Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 8 2024

Το μήνυμα Βακάκη για το Παρίσι - Γήπεδα: Η όπισθεν και το... VAR - Ενα τετ α τετ στο Milos - Κοντά σε deal η Μουζάκης

Το μήνυμα Βακάκη για το Παρίσι - Γήπεδα: Η όπισθεν και το... VAR - Ενα τετ α τετ στο Milos - Κοντά σε deal η Μουζάκης

ΓΗΠΕΔΑ: Από εβδομάδα επιστρέφουν οι φίλαθλοι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά θα χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να εφαρμοστούν κρίσιμες ρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, όπως οι κάμερες (7 Μαρτίου) και η «ταυτοποίηση» εισιτηρίων (9 Απριλίου).

Και αυτό παρότι διεμήνυε τον Δεκέμβριο σε όλους τους τόνους ότι τα γήπεδα που δεν πληρούν τις προδιαγραφές τις οποίες όρισε, δεν πρόκειται να υποδεχτούν φιλάθλους.

«Αυτή τη φορά αυτά τα οποία είπαμε θα γίνουν, γιατί αν δεν γίνουν, δεν θα ανοίξουν τα γήπεδα. Με λίγα λόγια, όποιο γήπεδο δεν έχει τις κάμερες με τις προδιαγραφές ευκρίνειας της UEFA, ορατές από τις Αρχές και δεν κάνει η ομάδα, η ΠΑΕ -γιατί αυτή έχει υποχρέωση- ταυτοποίηση αυτού που εισέρχεται με το ονομαστικό εισιτήριο και την ταυτότητά του, το γήπεδο αυτό δεν θα ανοίξει», έλεγε στα μέσα Δεκεμβρίου ο Παύλος Μαρινάκης.

Η κυβερνητική όπισθεν (sic) αιτιολογήθηκε από τον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Βρούτση. Δεν θα έχουμε άμεσα κάμερες ή «ταυτοποίηση», αλλά θα έχουμε τη Διαρκή Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) και το σχετικό νομικό πλαίσιο, ώστε, όπως είπε ο υπουργός, με το που θα πέφτει κροτίδα, να επιβάλλεται άμεσα ποινή κεκλεισμένων των θυρών.

Βέβαια, το συγκεκριμένο στόρι το έχουμε ακούσει και στο παρελθόν, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Κάνουμε την πρόβλεψη ότι σύντομα θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί κάποιου είδους… VAR για να δούμε πού ακριβώς έπεσε η κροτίδα.

Το σίγουρο είναι ότι μένουμε με την απορία: Αν λύση ήταν η ΔΕΑΒ και το νομικό πλαίσιο και όχι η υιοθέτηση προδιαγραφών λειτουργίας στα γήπεδα, ποιος ήταν ο λόγος του δίμηνου λουκέτου

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Μπορεί στο Μαξίμου να τρέχουν μεταξύ αγροτών, ιδιωτικών πανεπιστημίων και... ομόφυλων, όμως τελικά βρέθηκε χρόνος και για την οδική ασφάλεια.  

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πραγματοποιήθηκε χθες διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, για την οδική ασφάλεια. Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Παπαστεργίου και Άκης Σκέρτσος, οι υφυπουργοί Χριστίνα Αλεξοπούλου, Κωνσταντίνος Κυρανάκης και Γιάννης Μπρατάκος, καθώς και ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, Μακάριος Λαζαρίδης.

Ανταλλάχθηκαν απόψεις και προτάσεις για τον περιορισμό της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων, ενώ στο τραπέζι βρέθηκαν το στρατηγικό σχέδιο οδικής ασφάλειας 2021-2030 και η ανανέωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία, όπως μαθαίνουμε, ολοκληρώνεται σύντομα.

Η σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη να γίνει την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο μεταφέρθηκε για λίγες μέρες υπό το βάρος των εξελίξεων... 

 

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ως ο βασικός εκφραστής της «δεξιάς πολυκατοικίας» και ειδικά του χώρου δεξιά της ΝΔ επιχειρεί να εμφανιστεί ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κατέθεσε χθες αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, για την ψήφιση της νομιμοποίησης του γάμου ομοφυλοφίλων.

