Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2024

Πολιτική: Φαινόμενα «θρυμματισμού» -United-NOVA: Οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι -Πειραιώς: Το σχήμα αναδοχής και 2 tips

Πολιτική: Φαινόμενα «θρυμματισμού» -United-NOVA: Οι πρώτοι ενδιαφερόμενοι -Πειραιώς: Το σχήμα αναδοχής και 2 tips

ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Μετά τους πανηγυρισμούς για τον περίφημο πλέον γάμο, αρχίζουν τα δυσάρεστα. Τα αποτελέσματα της σχετικής ψηφοφορίας ανέδειξαν διαχωριστικές γραμμές που ενδεχομένως ξεπερνούν το «στενό» θέμα του γάμου ομοφύλων και αφορούν άλλου τύπου «ταυτοτικά» ζητήματα, τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

Στις δύο αυτές κοινοβουλευτικές ομάδες, οι… αντιφρονούντες έφτασαν στο 1/3 του συνόλου, χωρίς να προκύπτουν (προς το παρόν τουλάχιστον) συμπαγείς σχηματισμοί με ευδιάκριτους ηγέτες.

Το σίγουρο όμως είναι ότι αποτυπώνουν δυσαρέσκεια προς τον εκάστοτε υπάρχοντα ηγέτη και τις πολιτικές του. Εντούτοις, η Νέα Δημοκρατία έχει την εξουσία να λειτουργεί ως συγκολλητική ουσία, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τη δημοσκοπική δυναμική που θα μπορούσε να την υποκαταστήσει.

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΙ: «Ταυτοτικό» πρόβλημα έχει όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, εξαιτίας του τρόπου ηγεσίας που ασκεί ο πρόεδρος Στέφανος.

Όσοι αντιδρούν, τον κατηγορούν ότι περιφρονεί τα όργανα του κόμματος και επιδιώκει να επιβάλει ένα απόλυτο αρχηγικό μοντέλο. Ο ίδιος απαντά με «αδιαμεσολάβητες» αναφορές στα μέλη και τη σημασία τους για το μέλλον του κόμματος, δίνοντας την αίσθηση ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω σε σχέση με το προσωπικό του όραμα.

Το χειρότερο είναι ότι και οι δύο λένε το ίδιο, με… άλλα λόγια. Και το γενικότερο συμπέρασμα ότι παρά το σπάνιο φαινόμενο της παρουσίας εννέα κομμάτων στη Βουλή, η πολιτική σκηνή συνεχίζει να εγκυμονεί φαινόμενα «θρυμματισμού».

 

UNITED-NOVA: Στη Morgan Stanley ανέθεσε η United τη διερεύνηση αγοράς για ενδεχόμενη μεμονωμένη πώληση της Nova. Ενδιαφέρον φέρεται να έχει ήδη εκδηλωθεί από σχήμα της ΔΕΗ με τη CVC.

Ναι, οι πληροφορίες είναι επίμονες. Γι' αυτό και έχουν ήδη ξεκινήσει «τζαρτζαρίσματα» με τους μιντιακούς... αντιπάλους, που περισσότερο ενδιαφέρονται για τα αθλητικά και τα δικαιώματα της ΕΟΝ, καθώς και για τη μοίρα του Alpha. Στον τελευταίο, θυμίζουμε, μέτοχος φέρεται να είναι ο ίδιος ο Ντράγκαν Σόλακ.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει, αν έχει δοθεί, εκ παραλλήλου, mandate για πώληση ολόκληρης της United Group, το οποίο θα απευθύνεται μόνο σε μεγάλα διεθνή «πορτοφόλια» με ενδιαφέρον στην ευρύτερη Ανατολική Ευρώπη.

Σημειώστε ότι με την πρόσφατη αναχρηματοδότηση χρέους, στην οποία προχώρησε η United, BC Partners και πιθανώς η πλευρά Σόλακ πήραν πίσω μέρος των χρημάτων που έβαλαν, καλύπτοντας ομολογιακές εκδόσεις.

 

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: O όμιλος, εντός της τελευταίας διετίας, πώλησε τις ΑΠΕ (Ανεμος) στην εκ των μετόχων του, Motor Oil, διέθεσε το Smart Park στην Trade Estates και το 100% της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ σε Intrakat.

Αναμενόμενα, η αγορά περιμένει ότι οι επόμενες υποθέσεις που θα ανακινηθούν, θα είναι αυτές των ΗΛΕΚΤΩΡ και REDS. Για την πρώτη υπάρχει το ενδιαφέρον της Motor Oil, για τη δεύτερη, της Reggeborgh.

Αμφότερες αποτελούν μεγαλομετόχους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Θα προηγηθεί, βέβαια, διερεύνηση αγοράς.

  

CEPAL HELLAS: Τη διανομή επιπρόσθετου ποσού 40 εκατ. ευρώ από τα καθαρά κέρδη, που πέτυχε η εταιρεία στη χρήση 2022, αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της Cepal Hellas.

