Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2024

Η «λευκή απεργία» στη ΝΔ και ο Σαμαράς - ΕΤΕ: Ο Μυλωνάς και η… εγχείρηση - Coca Cola: Τα κέρδη και τα δικαστήρια

Η «λευκή απεργία» στη ΝΔ και ο Σαμαράς - ΕΤΕ: Ο Μυλωνάς και η… εγχείρηση - Coca Cola: Τα κέρδη και τα δικαστήρια

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Χωρίς διάθεση να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια εμφανίζονται οι βουλευτές της ΝΔ. Αν κρίνει κάποιος από τον κατάλογο των ομιλητών κατά τη διήμερη διαδικασία στη Βουλή, διαπιστώνει αυτό που λέμε «λευκή απεργία».

Μόλις 29 βουλευτές εγγράφηκαν στη σχετική λίστα, αριθμός μικρός σε σχέση με τους γαλάζιους ομιλητές σε άλλα νομοσχέδια. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους 29 εμφανίζονται να διαφωνούν με το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, προσανατολιζόμενοι είτε να καταψηφίσουν είτε να απέχουν.

Συμπέρασμα; Ακόμα και αυτοί που έχουν αποφασίσει να υπερψηφίσουν το κυβερνητικό νομοθέτημα, δεν δείχνουν πρόθυμοι να το στηρίξουν από το βήμα της Ολομέλειας, λόγω και των ισχυρών πιέσεων που δέχονται από τις εκλογικές τους περιφέρειες και την Εκκλησία.

«Να φύγει και να ξεχαστεί και γρήγορα», έλεγε χαρακτηριστικά προεδρικός βουλευτής της επαρχίας, που θα δώσει -με «κρύα» καρδιά είναι η αλήθεια- θετική ψήφο στην αποψινή διαδικασία.

 

ΣΑΜΑΡΑΣ: Από τα ενδιαφέροντα της σημερινής ημέρας στη Βουλή θα είναι το άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει γύρω στις 6, ενώ όπως έγινε γνωστό ο κ. Μητσοτάκης το μεσημέρι, στις 13:00. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός πρόκειται να επικεντρωθεί στους στόχους και στα οφέλη της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας, κυρίως όσον αφορά την προστασία των παιδιών που ήδη υπάρχουν. Οσο για τον Αντώνη Σαμαρά, η γραμμή είναι ότι «είναι υπεράνω κομμάτων και δεν δίνει λόγο σε κανέναν».

Όσο για την αριθμητική της ψηφοφορίας, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι θετικά θα ψηφίσουν περισσότεροι από 110-115 βουλευτές της ΝΔ. Την ίδια ώρα, από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά υπολόγιζαν χθες γύρω στα 20 τα γαλάζια «όχι» και περίπου 25 τις αποχές, μολονότι μέχρι και την τελευταία στιγμή οι πιέσεις προς τους διαφωνούντες είναι έντονες για να αλλάξουν στάση. 

 

NIKH: Σχεδόν επίσημη τείνει να γίνει η συνεργασία της Εκκλησίας με το κόμμα σε ό,τι αφορά στην άσκηση πολιτικής. Ιδού δύο παραδείγματα:

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος ζήτησε χθες να γίνει ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Λίγη ώρα νωρίτερα, το σχετικό αίτημα είχε κατατεθεί στη Βουλή από τη ΝΙΚΗ σε σύμπραξη με τους «Σπαρτιάτες», καθώς μόνη της δεν διαθέτει τους τουλάχιστον 15 βουλευτές που απαιτεί ο Κανονισμός. 

Στις 9 Ιανουαρίου η Νίκη ζήτησε δημοψήφισμα για το επίμαχο νομοσχέδιο. Το  ίδιο αίτημα διατύπωσε στις 19 Ιανουαρίου ο κ. Ιερώνυμος. 

Μένει να δούμε εάν αυτή η σύμπλευση θα μεταφραστεί σε ιερή στήριξη του εν λόγω «χριστιανικού κόμματος» στις ευρωκάλπες

Και τι αποτελέσματα θα έχει…

 

ΟΛΠ-ΟΛΘ: Το Βελιγράδι ενδιαφέρεται να αποκτήσει μερίδιο είτε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είτε σε αυτό του Πειραιά, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, μιλώντας στα εγκαίνια του επιχειρηματικού φόρουμ Σερβίας - Ελλάδας.  

Η Σερβία σχεδιάζει «να αγοράσει το 5-10% της χωρητικότητας ενός εκ των δύο λιμένων», δήλωσε, επικαλούμενος την εκτιμώμενη αύξηση εξαγωγών από τη Σερβία. «Όταν αυξήσουμε την παραγωγή αυτοκινήτων, θα το χρειαστούμε», τόνισε.

Ωστόσο, ο Σέρβος πρόεδρος δεν διευκρίνισε αν αναφέρεται σε εξαγορά μετοχών ή σε δέσμευση χώρων σε ένα ή και στα δύο ελληνικά λιμάνια. 

ΥΓ: Σε νέα υψηλά έκλεισε εχθές η μετοχή του ΟΛΠ, στα 25,55 ευρώ, με δυναμική ρελάνς των αγοραστών μετά από τριήμερη πτώση. Ο τίτλος εμφανίζει απόδοση άνω του 27% σε ετήσια βάση. Στον αντίποδα, συνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις ο τίτλος του ΟΛΘ. Εχθές έκλεισε στα 21,8 ευρώ με αρνητική απόδοση σε τρίμηνο αλλά και στο έτος. 

 

PROTERGIA: Η στήλη είχε προβλέψει ότι θα γίνει και έγινε. Στην αγορά διατίθενται πλέον από τους παρόχους σταθερά τιμολόγια διάρκειας κάτω του ενός έτους.

