Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 12 2024

ΗΠΑ: Σημάδια αποχώρησης του Μπάιντεν - Ουκρανία: Ερχονται νέες ήττες - Tips για Prem Watsa, Intralot, Prodea, Lavipharm

ΗΠΑ: Σημάδια αποχώρησης του Μπάιντεν - Ουκρανία: Ερχονται νέες ήττες - Tips για Prem Watsa, Intralot, Prodea, Lavipharm

BIDEN: Η απόλυτη κυριαρχία Τραμπ στο κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και τα προβλήματα υγείας του «sleepy Joe» Μπάιντεν, όπως τον ονομάζουν περιπαικτικά οι πολιτικοί του αντίπαλοι, ενδέχεται να επηρεάσει σοβαρά την αμερικανική πολιτική, αλλά και τη Wall Street το επόμενο διάστημα.

To «ραπόρτο» του ειδικού εισαγγελέα που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο των ΗΠΑ «γερασμένο και καταβεβλημένο άνθρωπο με προβλήματα μνήμης», αλλά και η αντίδραση του Μπάιντεν, εκείνη την ημέρα, που κατέληξε σε απανωτά λάθη, ενίσχυσε τις ήδη σοβαρές ανησυχίες, δημιουργώντας κλίμα πιθανής εξόδου του από την πολιτική σκηνή.

Ενδεικτικό το γεγονός ότι το Σάββατο οι New York times, η ναυαρχίδα των Δημοκρατικών στα ΜΜΕ, είχαν έξι διαφορετικά θέματα και άρθρα(!) στην πρώτη σελίδα (ένα εκ των οποίων από το Editorial Board) για την προχωρημένη ηλικία και την υγεία του, που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα.

Eξ αυτών, δύο άρθρα ζητούσαν, το ένα επιτακτικά το άλλο πιο κεκαλυμμένα, την έξοδό του από τη διεκδίκηση της επόμενης προεδρίας, αναγνωρίζοντας ότι είναι πλέον εξαιρετικά ευάλωτος απέναντι στην αδυσώπητη αντιπολίτευση του Τραμπ.

 

BIDEN ΙΙ: Από κοντά, με τρία θέματα, κάπως πιο ήπια όμως, ήταν την ίδια μέρα και η Washington Post, ιδιοκτησίας του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, που επίσης υποστηρίζει τους Δημοκρατικούς. Ουδείς μπορεί να υποβιβάσει πλέον τα προβλήματα ηλικίας και πνευματικής διαύγειας του ηλικίας 81 ετών προέδρου και την επίδραση στους ψηφοφόρους.

Όπως λένε οι Αγγλοσάξονες «the writing is on the wall». Το πόρισμα του ειδικού εισαγγελέα ίσως βάλει «ταφόπλακα» στη νέα υποψηφιότητα Μπάιντεν.

Το πρόβλημα είναι ότι 8-9 μήνες πριν τις εκλογές, δεν υπάρχει «πρωταθλητής» να πάρει τη θέση του. Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι αντιδημοφιλής, ενώ ουδείς πιθανός υποψήφιος έχει καταφέρει να ξεχωρίσει. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Αρκετοί πάντως υποστηρίζουν ότι ο χρόνος τελειώνει κι ότι αν πρόκειται να βρεθεί άλλος υποψήφιος, αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες 30-40 μέρες. Aν είναι έτσι, ίσως έχουμε ταχύτατες εξελίξεις.

ΥΓ: Το βράδυ της Κυριακής ακόμη και το εξαιρετικά φιλικό προς τον Μπάιντεν Politico.eu δημοσίευσε γκάλοπ του ABC με την Ipsos, σύμφωνα με το οποίο το... 86% των Αμερικανών πιστεύει πλέον πως ο πρόεδρος είναι πολύ ηλικιωμένος για να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. «Σταλινικό» το ποσοστό!

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Εκτός από το περιεχόμενο της συνέντευξης Πούτιν στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, πολύ καλά μελετημένο φαίνεται πως ήταν και το timing.

Θέμα ημερών θεωρείται πλέον η πτώση της μικρής πόλης Αβντιίβκα, που ήταν όμως μια από τις πλέον οχυρωμένες θέσεις σε όλο το μέτωπο, καθώς έχει ήδη αποκοπεί και εν μέρει καταληφθεί. Μικρές αλλά σημαντικές προελάσεις καταγράφουν οι Ρώσοι και σε άλλα σημεία του μετώπου.

Αναμείνατε ως συνήθως την επίσημη αναγνώριση της πτώσης της Αβντιίβκα με κάποια καθυστέρηση στα περισσότερα ΜΜΕ. Το ίδιο συνέβη και στο Μπαχμούτ. Πρώτα πρέπει να υποχρεωθούν να αναγνωρίσουν επισήμως την απώλεια οι Ουκρανοί.

Στο μεταξύ, αντίθετα με ό,τι γράφεται κατά κόρον, το μεγαλύτερο πρόβλημα της αμυνόμενης Ουκρανίας αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της. Λόγω απωλειών, υπάρχει σοβαρή ανάγκη νέας επιστράτευσης, η οποία όμως δεν προχωρά για πολιτικούς λόγους. Αν το κενό δεν καλυφθεί γρήγορα, η άμυνα της Ουκρανίας απειλείται με επιταχυνόμενη κατάρρευση, ακόμη κι αν ξανανοίξουν οι κρουνοί αμερικανικής βοήθειας.

