Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 7 2024

Αvramar: O δρόμος από το κούρεμα στο… κανόνι - Ολλανδικό καρφί στον Σκρέκα - Tips για Lamda, Attica, Πετρόπουλο

Αvramar: O δρόμος από το κούρεμα στο… κανόνι - Ολλανδικό καρφί στον Σκρέκα - Tips για Lamda, Attica, Πετρόπουλο

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ: H περίφημη εκδήλωση με Τεμπονέρα-Αχτσιόγλου-Χριστοδουλάκη και τίτλο «Μετά τον Μητσοτάκη, ποιος;» απέκτησε… ούγια: τη διοργανώνει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Αυτό έγινε γνωστό χθες, με τον Μανώλη Χριστουλάκη (του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) να δηλώνει πως «είναι καλό να συζητάμε, ειδικά σε μια συγκυρία που ο προοδευτικός χώρος φαίνεται ότι δεν έχει ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ». Κι επειδή αυτή η παραδοχή (ξέρει ότι) θα εκνευρίσει ακόμα περισσότερο τη Χ. Τρικούπη, έσπευσε να προσθέσει ότι η εν λόγω πρόταση «πρέπει να διαμορφωθεί με την ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ με βήμα τις επόμενες ευρωεκλογές».

Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας (φωτ.) εξηγεί πως η παρουσία του στην εκδήλωση είναι φυσική συνέπεια της πρότασης που έχει καταθέσει για «Μέτωπο Δημοκρατίας» των προοδευτικών δυνάμεων και δεν έχει στόχο… να αναζητηθεί το πρόσωπο που θα ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.

Φαίνεται όμως ότι ο γνωστός εργατολόγος θα απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση και πριν τις 13 Φεβρουαρίου, που είναι η εκδήλωση. Κάτι για τις επόμενες μέρες ή ώρες μαθαίνουμε...

Προς το παρόν, οι φίλοι του διευκρινίζουν πως οι απόψεις του συσπειρώνουν περίπου 40 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, και όχι μόνο τους τέσσερις που υπέγραψαν ως «ομάδα Τεμπονέρα» τον Νοέμβριο.

Θα δείξει λίαν συντόμως...

 

ΑVRAMAR: Πόσος δρόμος είναι από το κούρεμα μέχρι το… κανόνι; Το ερώτημα αυτό φαίνεται να απασχολεί ιδιαιτέρως γνώστες και παράγοντες του χώρου της ιχθυοκαλλιέργειας, μετά τα όσα έχουν μάθει για το χρονοδιάγραμμα «πώλησης» της Αvramar από τις τράπεζες. Η οποία, θυμίζουμε, αντιπροσωπεύει κάτι παραπάνω από το 50% της συνολικής δυναμικότητας του κλάδου στην Ελλάδα.

Ξεκινώντας να διεισδύσουμε λίγο παραπάνω στα τεκταινόμενα, μάθαμε ότι κάποιοι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι εκτιμούσαν προ μηνών πως η υπόθεση της διάσωσης «βγάζει νόημα» επενδυτικά, μόνο αν γίνει πώληση των δανείων μετά από κούρεμα με την… ψιλή, της τάξεως του 70% κατ' ελάχιστον.

Εσχάτως μαθαίνουμε ότι αυτό είναι το… αισιόδοξο σενάριο και πως τα πράγματα γίνονται οριακά, ακόμη και για τέτοιες δραστικές λύσεις. Το χρονοδιάγραμμα των τραπεζών, που δίνουν 20 εκατ. ευρώ κεφάλαιο κίνησης για να πάρουν ενέχυρο τις μετοχές, προβλέπει πώληση μετά από περίπου 5 μήνες. Δηλαδή, λένε κάποιοι ρεαλιστές, «από Σεπτέμβρη και βλέπουμε».

