Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 12 2024

Nova-United: Ολο το σχέδιο εξόδου του Σταθόπουλου - Το «Ρομάντσο» του Πέτρου (Κόκκαλη) - Ο πήχης για τα κέρδη ΠΕΙΡ

Nova-United: Ολο το σχέδιο εξόδου του Σταθόπουλου - Το «Ρομάντσο» του Πέτρου (Κόκκαλη) - Ο πήχης για τα κέρδη ΠΕΙΡ

NOVA-UNITED: Επειδή γράφονται διάφορα, κάναμε εκτενές ρεπορτάζ. Θα σας πούμε ποια είναι τα σίγουρα και ποια τα πιθανά.

Σίγουρα: Η BC Partners μετά από πέντε χρόνια επένδυσης στη United Group (μητρική της NOVA) ετοιμάζει την έξοδό της. Ήδη έχουν γίνει και οι σχετικές επαφές με investment bankers. Mέσα σε αυτή την 5ετία, η United πήγε από το 260 εκατ. ευρώ EBITDA στο 1 δισ. ευρώ, μέσα από μια αλυσίδα εξαγορών και οργανικής ανάπτυξης που σχεδόν τετραπλασίασε τα μεγέθη. Βάλτε τους γνωστούς λίγο-πολύ «πολλαπλασιαστές» και το τίμημα βγαίνει σε υψηλά επίπεδα. Γίνεται αυτό που λένε οι ξένοι επενδυτές «big ticket item».

Για τον λόγο αυτό, αλλά και λόγω της γεωγραφικής διασποράς του γκρουπ σε οκτώ διαφορετικές χώρες, η BC και ο Νίκος Σταθόπουλος (φωτ.) εξετάζουν δύο ενδεχόμενα ταυτόχρονα. Την πώληση όλου του γκρουπ ή την πώλησή του κατά τμήματα, ώστε να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο βγάζουν περισσότερα. Προφανώς η πώληση κατά τμήματα είναι πιο «μπελαλίδικη» διαδικασία. Και στις δύο περιπτώσεις, μας λένε έγκυρες πηγές, μαζί με την BC Partners θα πουλήσει και ο Σέρβος συμμέτοχος μειοψηφίας, ο δισεκατομμυριούχος Ντράγκαν Σόλακ.

Το τρέχον χρονοδιάγραμμα είναι για ολοκλήρωση των διαδικασιών μέσα στο 2024, πιθανώς και μέσα στο καλοκαίρι, αν όλα πάνε καλά.

Πιθανά: Σε αυτό το πλαίσιο, η NOVA θα μπορούσε να πουληθεί ανεξάρτητα ή, για παράδειγμα, σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες της Βουλγαρίας (ή ακόμη και της Κροατίας) ενώ οι δραστηριότητες σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία σε κάποιον άλλο -και πάει λέγοντας. Σημειώστε ότι η NOVA, λένε οι πληροφορίες, έκλεισε το 2023 με EBITDA κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Παρότι δεν υπάρχει κανενός είδους επιβεβαίωση από την πλευρά της ΔΕΗ, οι πληροφορίες περί του ενδιαφέροντός της για τα telecoms (όπου ήδη μπαίνει μέσω του project οπτικών ινών) επιμένουν. Εγχείρημα τέτοιου μεγέθους πάντως θα πρέπει να έχει το πράσινο φως τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους μεγάλους ιδιώτες μετόχους της ΔΕH, με πρώτη τη CVC.

Τιμήματα: Αυτό το θέμα είναι σύνθετο και αφορά πολύ ειδικούς υπολογισμούς, αλλά και τη «σπανιότητα» τέτοιου είδους assets, οπότε δεν θα μπούμε στη διαδικασία.

Οι αποτιμήσεις εισηγμένων τηλεπικοινωνιών σε ώριμη φάση δύσκολα συγκρίνονται με τις αποκτήσεις ομοειδών εταιρειών από μεγάλους παίκτες, εκτός Χρηματιστηρίων. Η Etisalat, για παράδειγμα, ο μεγάλος τηλεπικοινωνιακός παίκτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έδωσε πέρυσι τον Αύγουστο πολύ χρήμα (αποτίμηση έως και πάνω από 8x στα EBITDA) για να πάρει την πλειοψηφία του 50%+1 μετοχή στην PPF που, όπως η United, δραστηριοποιείται σε πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Σερβία και Βουλγαρία.

