Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 19 2024

Νέα ανοίγματα εφοπλιστών στο ΧΑ - ΝΔ: Στο αντάρτικο και ο Στυλιανίδης - Dimand: Στο ψήσιμο... 17 projects

Νέα ανοίγματα εφοπλιστών στο ΧΑ - ΝΔ: Στο αντάρτικο και ο Στυλιανίδης - Dimand: Στο ψήσιμο... 17 projects

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Στο… αντάρτικο έχει βγει ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ηταν ένας από τους γαλάζιους βουλευτές που καταψήφισαν το νομοσχέδιο, αλλά δεν έμεινε εκεί. Συνέχισε να διατυπώνει τις έντονες διαφωνίες του δια… ερτζιανών. Σε συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό (Χρόνος 87.5 fm), ο κ. Στυλιανίδης εξέφρασε την άποψη ότι «η ΝΔ μετατοπίστηκε αξιακά και ιδεολογικά προς τα αριστερά και αυτό το πράγμα ενδεχομένως της στοιχίζει στην κοινωνική της βάση». Διότι, όπως εξήγησε, «πάντοτε τα ιδανικά και τα προτάγματα αυτού του χώρου ήταν προτάγματα που την οικογένεια την είχαν πάντοτε πάρα πολύ ψηλά, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ως θεμέλιο της κοινωνίας και του έθνους σε δύσκολες περιόδους».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στυλιανίδης ήταν ανέκαθεν «καραμανλικός» και καμία σχέση δεν έχει με τον Αντώνη Σαμαρά και τους βουλευτές που αυτός επηρεάζει.

Μάλλον το συγκεκριμένο νομοσχέδιο κατάφερε να ενώσει «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς». Διαπίστωση που καλό θα είναι να λάβει υπόψη το Μέγαρο Μαξίμου.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΡΑΝΤΙΛΗΣ: Θυμάστε κυβερνητικό εκπρόσωπο -για ένα φεγγάρι- της πρώτης κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη; Είδε κι αποείδε και αποφάσισε ότι η πολιτική δεν του ταιριάζει. Έτσι, δεν διεκδίκησε καν την ανανέωση της βουλευτικής του θητείας (Επικρατείας, 2019-2023) και αποφάσισε να αλλάξει κατεύθυνση.

Μαθαίνουμε ότι έλαβε άδεια άνευ αποδοχών από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου διδάσκει, και απασχολείται σε μεγάλη εταιρεία του ιδιωτικού τομέα. Φέρεται μάλιστα πολύ ευχαριστημένος και σίγουρα λιγότερο πιεσμένος από τότε που αναγκαζόταν, για ένα σχεδόν μήνα, να υπερασπίζεται τα κυβερνητικά πεπραγμένα, στις αρχές του 2021.

Είναι αυτό που λέμε, βρήκε την υγειά του ο άνθρωπος.

 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σας ενημερώσαμε την προηγούμενη Δευτέρα (παίρνοντας κάποιο ρίσκο) ότι η πτώση της Αβντιίβκα ήταν θέμα ημερών. Δικαιωθήκαμε μέσα σε πέντε ημέρες.

Αντίθετα με όσα γράφονται σε μεγάλη μερίδα των ΜΜΕ διεθνώς, η συγκεκριμένη πόλη έχει στρατηγική αξία και η μοίρα της αποτελεί πρελούδιο για τα όσα θα συμβούν στο επόμενο διάστημα. Ήδη απειλούνται και άλλες σημαντικές τοποθεσίες, στο Ραμποτίνο, το Σιέβερνο και το Λακχόστινο, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα υποχωρούν.

Δεν είναι λίγο να μιλούν για τριγμούς σε πέντε σημεία του μετώπου οι New York Times. Οι καθυστερήσεις στη νέα επιστράτευση που χρειάζεται η Ουκρανία και στη βοήθεια από τη Δύση έχουν ήδη συμβεί και τα αποτελέσματά τους δεν θα αναιρεθούν με κάποιο μαγικό ραβδί.