Μοναδική μέτοχος της Cepal Hellas είναι η Cepal Συμμετοχών, η οποία ελέγχεται κατά 80% από την Davidson Kempner και κατά το υπόλοιπο ποσοστό από την Alpha Bank.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ-ΣΧΗΜΑ ΑΝΑΔΟΧΗΣ: Πειραιώς Χρηματιστηριακή, Axia Ventures και Euroxx θα συμμετέχουν, όπως πληροφορείται η στήλη, στο σχήμα που θα αναλάβει τη συνδυασμένη διάθεση σε εξωτερικό και Ελλάδα των μετοχών Πειραιώς, κυριότητας ΤΧΣ.

Συντονιστής θα είναι η Bank of America, που λειτουργεί ως σύμβουλος διάθεσης του Ταμείου για το placement, ενώ στο σχήμα θα συμμετέχουν, σίγουρα, οι ως πρόσφατα σύμβουλοι Πειραιώς, Goldman Sachs και UBS.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Σε 13,5 δισ. ανήλθαν στο τέλος του 2023 οι προθεσμιακές καταθέσεις της τράπεζας, αντιστοιχώντας στο 23% του συνολικού μείγματος (59,6 δισ. ευρώ). Διαμορφώθηκαν αρκετά χαμηλότερα από τον προϋπολογισμένο στόχο της τράπεζας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διεύρυνση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου.

Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις, στο τέλος του 2023, διαμορφώθηκε σε 61,5%, ενδεικτικό της πλεονάζουσας ρευστότητας. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι η Πειραιώς αποπλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από TLTRO και έχει μείνει με 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. ευρώ λήγουν τον Ιούνιο και το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙΙ: Η τράπεζα μείωσε τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις κατά περίπου 250 εκατ. ευρώ το 2023 και αύξησε το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ (13,04 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023).

 

ENEL - MACQUARIE: Αλλαγή σελίδας για την κοινοπραξία Enel SpA - Macquarie Asset Management, με τα στελέχη της να «βλέπουν» δυναμική είσοδο του νέου σχήματος στην αγορά ενέργειας.

Πρώτη μεγάλη επιτυχία της κοινοπραξίας, o διαγωνισμός stand alone μπαταριών. Το έργο της κοινοπραξίας στη θέση Παλαιολίβαδα του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής ισχύος 49 MW/98 ΜWh συγκαταλέγεται σε εκείνα που πήραν επενδυτική ενίσχυση στον δεύτερο διαγωνισμό για τις μπαταρίες.

Πλέον, η κοινοπραξία, εκτός από αιολικά, φωτοβολταϊκά, υδροηλεκτρικά, επεκτείνεται και στον τομέα της αποθήκευσης. Μαθαίνουμε, μάλιστα, πως στα σχέδια της κοινοπραξίας υπάρχουν και άλλοι σταθμοί stand alone μπαταριών. Άμεσος στόχος, η συμμετοχή της κοινοπραξίας και στον επόμενο διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, ο οποίος θα γίνει πιθανότατα τον Μάρτιο.

Macquarie Asset Management και Enel SpA σκοπεύουν να εισέλθουν στην ανάπτυξη έργων 3 GW. Σχεδιάζουν έργα για «stand alone» μπαταρίες αλλά και υβριδικά (έργα που συνδυάζουν μπαταρίες και διάφορες μορφές ΑΠΕ).

 

ΔΕΣΦΑ: Ο Χαμαιλέων αποκάλυψε την προηγούμενη εβδομάδα τη διετή παράταση θητείας της Μαρία Ρίτα Γκάλι στη θέση της ανώτατης εκτελεστικής διευθύντριας του ΔΕΣΦΑ.

Ο ΔΕΣΦΑ θα καταβάλει ετησίως στη μέτοχό του SNAM (66%) το ποσό των 494 χιλ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ, για τη διάθεση της κας Γκάλι, ενώ, ως είθισται, θα καλύπτει και όλα τα επαγγελματικά της έξοδα.

 

ΔΕΣΦΑ ΙΙ: Επιπρόσθετα, ο ΔΕΣΦΑ υλοποιεί το προαναγγελθέν σχέδιο απόσχισης και απόδοσης στους μετόχους του (carve-out) των μη ρυθμιζόμενων δραστηριοτήτων, καθώς και των συμμετοχών του σε Gastrade και Henex. Οι μη ρυθμιζόμενες δραστηριότητες και οι συμμετοχές θα εισφερθούν σε νέα εταιρεία, οι μετοχές της οποίας θα διατεθούν στους μετόχους ΔΕΣΦΑ.

Η διάσπαση διενεργείται με ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2023, καθώς με την ίδια ημερομηνία συντάχθηκε η έκθεση εκτίμησης από την Ompass. Η καθαρή θέση των δραστηριοτήτων που αποσχίζονται, ανερχόταν στις 31/10 σε 38,9 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v