Για μέτρο σύγκρισης αναφέρουμε ότι ο ΟΤΕ, με τέτοια συλλογιστική αποτίμησης, θα έπρεπε να βρίσκεται στα 9-9,5 δισ. κεφαλαιοποίηση, αντί για τα 5,5 δισ. ευρώ.

 

ΚΟΚΚΑΛΗΣ: Ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου σε έναν αθηναϊκό πολυχώρο που λέγεται… «Ρομάντσο» ο Πέτρος Κόκκαλης θα ανακοινώσει την ίδρυση του δικού του «πράσινου» κόμματος.

Ουδείς ξέρει εάν το μεγάλο βήμα θα τον ξαναστείλει στις Βρυξέλλες ως ευρωβουλευτή, αλλά στον παραπάνω συμβολισμό πολλοί βλέπουν… ρομαντική προσήλωση του Πέτρου στην οικολογία και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, ακόμα και όταν οι εκλογο-πολιτικές συνθήκες δεν τον ευνοούν.

Το νέο κόμμα θα είναι, στην ουσία, μετεξέλιξη της Κίνησης «Κόσμος», μέσω της οποίας συνεργάσθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και εξελέγη ευρωβουλευτής.

Θα γίνει κάτι ανάλογο τώρα με τη «Νέα Αριστερά», δηλαδή τα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Δύσκολο, μας απαντούν οι γνωρίζοντες. Και εξηγούν ότι ο κ. Κόκκαλης αποχώρησε προ μηνός από την ευρωομάδα της Αριστεράς LEFT και προσχώρησε στην ομάδα των Πρασίνων, στην οποία θα ανήκει, εάν επανεκλεγεί ευρωβουλευτής.

Στην περίπτωση που είτε δεν εκλεγεί ο ίδιος είτε εκλεγούν δύο, σε μία πιθανή επιτυχημένη συνεργασία με τη Ν. Αριστερά, θα υπάρξει… διάσπαση των δυνάμεων, καθώς το έτερο ευρωμέλος θα σπεύσει στην ομάδα LEFT, στην οποία ομνύει η Ν. Αριστερά.

Η συζήτηση προσώρας είναι τελείως θεωρητική, καθώς το μεν κόμμα του κ. Κόκκαλη δεν έχει μετρηθεί δημοσκοπικά, η δε Ν. Αριστερά δείχνει κολλημένη γύρω το 2%.

Άσε που -όπως παρατηρούν οι καχύποπτοι- υπάρχει ο κίνδυνος να εκλεγεί ένας (ή μία) ευρωβουλευτής από μία τέτοια συνεργασία και ο νικητής να μην είναι ο κ. Κόκκαλης, λόγω στοχευμένης σταυροδοσίας… των άλλων.

Αλλά μέχρι να ζεσταθεί η μηχανή των ευρωεκλογών, έχουμε πολλά να δούμε και να ακούσουμε.

 

CVC-HHG: Πανέτοιμη να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρώτης μη κρατικής Ιατρικής Σχολής στην Ελλάδα, είναι, όπως πληροφορούμαστε, η CVC μαζί με τον βραχίονά της στον ελληνικό κλάδο υγείας. Περιμένουν απλώς να πάρει οριστική μορφή και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η σχολή θα στεγαστεί στην περιοχή του Ελληνικού, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σημαντικό πλεονέκτημα ότι οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν την πρακτική τους στις πολυάριθμες κλινικές της Hellenic Healthcare Group.

Πολλά ελληνόπουλα μετακομίζουν για να φοιτήσουν σε ιατρικές σχολές της Κύπρου, αρκετοί από αυτούς στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας που έχει φτιάξει φήμη για τη σοβαρότητα και την αυστηρότητα της Ιατρικής του, οπότε η κίνηση για τη δημιουργία παραρτήματος στην Ελλάδα έχει απολύτως στέρεα βάση.