Μόνο που τα 20 εκατ. βγάζουν δεν βγάζουν την Αvramar για 2-3 μήνες (το παραδέχονται και πηγές από μέσα), ενώ ήδη παρουσιάζονται συμπτώματα… αποσύνθεσης, καθώς o όμιλος δουλεύει με φυσικό κεφάλαιο, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα περιουσιακά στοιχεία του.

 

ΑVRAMAR II: Ενδεικτικά, τα ψάρια που πωλούνται πλέον, λένε οι κακές γλώσσες, μοιάζουν με το πασίγνωστο για την αδυναμία του μοντέλο των τρελών sixties, την «Τουίγκι» Λόσον (καθώς δεν υπάρχουν χρήματα για επαρκή διατροφή), κάποιες εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν, αρκετοί εργαζόμενοι ούτε πληρώνονται ούτε δουλεύουν και οι πελάτες χάνονται.

Δεν θα είναι η πρώτη φορά βεβαίως που μια εταιρεία «τινάζει τα πέταλα» και σκάει το κανόνι, επειδή οι καθυστερήσεις στη διάσωσή της έφεραν πλήρη απαξία.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, υπάρχει διαφορά. Η εταιρεία μάλλον είναι «too big to fail», για έναν κλάδο που κάποτε είχε την τρίτη θέση στις ελληνικές εξαγωγές και απασχολεί μπόλικο κόσμο. Κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία. Ίσως ακόμη μεγαλύτερη, όταν η απώλεια της Ελλάδας είναι όφελος για την Τουρκία, που καιρό τώρα έχει πάρει κεφάλι στον συγκεκριμένο χώρο.

Οι τραπεζίτες θα χάσουν ένα σκασμό χρήματα, αλλά μέχρι τότε θα έχουν κάνει και τις ανάλογες προβλέψεις. Έχουμε επιστρέψει, βλέπετε, στην εποχή των πιο παχιών αγελάδων. Η πραγματική «βόμβα» θα σκάσει στα χέρια της κυβέρνησης, είτε του Κώστα Σκρέκα (φωτ.) είτε του Κωστή Χατζηδάκη.

Κανονικά θα έπρεπε να βάλουμε και τον Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά αυτός τελευταία μοιάζει να είναι σε άλλη κατηγορία, του τύπου «ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται».

 

ΣΚΡΕΚΑΣ: Στο μεταξύ, ούτε σε μια κοπή πίτας δεν μπορεί να βρει την ησυχία του ο υπουργός Ανάπτυξης. Προ ημερών βρέθηκε στον Ελληνοολλανδικό Σύνδεσμο Εμπορίου & Βιομηχανίας, που συμπληρώνει εφέτος 30 χρόνια παρουσίας στη χώρα.

Στη δεξίωση για την κοπή της πίτας παραβρέθηκαν εκπρόσωποι 130 εταιρειών-μελών του Συνδέσμου, μεταξύ των οποίων κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αλλά και ο Maurits te Kuile, υψηλόβαθμο στέλεχος της Πρεσβείας της Ολλανδίας.

Ο τελευταίος επιφύλαξε ένα καρφί για τον υπουργό. Έκανε λόγο για πρόστιμα στις πολυεθνικές εταιρείες που γεννούν ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία μέσω της οποίας επιβάλλονται και δεν συμβάλλουν στη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού επιχειρηματικού κλίματος. Το μήνυμα σαφές.

Από τις ίδιες τις εταιρείες, πάντως, το κλίμα παραμένει «μούγγα στη στρούγκα». Τα λένε φαίνεται στους πρέσβεις για να τα μεταφέρουν στην κυβέρνηση.

 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Σε δημόσιο πλειστηριασμό βγαίνουν τα σήματα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» και ο ιστότοπος «www.enet.gr». Η διαδικασία θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στο κατάστημα του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Η τιμή εκποίησης ορίστηκε στις 568.000 ευρώ, με τιμή πρώτης προσφοράς 378.666,64 ευρώ. Προέκυψε μετά την έκθεση αποτίμησης της Grant Thornton.

