Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 14 2024

Ο Κώστας (του Αχιλλέα) και η ντροπή - Ο αιφνιδιασμός Κασσελάκη - Tips για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΟΜΙΚ, ΒΙΣ, ElvalΗalcor

Ο Κώστας (του Αχιλλέα) και η ντροπή - Ο αιφνιδιασμός Κασσελάκη - Tips για ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΟΜΙΚ, ΒΙΣ, ElvalΗalcor

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ Ι: Ως αυτοβούλως προσερχόμενος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, προσπάθησε να εμφανιστεί χθες ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο επονομαζόμενος και «Κώστας του Αχιλλέα», για να μη γίνονται δυσάρεστες (για τους άλλους) παρερμηνείες.

Δίνοντας μάλιστα ηρωικό και πένθιμο τόνο στην «κίνησή» του, με φράσεις όπως «ό,τι έχω να πω, θα το πω κοιτώντας στα μάτια εσάς, τους συναδέλφους μου, αλλά και όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες που θέλουν να μάθουν την αλήθεια» ή τονίζοντας διαρκώς ότι δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με γονείς θυμάτων, διότι σέβεται και καταλαβαίνει τον πόνο τους.

Η αλήθεια είναι πως όταν εισέπραξε την απάντηση «δεν θα μπορούσατε ούτε να μην είστε εδώ ούτε να κρυφτείτε, μη δημιουργείτε παραμορφωτική εκτίμηση της στάσης σας», δεν το ξαναείπε… αλλά μόνο για δύο-τρεις ώρες.

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΙΙ: Ενώ η προσπάθεια στις οκτώ ώρες(!) που απαντούσε στις ερωτήσεις των μελών της Εξεταστικής ήταν να οδηγήσει τα συμπεράσματα στο «ανθρώπινο λάθος», ήταν αρκετή μία ερώτηση για να φανεί ότι είτε δεν γνωρίζει καλά… ελληνικά ή τα ξέχασε λόγω φόρτισης: «Τι κάνατε όταν, πριν από την τραγωδία, οι εργαζόμενοι σας έστειλαν εξώδικο θέτοντας θέμα ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου;» ήταν η ερώτηση.

Ιδού η απάντηση… λέξη προς λέξη: «Το εξώδικο στην ουσία δεν έλεγε ότι ο σιδηρόδρομος δεν είναι ασφαλής, έλεγε ‘προχωρήστε γιατί έχουμε ζητήματα ασφάλειας και ολοκληρώστε τη σύμβαση 717’». Τύφλα να 'χει εκείνος ο πρόεδρος του Εδεσσαϊκού, δηλαδή…

Κι όταν υπήρξε επιμονή στην ερώτηση, ήταν εμφανής η προσπάθεια να υποβαθμίσει την αξία του εξώδικου: «Από τους συνδικαλιστές τίθενται πάντα ζητήματα ασφαλείας», είπε. Αλλά σιώπησε σε παρατήρηση άλλου βουλευτή: «Αν το παίρνατε σοβαρά υπόψη σας αυτό το εξώδικο, ίσως να μην είχαμε αυτό το φοβερό δυστύχημα»

 

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΙΙΙ: Και να ήταν μόνο αυτό; Έτερος βουλευτής τού υπενθύμισε ότι οκτώ ημέρες πριν από την τραγωδία επιτέθηκε σε βουλευτή γιατί έκανε ερώτηση για την ασφάλεια των τρένων. Είπε δε το αμίμητο «είναι ντροπή και ντρέπομαι που θέτετε θέματα ασφαλείας. Θα ήθελα να ανακαλέσετε».

Τι απάντησε επ' αυτού ο κ. Καραμανλής χθες; Πως εκείνη η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ «αφορούσε το τρενάκι του Πηλίου», οπότε με τη διαμαρτυρία του ήθελε να δείξει ότι το τρενάκι ήταν ασφαλές.