Όσα ακούγονται όμως για υπέρογκα δίδακτρα (μέχρι και για 100.000 ευρώ τον χρόνο έχει γραφτεί στα social media) ανήκουν «στη σφαίρα της φαντασίας», όπως μας είπε λακωνικά πηγή προσκείμενη στους εμπλεκόμενους.

Λογικό, τέτοια δίδακτρα ούτε στο… Χάρβαρντ.

 

ΔΑΑ: Ένας από τους λόγους που έλαβαν ελάχιστες μετοχές του Ελευθέριος Βενιζέλος οι εγχώριοι επενδυτές οι οποίοι εγγράφηκαν στη δημόσια προσφορά ήταν ότι πέραν της οικογένειας Κοπελούζου που έλαβε 3.000.000 μετοχές, πήρε και το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) 1.500.000 μετοχές.

Έτσι από τις 12.545.455 μετοχές που κατανεμήθηκαν στους Έλληνες για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, έμειναν 8 εκατ. τεμάχια.

 

ΔΑΑ ΙΙ: Η μετοχή εντάσσεται στους δείκτες FTSE All-World, με στάθμιση επενδυσιμότητας 15,6%, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου. Ετσι, επενδυτικές ροές αναμένονται στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Τρίτης. Από σήμερα εντάσσεται και στον Γενικό Δείκτη (βαρύτητα 1,93%).

 

LAMDA DEVELOPMENT: Η εταιρεία, ως πωλητής του Cecil, ενέγραψε στο τρέχον α' τρίμηνο προ φόρων κέρδος περίπου 4 εκατ. ευρώ, ενώ με τη ρευστότητα που μπήκε στα ταμεία της Lamda Prime Properties αποπληρώθηκε δάνειο 5,3 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε λάβει από Eurobank.

Το υπόλοιπο ποσό (περίπου 14 εκατ. ευρώ) μεταφέρθηκε σε λογαριασμό προθεσμιακής κατάθεσης, επί του οποίου συστάθηκε ή θα συσταθεί ως τις 28 Φεβρουαρίου ενέχυρο πρώτης τάξης υπέρ της Eurobank ως εκπροσώπου των ομολογιούχων δανειστών. Η Lamda Prime, δηλαδή, μπαίνει εγγυητής δανείου 347,2 εκατ. ευρώ της μητρικής της, Lamda Development.

Η παραπάνω δανειακή σύμβαση υπογράφηκε στις 24 Ιουνίου 2021 και τροποποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2023.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Αποτελέσματα δ' τριμήνου 2023 ανακοινώνει μεθαύριο Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου η τράπεζα. Η αγορά εκτιμά ότι η τράπεζα πέτυχε στο σύνολο της χρήσης RoTE πέριξ του 16%, επίδοση υψηλότερη από την καθοδήγηση της διοίκησης, καθώς στο δ' τρίμηνο το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο είτε αυξήθηκε ελαφρώς είτε διαμορφώθηκε σε αντίστοιχα επίπεδα του γ' τριμήνου.

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίσει στο δ' τρίμηνο μείωση του NPE ratio, χάρη σε «θεραπεία» ρυθμισμένων επιχειρηματικών δανείων και σε ταξινόμηση στα προοριζόμενα προς πώληση ενός ακόμη -μικρού- χαρτοφυλακίου με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Το NPE ratio αναμένεται να πέσει στα επίπεδα του 3,5%.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Μαζί με τα αποτελέσματα χρήσης 2023, η Πειραιώς θα ανακοινώσει και τους βασικούς στόχους του τριετούς business plan (2024-26). Η προσοχή σε αυτό το σκέλος επικεντρώνεται στην αναθεώρηση στόχων κερδοφορίας καθώς όλες οι διοικήσεις τραπεζών έχουν προϊδεάσει τους επενδυτές για την πρόθεσή τους να διανείμουν ως το 2026 το 50% των καθαρών τους κερδών, μέσω μερίσματος.

Στην Πειραιώς ο πρώτος άτυπος πήχης είναι η επίτευξη κερδών 1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι αναλυτές αναμένουν για φέτος καθαρά κέρδη της τάξης των 850 με 900 εκατ. ευρώ και το 2025 ελαφρώς χαμηλότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v