 

INTRALOT: Για την εβδομάδα 19 με 23 Φεβρουαρίου οδεύει η δημόσια εγγραφή για τις ομολογίες πενταετούς διάρκειας, που ετοιμάζεται να εκδώσει και να διαθέσει στο επενδυτικό κοινό η εισηγμένη.

Συντονιστές της διάθεσης θα είναι οι Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα. Το ύψος του retail bond αναμένεται να κινηθεί στα επίπεδα των 130 εκατ. ευρώ (σ.σ. μπορεί και λίγο υψηλότερα), ενώ λόγω της ισχυρής ζήτησης που καταγράφεται για εκδόσεις με υψηλά κουπόνια, υπάρχει η προσδοκία ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί χαμηλότερα του 6%.

 

ΓΑΛΑΞΙΔΙ: Για την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας και την είσοδο της Ιριδας σ' αυτή ενημέρωσε εγκαίρως το Euro2day.gr. Η συμφωνία, μέσω της οποίας η Ίριδα απέκτησε το 83,5% της «Γαλαξίδι», έκλεισε στις 13 Νοεμβρίου.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, η Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας ενέκρινε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 5 εκατ. ευρώ. Την 1η Φεβρουαρίου νέα Εκτακτη Γενική Συνέλευση άναψε το πράσινο φως για νέα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 2 εκατ. ευρώ αυτή τη φορά.

 

LAMDA: Προσδοκίες δημιούργησε στην αγορά η εκτίμηση της διοίκησης, που κατέγραψε το Euro2day.gr, για αυξημένα έσοδα έως 1 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις κατοικιών στην πρώτη φάση ανάπτυξης του project.

Η μετοχή χθες ξεκόλλησε κινούμενη στα 7,2 ευρώ ή 3% υψηλότερα. Βέβαια, η απόδοση σε βάθος χρόνου παραμένει απογοητευτική, αν συγκριθεί με την ευρύτερη αγορά. Μηδενική σε βάθος μήνα, στο +11% στο τρίμηνο, αλλά και μόλις 2% στο εξάμηνο.

 

ATTICA GROUP: Δίπλωσε η ανοδική αντίδραση του τίτλου, με τον οποίο ασχολήθηκε χθες η στήλη. Με ακόμα υψηλότερες συναλλαγές (273 χιλιάδες τεμάχια), ανέβηκε στα 2,26 ευρώ.

 

Q&R: Η θαλασσινή αύρα (είσοδος εφοπλιστικού χρήματος) έδωσε νέα ώθηση στον τίτλο. Νέο υψηλό στο 0,94 ευρώ (+8%), με συναλλαγές που αντιστοιχούν σε πάνω από 2% του μετοχικού κεφαλαίου.

Απόδοση 71% στο τρίμηνο.

 

Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Το 2023 ήταν η καλύτερη χρονιά από την αρχή της ιστορίας της εταιρείας», δηλώνει χαρακτηριστικά η διοίκησή της καθώς αναμένεται η ανακοίνωση ιστορικά υψηλών οικονομικών αποτελεσμάτων, τρία χρόνια μετά την αποχώρηση των βασικών της μετόχων από το διοικητικό συμβούλιο.

Όλα δείχνουν ότι το P/E της μετοχής θα είναι έντονα μονοψήφιο, καθώς προσεγγίζει το δέκα (καθαρά κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο), χωρίς να συνυπολογίζονται τα όποια αποτελέσματα προέκυψαν κατά το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της εταιρείας, με ενδιαφέρον αναμένεται το πώς θα εξελιχθεί και πόσο θα αποδώσει στην τριετία 2024-2026 το επενδυτικό πρόγραμμα Ecoshift, που εστιάζεται στην ηλεκτροκίνηση (φέτος αναμένεται να λανσαριστούν ηλεκτρικά σκούτερ παραγωγής της ίδιας της εισηγμένης) και στην αποθήκευση ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v