Σημειωτέον ότι για να νομιμοποιηθεί το αίτημα, απαιτούνται υπογραφές 15 βουλευτών, τους οποίους όμως δεν διαθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ελληνικής Λύσης. Οπότε, η μόνη λύση είναι στην πρόταση να βάλουν την υπογραφή τους και βουλευτές άλλων κομμάτων, στους οποίους ο κ. Βελόπουλος απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα: «Όλα τα κόμματα, μακριά από ιδεοληψίες, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας, να συνυπογράψουν το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας που καταθέτει η Ελληνική Λύση, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις», ανέφερε.

Με την κίνησή του, θεωρεί ότι θα βγει κερδισμένος, ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Είτε θα τον ακολουθήσουν οι άλλοι είτε θα αρνηθούν και θα τους «βγάλει στη σέντρα», κατηγορώντας τους για επιχείρηση «συσκότισης».

 

ΤΕΡΝΑ-ΒΟΑΚ: Την ομάδα (τεχνικός διευθυντής, διευθυντής έργου και εργοταξιάρχης), η οποία θα «τρέξει» την κατασκευή του τμήματος Χερσόνησος - Νέαπολη του ΒΟΑΚ, που της αναλογεί (τμήμα Α), συγκρότησε η ΤΕΡΝΑ.

Η προεργασία δείχνει ότι επίκειται η έναρξη εργασιών κατασκευής.

Το εν λόγω τμήμα του ΒΟΑΚ ανατέθηκε ως έργο ΣΔΙΤ στις 21 Απριλίου 2023 στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-Intrakat, η οποία υπέγραψε με την εταιρεία ειδικού σκοπού «Πασιφάη Οδός ΒΟΑΚ ΣΔΙΤ» σύμβαση μελέτης και κατασκευής.

 

ΓΕΥΜΑ: Στο Μilos εντόπισε η στήλη τον διευθύνοντα σύμβουλο του Χρηματιστηρίου Γιάννο Κοντόπουλο και τον Νίκο Καραμούζη, διαχειριστή του επενδυτικού ταμείου SMERemediumCap.

Οι δυο άντρες γευμάτιζαν, σε ευχάριστο κλίμα, στο εστιατόριο Milos.

Το αντικείμενο της συζήτησης δεν το γνωρίζουμε, ωστόσο τρώγοντας λαβράκι και πίνοντας κρασί γίνονται οι καλύτερες συζητήσεις. Περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλει η... ψαριά!

 

ENEL GREEN POWER HELLAS: Συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ. μετά τη μετοχική μεταβολή με απόκτηση από τη Macquarie του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Στο εξαμελές ΔΣ, ENEL και Macquarie εκπροσωπούνται ισότιμα (3 μέλη έκαστος). Νέος πρόεδρος ο Bjornerud Eric Christopher (Macquarie).

To management team παραμένει ίδιο, με τον Αρ. Χανταβά CEO και τη Μαριάνα Βουτσινού CFO.

Το αυστραλιανό private equity fund εισήλθε στην Enel Green Power Hellas μέσω της μεταβίβασης όλης της εταιρείας από τον ιταλικό όμιλο ENEL στη Hellas RES Holdings, που συστάθηκε στα τέλη Νοεμβρίου με κεφάλαιο 478,7 εκατ. ευρώ. Στην εν λόγω εταιρεία Ιταλοί και Αυστραλοί ελέγχουν από 50%.

 

WALL STREET: Πολλή κουβέντα γίνεται στις τάξεις των αναλυτών που αναζητούν το γκρουπ των μετοχών που θα αντικαταστήσει τις «Magnificent Seven» της τεχνολογίας (Tesla, Meta, Alphabet, Amazon, Apple, Microsoft and Nvidia).

Στο τραπέζι έπεσαν ιδέες όπως οι«Super Six» και οι «Fabulous Five». Η πρώτη ομάδα εξαιρεί την Tesla, ενώ η δεύτερη την Tesla αλλά και την Apple.

Ενας αναλυτής της Raymond James κατέθεσε τη δική του πρόταση. Οι επενδυτές που ενδιαφέρονται για την τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να επικεντρωθούν σε τρεις μόνο μετοχές: Microsoft, Nvidia και Meta Platforms Inc. Ονόμασε το γκρουπ «MNM».

