Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 13 2024

Συναγερμός για τον Κώστα (Καραμανλή) - Δεύτερο χτύπημα Λασκαρίδη στα ακίνητα - «Ηλεκτρίζουν» TotalEnergies και Enel

Συναγερμός για τον Κώστα (Καραμανλή) - Δεύτερο χτύπημα Λασκαρίδη στα ακίνητα - «Ηλεκτρίζουν» TotalEnergies και Enel

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Σε συναγερμό βρίσκονται στη ΝΔ ενόψει της σημερινής κατάθεσης του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι, άλλωστε, ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης και έχει στρέψει πάνω του τα βέλη του συνόλου της αντιπολίτευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, και με φόντο τη σημερινή «μάχη», οι κυβερνητικοί βουλευτές οργανώνονται στον μέγιστο βαθμό για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό τους. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, συμμετείχαν χθες σε σύσκεψη που διοργάνωσε η γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα, κάτι που θα γίνει και σήμερα, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης της Εξεταστικής.

Στην Πειραιώς θέλουν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τη ζημιά.

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: Ως γνωστόν όλα γίνονται για την… καρέκλα. Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση οι καρέκλες είναι πολλές. Πάρα πολλές. Συνολικά 6.581 περιστρεφόμενα καθίσματα παραγγέλνονται για την κάλυψη αναγκών φορέων του Δημοσίου.

Σχετική ανοιχτή ηλεκτρονική διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται στον αέρα, με εκτιμώμενο κόστος 1.175.458 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ.

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ: Με τον αραμπά γίνεται το ξεκαθάρισμα, καθώς πριν από λίγες μέρες απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης έδωσε νέα παράταση ζωής στο… χάος.

Η απόφαση προβλέπει ότι μέχρι τη λειτουργία του νέου Μητρώου (το αργότερο μέχρι την 30ή Απριλίου) εξακολουθούν να θεωρούνται Καταναλωτικές Οργανώσεις όσες βρίσκονταν στο εν λόγω Μητρώο την 25η Ιουνίου 2023.

Αν κάποιος έχει χρόνο και κάνει ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο, όμως, θα διαπιστώσει ότι πολλές ούτε διαδικτυακή σελίδα δεν διαθέτουν. Για αρκετές δε ο χρόνος έχει σταματήσει, σε ό,τι αφορά τις δράσεις τους, μια δεκαετία πίσω.

Ακόμη όμως και όσες έχουν «αποτύπωμα», τα στοιχεία που παρέχουν είναι ελλιπή.

 

ALUMINCO: Η ελληνική εταιρεία αλουμινίου ασκεί το δικαίωμα του squeeze out στη σερβική θυγατρική της Aluminco Sar, όπως ανακοίνωσε η τελευταία.

Η πρόταση εξαγοράς θα τεθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 26 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο χρηματιστήριο της Σερβίας. Σημειώνεται ότι η Aluminco ελέγχει το 90,1% της σερβικής μονάδας, ενώ το υπόλοιπο 9,9% ανήκει στον επιχειρηματία Μίλοραντ Πάουνοβιτς.

Η Aluminco Sar ιδρύθηκε στο Βελιγράδι το 2001 και είναι ενεργή στην παραγωγή και στο εμπόριο ειδών αλουμινίου.

 