Η Protergia (όμιλος Mytilineos) παρουσίασε το πακέτο «Οικιακό Value Safe 6μηνες», προσφέροντας για ένα εξάμηνο πάγιο 9,9 ευρώ και τιμή 97,5 ευρώ η MWh.

Αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες.

 

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σε νέο υψηλό 24 ετών εχθές η μετοχή, καθώς αναρριχήθηκε στα 10,5 ευρώ με άνοδο 1,45%. 

Το «χαρτί» εμφανίζει απόδοση σχεδόν 15% τον τελευταίο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση, κινείται 67% υψηλότερα.

 

COCA COLA HBC: Απόλυτος πρωταγωνιστής της χθεσινής συνεδρίασης στον απόηχο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων 2023.

Η μετοχή άνοιξε με κέρδη 3,28%, έφτασε να κερδίζει έως 7,67% και έκλεισε στα 27,6 ευρώ (+6,37%). Η κεφαλαιοποίηση στα 10,3 δισ. ευρώ.

Προφανές το ότι τα μεγέθη ικανοποίησαν τους επενδυτές. Η διοίκηση, πάντως, αισιοδοξεί για νέα ενίσχυση το 2024. Η καθοδήγηση που έδωσε κάνει λόγο για αύξηση οργανικών εσόδων σε επίπεδο ομίλου 6-7%. Τα δε οργανικά κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) αναμένεται να κινηθούν ανοδικά μεταξύ 3% και 9%.

 

COCA COLA HBC ΙΙ: Στο Εφετείο, κατά της απόφασης της Επιτροπής Ανταγωνισμού με την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο 10,3 εκατ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην ελληνική αγορά έχει προσφύγει η εταιρεία. 

Η ακρόαση της προσφυγής έχει οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου. Όμως αυτό δεν είναι το μοναδικό δικαστικό μέτωπο της εταιρείας.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά μια υπόθεση που κρατά από το 2002. Στις αρχές εκείνης της χρονιάς, ένας από τους ανταγωνιστές της Coca-Cola Hellenic Bottling Company S.A. είχε καταθέσει μήνυση κατά της εταιρείας, ζητώντας αποζημίωση 7,7 εκατ. ευρώ. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εξέτασε την υπόθεση και απέρριψε την αγωγή. Ο ενάγων άσκησε έφεση και το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την έφεση. Ένα χρόνο αργότερα, στις 19 Απριλίου του 2014, ο ίδιος ενάγων άσκησε νέα αγωγή κατά της Coca-Cola Hellenic Bottling Company S.A. (μετά την απόσχιση, Coca-Cola HBC Greece S.A.I.C.), ζητώντας την καταβολή 7,5 εκατ. ευρώ για αντι-ανταγωνιστικές εμπορικές πρακτικές της Coca-Cola Hellenic Bottling Company S.A μεταξύ 1994 και 2013.

Τελικά στις 21 Δεκεμβρίου του 2018, ο ενάγων αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση. Όμως στις 20 Ιουνίου του 2019, ο ίδιος επανήλθε και υπέβαλε νέα αγωγή κατά της Coca-Cola HBC Greece S.A.I.C., διεκδικώντας 10,1 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση για ζημίες και ηθική βλάβη.

Εντέλει στις 16 Ιουλίου του 2021, με απόφασή του το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ότι η Coca-Cola HBC Greece S.A.I.C. υποχρεούται να καταβάλει στον ενάγοντα ποσό 0,9 εκατ. ευρώ περίπου πλέον τόκων.

Τόσο η Coca-Cola HBC Greece S.A.I.C όσο και ο ενάγων έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής. Και οι δύο προσφυγές συζητήθηκαν στις 19 Ιανουαρίου 2023 και εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης.

Ανοικτό είναι και το δικαστικό μέτωπο στη Νιγηρία. Η εκεί θυγατρική της, η NBC, είχε εξαγοράσει το μακρινό 1992 από τη Vacunak μια μονάδα παραγωγής. Το 1994, η Vacunak υπέβαλε μήνυση κατά της NBC. Η δικαστική απόφαση εκδόθηκε κοντά δύο δεκαετίες μετά και πέρυσι, το εκεί Εφετείο απέρριψε τις εφέσεις των NBC και Vacunak και επιβεβαίωσε την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Κατά της απόφασης του Εφετείου, τόσο η NBC όσο και η Vacunak έχουν ασκήσει εκ νέου έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

 

ΜΥΛΩΝΑΣ: «Ήταν σαν να κάναμε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς, ενώ τρέχαμε μαραθώνιο».

Με τη φράση αυτή περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς όλη τη «βαριά» δουλειά που αφορά τον μετασχηματισμό της τράπεζας στο core business, το οποίο αφορά από τις ουρές στα καταστήματα και την ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων, μέχρι και το ψηφιακό της πρόσωπο.

Η εγχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθεί. Προς το παρόν, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας στις υπηρεσίες της τράπεζας είναι εμφανής.

 

ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: Ανοίγοντας την παρουσίαση της νέας ταυτότητας της Eθνικής Τράπεζας, ο πρόεδρος του ομίλου επεσήμανε ότι το timing είναι το κατάλληλο μετά το επιτυχημένο placement, το οποίο ήρθε ως ψήφος εμπιστοσύνης στο έργο του μετασχηματισμού που έχει κάνει η διοίκηση της τράπεζας.

«Ο Παύλος Μυλωνάς και η ομάδα του έχουν παραγάγει σημαντικό έργο», είπε ο πρόεδρος. Προσέθεσε δε ότι σε αυτό έχει συμβάλει σύσσωμο το διοικητικό συμβούλιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v