη χρηματιστηριακή, άξιο αναφοράς ότι η Titan δεν είναι η μόνη μετοχή που μπήκε εσχάτως στο ραντάρ της.

Στις 31 Ιανουαρίου ξεκίνησε την κάλυψη της ΓΕΚ Τέρνα με τιμή-στόχο τα 20,2 ευρώ. Στο μεσοδιάστημα ο τίτλος έχει προλάβει να τρέξει κατά 6,1%.

Στις 12 Ιανουαρίου ξεκίνησε εκ νέου κάλυψη της Aegean, βάζοντας τον πήχη στο 15,4 ευρώ. Εκτοτε τα κέρδη για τη μετοχή έφτασαν το 7,6% (χθεσινό κλείσιμο 12,7 ευρώ).

Στην περίπτωση της Autohellas, πάντως, η κάλυψη ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου (τιμή-τόχος 19 ευρώ ή ανοδικό περιθώριο 40%). Το χθεσινό κλείσιμο υπολείπεται της τότε τιμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v