Εμφαση έδωσε στη Meta, η οποία, θυμίζουμε, την περασμένη Παρασκευή κέρδισε 21% ή 200 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση. Ηταν η μεγαλύτερη αύξηση αξίας σε 24 ώρες που καταγράφηκε ποτέ στη Wall Street!

 

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Ένα από τα ζητήματα που προκαλούν έντονους πονοκεφάλους στην κλωστοβιομηχανία είναι το ότι έχει δώσει εγγυήσεις για δάνεια που έχει συνάψει η συνδεδεμένη βιομηχανία εσωρούχων Ήλιος

Το θέμα αυτό μάλιστα έχει συζητηθεί και στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εισηγμένης και, μάλιστα, στις λογιστικές καταστάσεις του 2023 έχει εγγραφεί σχετική πρόβλεψη ύψους 4,926 εκατ. ευρώ («πρόβλεψη για πιθανή κατάπτωση εγγύησης υπέρ Εθνικής Τράπεζας για δάνειο της συνδεδεμένης εταιρείας Ήλιος»).

Πληροφορούμεθα ωστόσο ότι βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο συζητήσεων η πώληση της συγκεκριμένης βιομηχανίας εσωρούχων, με τον αγοραστή να έχει επιδείξει ζωηρό ενδιαφέρον κυρίως για την εκμετάλλευση του ακινήτου της εταιρείας στο Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης.

Η εισηγμένη δεν κατέχει ποσοστό στην Ήλιος (το 50% ελέγχεται από την Πεταλούδα -εταιρεία συμφερόντων των κληρονόμων του Ελευθερίου Μουζάκη- και το υπόλοιπο μισό από τρίτους μετόχους).

Ζητούμενα ωστόσο αποτελούν το αν θα ολοκληρωθεί το deal, το ποιο θα είναι το τίμημα της πώλησης, το αν θα περισσέψουν χρήματα για τη μείωση των δανειακών υποχρεώσεων της Ήλιος και τελικά, το κατά πόσο όλη αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να μειώσει τη ζημιά που θα υποστεί η εισηγμένη από τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οψόμεθα.

 

JUMBO: Από τους ελάχιστους τίτλους του FTSE 25 που δεν «ζορίστηκαν» στο μέσο της χθεσινής συνεδρίασης. Η μετοχή έμεινε σε όλη τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος και εντέλει έκλεισε στα 26,92 ευρώ (+1,66%).

Είχε προλάβει να «ζεστάνει» το κλίμα ανακοινώνοντας προσυνεδριακά τη στόχευση για αύξηση πωλήσεων και κερδών 8-10% φέτος, αλλά και τη δέσμευση για «συνεχή επιβράβευση των μετόχων-συνεταίρων, για την επενδυτική τους εμπιστοσύνη».

Υ.Γ. Η ΓΣ, όπως αναμενόταν, ενέκρινε την έκτακτη διανομή μεικτού ποσού 0,6 ευρώ ανά μετοχή.

 

JUMBO II: Πολύ διαβασμένους σε ό,τι αφορά την εταιρεία και το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ομίλου Απ. Βακάκης τους αναλυτές που «συνάντησαν» την Jumbo στο Παρίσι, κατά το road show που διοργάνωσε η Πειραιώς.

Συνολικά υπήρξαν 15 «ραντεβού» τόσο με υφιστάμενους επενδυτές όσο και με κεφάλαια που δεν διαθέτουν θέση στην εταιρεία. Χωρίς να αποτιμήσει την πιθανότητα μελλοντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, ο κ. Βακάκης, στο περιθώριο της χθεσινής έκτακτης Γ.Σ., έδωσε credit στους ξένους επενδυτές, ενώ προσπάθησε να διασκευάσει τις εντυπώσεις για την επιλεκτική παρουσία της Jumbo σε αντίστοιχα events.

«Δεν πρέπει να φερόμαστε αλαζονικά», δήλωσε επισημαίνοντας ότι υπάρχει λειτουργική δομή επαφής με τους θεσμικούς επενδυτές στον όμιλο. Από την άλλη, ασκώντας υποδορίως κριτική, ανάφερε πως έως πρότινος «πηγαίναμε στη Γαλλία για το φαγητό», αλλά «φέτος εξεπλάγην με την ποιότητα των ανθρώπων που συναντήσαμε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v