Τι δεν είπε; Ότι σε εκείνη την απάντησή του γενίκευσε τα περί ασφάλειας των τρένων ως εξής: «Αυτή τη στιγμή, οι ίδιες προδιαγραφές ασφαλείας που ισχύουν για το δρομολόγιο π.χ. Αθήνα-Θεσσαλονίκη, ισχύουν και για το τρενάκι του Πηλίου»!

Μάλλον ο ίδιος θα έπρεπε να ντρέπεται...

 

ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Τα ακραία σενάρια όμορφα καίγονται κι αυτό αποδείχθηκε άλλη μια φορά χθες: εκεί που κάποιες διαρροές έφεραν την Κουμουνδούρου να στέλνει… κατασκόπους στην εκδήλωση των «τριών» για να δουν ποιοι Συριζαίοι προσήλθαν, τελικά πήγε… ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης. Απροειδοποίητα και αιφνιδιάζοντας τους πάντες, διοργανωτές και ομιλούντες.

Ο λόγος για την εκδήλωση που διοργάνωσε η Εφημερίδα των Συντακτών με θέμα «Μετά τον Μητσοτάκη, ποιος;» και ομιλητές τον Διονύση Τεμπονέρα (σ.σ. φέρεται να είχε την πρωτοβουλία ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί τη νέα… εσωκομματική αντιπολίτευση στη νέα ηγεσία), την Έφη Αχτσιόγλου και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, φέρελπι βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης, οι πληροφορίες μιλούσαν για ενόχληση ή οργή στα επιτελεία της Κουμουνδούρου και της Χ. Τρικούπη, αφενός επειδή δεν είχαν ενημερωθεί και, αφετέρου, διότι ο τίτλος αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι στο ερώτημα «ποιος», η απάντηση δεν είναι ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι γνωρίζοντες λοιπόν λένε ότι ο Στέφανος, με την αιφνιδιαστική του κίνηση, έστειλε… τριπλό μήνυμα:

  • Καμία συζήτηση για συνεργασία ή κοινή δράση στον προοδευτικό χώρο δεν μπορεί να γίνει ερήμην του θεσμικού ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ως θεσμικός ΣΥΡΙΖΑ νοείται η ηγεσία του και όχι μεμονωμένο στέλεχός του -εν προκειμένω ο αποδέκτης του μηνύματος είναι ο κ. Τεμπονέρας, ο οποίος δεν γνώριζε την έκπληξη που ετοίμαζε ο πρόεδρός του.
  • Ο αιφνιδιασμός είναι… ταυτοτικό στοιχείο του κ. Κασσελάκη, οπότε «δεν ξεμπερδέψατε μαζί μου» (σ.σ. αυτό το μήνυμα πάει σε πολλούς, εκτός αλλά και… εντός ΣΥΡΙΖΑ).

Η υπόθεση αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον…

Υ.Γ. Εξ όσων μάθαμε, μετά το... πρώτο σοκ, οι διοργανωτές σκέφτηκαν ότι θα έπρεπε να δοθεί ο λόγος στον κ. Κασσελάκη για μία σύντομη ομιλία ή χαιρετισμό, αλλά προσέκρουσαν στην ευγενική του άρνηση: «Δεν χρειάζεται» είπε, επικαλούμενος το γεγονός ότι στο πάνελ υπήρχε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο κ. Τεμπονέρας.

 

ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ: Η διάταξη για το «ακαταδίωκτο» των τραπεζιτών περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. 

Όπως πρώτο είχε γράψει το Euro2day.gr, όλα τα κακουργήματα, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών εγκλημάτων όπως απιστία και απάτη, υπεξαίρεση, τοκογλυφία, διώκονται πλέον αυτεπαγγέλτως, δηλαδή δεν απαιτείται η υποβολή έγκλησης όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ωστόσο η συγκεκριμένη διάταξη θα ξεκινήσει να ισχύει από τον προσεχή Ιούνιο, γεγονός που αφήνει χρόνο να θεσμοθετηθούν, ίσως, κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες που ζητούν οι τραπεζίτες σε σχέση με ανώνυμες ή και ανυπόστατες καταγγελίες. 