ΥΓ: Μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι στη συγκεκριμένη συνέντευξη ο Πούτιν πρότεινε στη Δύση να βρει έναν «αξιοπρεπή» για εκείνη τρόπο, να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δώστε την απαραίτητη έμφαση στη χρήση της λέξης «αξιοπρεπή», έχει τη σημασία της.

 

ΔΕΣΦΑ: Την παράταση της θητείας της ανώτατης εκτελεστικής διευθύντριας Μαρία Ρίτα Γκάλι αποφάσισε το Δ.Σ. του ΔΕΣΦΑ. Η παράταση ξεκίνησε την περασμένη Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου και λήγει σε δύο έτη (7/2/2026).

 

ΔΕΔΔΗΕ: Παραιτήθηκε, ως αναμενόταν, από τη θέση προέδρου και μέλους Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης καθώς ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στο Ελ Βενιζέλος και στη θέση του, ως μέλος Δ.Σ. και πρόεδρος, εξελέγη ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης.

 

FAIRFAX: Ένα fund με το περίεργο όνομα «λασπωμένα νερά» (Muddy Waters, που εικάζουμε ότι αντλεί το όνομα από τον γνωστό Αμερικανό μπλουζίστα) τάραξε τα ύδατα στην εταιρεία του Prem Watsa.

Την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε ότι έχει πάρει θέση short στη μετοχή και εξέδωσε έκθεση με την οποία υποστηρίζει ότι η αξία του book value της Fairfax θα έπρεπε να είναι 18% χαμηλότερα.

Το γεγονός πίεσε βραχυπρόθεσμα τον τίτλο, που έκλεισε 12% χαμηλότερα την Πέμπτη, για να ανέβει σχεδόν 2% την Παρασκευή.

Μεσολάβησε η αντίδραση της Fairfax. Σε ανακοίνωσή της υπερασπίστηκε την ποιότητα των λογιστικών της καταστάσεων και τόνισε ότι το management με χαρά θα απαντήσει σε τυχόν ερωτήσεις αναλυτών στο conference call της Παρασκευής, που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 2023.

 

INTRALOT: Σε νέα υψηλά κινήθηκε την Παρασκευή ο τίτλος, στο 1,24 ευρώ (+0,16%), με εκτίναξη των συναλλαγών σε επίπεδα άνω των 5 εκατ. ευρώ. Το άλμα στον τζίρο οφείλεται και σε τέσσερα πακέτα για 2,6 εκατ. μετοχές της εταιρείας, συνολικής αξίας 3,18 εκατ. ευρώ, τα οποία «πέρασαν» από το ταμπλό στο 1,24 ευρώ.

Η μετοχή δίνει απόδοση που αγγίζει το 13% τον τελευταίο μήνα, ενώ έχει σχεδόν «διπλώσει» σε ορίζοντα εξαμήνου, από το χαμηλό του 0,6 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Edison σε έκθεσή της εκτίμησε την αξία της μετοχής στο 1,62 ευρώ, 30% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.

 

LAVIPHARM: Σε νέα υψηλά 17 μηνών με μικρή άνοδο ο τίτλος, στο 0,908 ευρώ. Καταγράφει απόδοση σχεδόν 10% τον τελευταίο μήνα, με την ανάληψη της παραγωγής του φαρμάκου Catapresan αλλά και το deal με τη Famar να στέλνουν σήμα στους επενδυτές για «ολική επαναφορά» της φαρμακοβιομηχανίας

 

PRODEA: To 2022 η Prodea, από κοινού με την Invel Real Estate, απέκτησαν το ξενοδοχείο Bellevue Cortina d’Ampezzo στην Ιταλία, με σκοπό την εξ ολοκλήρου ανάπλασή του, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2026.

Η μικτή εταιρεία (75% Prodea, 25% Invel), που απέκτησε τη μονάδα, ονομάζεται Five Lakes, αποτελεί οργανισμό εναλλακτικών επενδύσεων κλειστού τύπου και έχει ως διαχειριστή την εταιρεία Castello.

Στην πράξη, βέβαια, η Castello λαμβάνει υπηρεσίες διαχείρισης και ανάπτυξης ακινήτου από τρίτο.

 

PRODEA II: Έτσι, στις 5 Φεβρουαρίου, το Δ.Σ. της εταιρείας άναψε πράσινο φως, προκειμένου να υπογραφεί σχετική σύμβαση μεταξύ Invel Italy και Castello. Η Invel Italy αποτελεί εταιρεία που είτε ελέγχεται από την Castlelake, είτε από τον κ. Χρ. Παπαχριστοφόρου, είτε και από τους δύο ταυτόχρονα. Με βάση τη σύμβαση, η Invel Italy θα παρέχει στην Castello υπηρεσίες διαχείρισης και ανάπτυξης χαρτοφυλακίου ακινήτων που ανήκουν στη Five Lakes, έναντι ετήσιας αμοιβής.

Για τις μεν υπηρεσίες διαχείρισης, το (asset management) fee ανέρχεται σε 0,5% επί του τιμήματος αγοράς του περιουσιακού στοιχείου, ως την έναρξη των επενδύσεων ανάπτυξης. Μετά την έναρξη του capex συνυπολογίζονται και οι κεφαλαιουχικές δαπάνες. Για τις δε υπηρεσίες ανάπτυξης, η Invel Italy χρεώνει την Castello με development management fee 3% επί των κεφαλαιουχικών δαπανών ως την ολοκλήρωσή τους. Το ύψος των προμηθειών θα αναπροσαρμόζεται ετησίως, με βάση το 100% του ιταλικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η KPMG έκρινε δίκαιους και εύλογους τους όρους της συναλλαγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v