Αυτό σημαίνει ότι για ένα -σημαντικό- διάστημα οι Ρώσοι θα διατηρήσουν πρωτοβουλία των κινήσεων και σημαντική υπεροχή. Που σημαίνει ότι ίσως πετύχουν νέα σημαντικά τετελεσμένα, με μεγάλη επίδραση στη γεωπολιτική εικόνα της Δύσης.

Ίσως και στη διάθεσή της να παίξει το παιχνίδι μέχρι τέλους.



ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ-ΧΑ: Πάνω σε μεγάλη ρευστότητα κάθονται οι εφοπλιστές και με τις υποσχόμενες αποδόσεις της αγοράς real estate να έχουν περιοριστεί, οι επενδύσεις στο ΧΑ αποτελούν όλο και πιο συχνή διέξοδο. Δείγμα της έκτασης του φαινομένου παρείχε το σκέλος της δημόσιας εγγραφής για τη διάθεση μετοχών Ελ. Βενιζέλος (ΔΑΑ) από το ΤΑΙΠΕΔ.

Παράλληλα, όμως, οι εφοπλιστές αγοράζουν όλο και συχνότερα πακέτα σε εισηγμένες εταιρείες. Και επειδή είναι εκ φύσεως traders, κάποιες από τις επενδύσεις έχουν αντίστοιχο χαρακτήρα.

 

MINOAN LINES: Σε έκδοση και διάθεση, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, ανεξασφάλιστου ομολογιακού δανείου ως 15 εκατ. ευρώ, επταετούς διάρκειας με (σταθερό) επιτόκιο 4%, προχωρά η Minoan Lines του ομίλου Grimaldi.

Η έκδοση του ομολογιακού θα καλυφθεί, εξ ολοκλήρου, από τις εταιρείες Grimaldi Euromed και Grimaldi Deep Sea.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Πέντε small caps πρωταγωνίστησαν, σε όρους επιδόσεων, στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Πρωτιά για τη Βιοτέρ, που κατέγραψε άνοδο 9,7% (πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση σε νέα υψηλά επταμήνου), ενώ ακολούθησαν η ΒΙΣ με άνοδο 9,24%, η Ακρίτας που κινήθηκε 7,84% υψηλότερα, η SATO (+7,14%) και η Μπήτρος (+6,48%).

Κοινός παρονομαστής στην υπεραπόδοση των εν λόγω μετοχών, η κινητοποίηση ελάχιστων… κεφαλαίων που σε καμία από τις πέντε δεν ξεπέρασε το «ορόσημο» των 10.000 ευρώ.

Συνολικά, και οι πέντε «έτρεξαν» με αθροιστικές συναλλαγές μόλις 21.378 ευρώ!

 

COCA COLA ΗBC: Μια εβδομάδα… ζάχαρη (τουλάχιστον για τους μετόχους) συμπλήρωσε η βαρύτερη μετοχή στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Η Coca Cola κατέγραψε άνοδο και στις πέντε συνεδριάσεις, με αποκορύφωμα του Αγίου Βαλεντίνου, όταν και εκτινάχθηκε 6,3%, στον απόηχο της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις και της ανακοίνωσης για μέρισμα 0,93 ευρώ για τη χρήση 2023.

Σωρευτικά την προηγούμενη εβδομάδα, η μετοχή εμφάνισε εντυπωσιακή επίδοση 11,4%. Και εάν δεν σας φαίνεται τόσο εντυπωσιακή η διψήφια άνοδος, αναλογιστείτε ότι μεταφράζεται σε άλμα στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κατά περίπου 1 δισ. ευρώ

 

DIMAND: 17 projects θα «τρέξει», φέτος, η εταιρεία, σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησής της. Κάποια εξ αυτών έχουν ήδη αναληφθεί, ενώ κάποια άλλα πρόκειται να αναληφθούν. Αυτά προκύπτουν από την ετήσια σύμβαση που υπογράφει η εισηγμένη με τον δικηγόρο Μιχάλη Αναστασόπουλο, που είναι και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Dimand.

Ειδικότερα, η Dimand αναθέτει στον κ. Αναστασόπουλο τη συμβουλευτική και νομική της υποστήριξη στο πλαίσιο 17 ειδικών έργων και προγραμμάτων, που ανέλαβε ή πρόκειται να αναλάβει, έναντι αμοιβής 160 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v