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Ξεχώρισε χθες ο τίτλος καθώς όχι μόνο δεν είδε αρνητικό πρόσημο αλλά έφτασε να ανεβαίνει έως και 7,4%, στα 2,75 ευρώ, πριν πιεστεί από το ευρύτερο κλίμα και κλείσει στα 2,66 ευρώ (+3,91%), μια ανάσα από τα υψηλά έτους.

Με γεμάτο ταμείο ο όμιλος, που πιθανότατα θα αυξήσει, όταν διευθετηθεί το θέμα της αποζημίωσης της Αττικής Οδού για τα lockdown της πανδημίας. Εκκρεμούν, πάντως, οι αποφάσεις για το πώς θα χρησιμοποιήσει το… μετρητό και πόσο απ’ αυτό θα πάει στις τσέπες των μετόχων.

 

ELVALHALCOR: Αντιστροφή πορείας μετά από ένα σερί εννέα εν πολλοίς πτωτικών συνεδριάσεων που ακολούθησε η επίτευξη του ρεκόρ των 2,395 ευρώ στις 20 Ιανουαρίου. Και σε αυτή την περίπτωση, τα αρχικά ισχυρά κέρδη (6,22%) μετριάστηκαν στο τέλος της συνεδρίασης, οδηγώντας σε κλείσιμο στα 2,225 ευρώ (+2,53%).

Υ.Γ. Με θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και η «μαμά» (Viohalco), λύγισε στο τέλος κλείνοντας στα 6,16 ευρώ ή 0,48% χαμηλότερα.

 

ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ: Με τον τίτλο σε ιστορικά υψηλά και αποδόσεις που ζαλίζουν (452%) σε επίπεδο 12μήνου, δεν είναι και λίγο το δέλεαρ για τους μετόχους.

Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σειρά ρευστοποιήσεων. Για παράδειγμα η Αλκυόνη Συνατσάκη, μη εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ., ανακοίνωσε χθες την πώληση 4.000 μετοχών (18.120 ευρώ) και προχθές την πώληση 7.000 τίτλων (30.610 ευρώ).

Από την πλευρά της, η Αλίκη Συνατσάκη, σύζυγος του μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. Αντώνη Αδάμη, χθες γνωστοποίησε τη διάθεση 4.000 τίτλων (18.214 ευρώ) και προχθές τη διάθεση 7.000 τεμαχίων (330.153 ευρώ).

Πωλητής και η Ελένη Συνατσάκη, σύζυγος του Διευθύνοντος Συμβούλου Γεώργιου Συνατσάκη. Διέθεσε 10.000 μετοχές, εισπράττοντας 45.067 ευρώ.

 

ΒΙΣ: Δεν εξέπληξε κανέναν η αναδιάρθρωση ομολογιακού δανείου ύψους 6,3 εκατ. ευρώ της εισηγμένης, του οποίου η λήξη μετατέθηκε για τη 15η Δεκεμβρίου του 2027, καθώς την εξέλιξη αυτή την είχε ουσιαστικά προαναγγείλει η διοίκηση της εταιρείας, στο πλαίσιο των εξαμηνιαίων λογιστικών της καταστάσεων, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η ουσία είναι πως 6,3 εκατ. ευρώ μεταφέρονται από το βραχυπρόθεσμο στο μακροπρόθεσμο παθητικό και έτσι το κεφάλαιο κίνησης της εισηγμένης θα καταστεί πολύ λιγότερο αρνητικό σε σχέση με τα -11 εκατ. ευρώ που ήταν στις 30/6/2023.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία -μετά και την περυσινή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου- παίρνει κάποιες ανάσες, αλλά το ζητούμενο είναι το πότε θα καταφέρει να επιστρέψει στην κερδοφορία.

ΥΓ: Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αποτίμηση των 13 εκατ. ευρώ (υπερδιπλάσια της καθαρής θέσης) μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί ως απαιτητική, τουλάχιστον με βάση τα τρέχοντα θεμελιώδη δεδομένα της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v