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ: Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη Regency Entertainment, η οικογένεια Λασκαρίδη τελείωσε και την αγορά του συγκροτήματος γραφείων Cecil στο Κεφαλάρι Κηφισιάς. Το συγκρότημα αγοράστηκε έναντι 19,4 εκατ. ευρώ από την εταιρεία «Κοντιάς ΜΑΕ», στο τριμελές Δ.Σ. της οποίας συμμετέχουν οι Κατερίνα και Σουζάνα Λασκαρίδη, θυγατέρες Πάνου Λασκαρίδη.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη αγορά που διενήργησε η εταιρεία, η οποία στις 31/12/2022 είχε σχεδόν μηδενική δραστηριότητα (67 χιλ. ευρώ έσοδα) και καθαρή θέση 3,9 εκατ. ευρώ. Είχε προηγηθεί μια μικρότερης εμβέλειας κίνηση με τη συμφωνία απόκτησης, έναντι τιμήματος 1,3 εκατ. ευρώ, ακινήτου της Λεβεντέρης στον Πειραιά.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Λένε κάλλιο αργά παρά ποτέ, τα 12 χρόνια όμως είναι πολλά. Τόσος χρόνος απαιτήθηκε προκειμένου να κλείσει ο φάκελος μιας επένδυσης που είχε ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο του 2004.

Αναφερόμαστε σε επενδυτικό σχέδιο που εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό του 2004 στις 3 Απριλίου 2012. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης πιστοποιήθηκε η ολοκλήρωση-οριστικοποίηση του κόστους και εγκρίθηκε η καταβολή της επιχορήγησης, λίγο μικρότερης των 100 χιλιάδων ευρώ.

Όσο για την επένδυση, αφορούσε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού σταθμού ονομαστικής ισχύος 79,58 kW στην Κρήτη.

 

PEPSICO: Οι αυξήσεις τιμών οδήγησαν σε άνοδο τα κέρδη της πολυεθνικής, αλλά εξακολουθεί να παλεύει με χαμηλότερες πωλήσεις και πτώση του όγκου, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η PepsiCo αύξησε τις τιμές της κατά μέσο όρο 9%, αλλά οι όγκοι μειώθηκαν 4%. 

Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 25,9 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές είναι απογοητευμένοι από αυτή την αρνητική τάση, αν και την ίδια στιγμή βλέπουν τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατακόρυφα από 481 εκατ. ευρώ σε 1,2 δισ. 

Η PepsiCo δεν είναι ο μόνος παραγωγός FMCG που βλέπει τους όγκους να πιέζονται. Η Unilever παραδέχθηκε ότι περισσότεροι καταναλωτές καταφεύγουν σε ιδιωτικές ετικέτες, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των ανατιμήσεων.

 

TOTAL ENERGIES: Συνεχίζονται τα σενάρια για τις επόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ.

Τον συναγερμό σήμανε δημοσίευμα του Reuters ότι εξετάζει πώληση του 50% ενός χαρτοφυλακίου ΑΠΕ αξίας 2,5 δισ. δολαρίων, με τμήμα αυτού να βρίσκεται και στην Ελλάδα.

Κάποιοι εκτιμούν ότι η γαλλική εταιρεία θα προχωρήσει σε διαγωνισμό. Το σίγουρο είναι πως σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, οι επενδύσεις της συνεχίζονται. Δεν πέρασε άλλωστε πολύς καιρός από τότε που προχώρησε στην απόκτηση του συνόλου της Total Eren στην Ελλάδα. Πλέον διαχειρίζεται στη χώρα μας ένα χαρτοφυλάκιο έργων που ανέρχεται στα 420 MW.

Μεταξύ αυτών, όπως μαθαίνει η στήλη, βρίσκεται στο στάδιο ηλέκτρισης ένα φωτοβολταϊκό 80 MW, ενώ αναμένονται οι όροι σύνδεσης για ένα έργο ισχύος 50 MW στις Σέρρες.

 

ENEL: Δεν πάει πολύς καιρός από την ολοκλήρωση της πώλησης του 50% της Enel Green Power Hellas στη Macquarie Asset Management και η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία του rebranding, ενώ τρέχει το business plan, δηλώνοντας «παρών» στον διαγωνισμό που διεξάγει η ΡΑΑΕΥ για τα έργα αποθήκευσης.

Παράλληλα, ένα βήμα πριν την «πρίζα» είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στην Κοζάνη. Η ισχύς του ανέρχεται σε 84 MW και όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 35.000-40.000 νοικοκυριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v