Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 16 2024

VIVA: Το blame game, τα δικαστήρια και τα ρίσκα - ΝΔ: Τα άδεια έδρανα και το παρασκήνιο με Σαμαρά - Tips για Intrakat, Δάιο

VIVA: Το blame game, τα δικαστήρια και τα ρίσκα - ΝΔ: Τα άδεια έδρανα και το παρασκήνιο με Σαμαρά - Tips για Intrakat, Δάιο

VIVA: Μετά από σημαντικό διάστημα μάλλον σιωπηρής διαμάχης, η κόντρα Καρώνη (φωτ.)-Αντύπα με την JP Μοrgan βγήκε μεγαλοπρεπώς στην επιφάνεια, μέσω Financial Times. Από μόνη της αυτή η αλλαγή «πίστας» δείχνει δύο πράγματα.

Πρώτον, ότι τόσο η ουσία όσο και η επικοινωνιακή διάσταση της διαμάχης θα διαδραματιστούν κυρίως στο εξωτερικό, παρότι η έδρα της εταιρείας είναι στην Ελλάδα. Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας και στα μεγάλα ΜΜΕ του εξωτερικού, σε ακολουθία και με τη διεθνή δραστηριότητά της.

Δεύτερον, ότι η ένταση του blame game και της διαμάχης είναι πλέον τέτοια που να διακινδυνεύεται και η τύχη του «θαυματουργού παιδιού». Όσες ανακοινώσεις και να βγάλει η Viva, τέτοιου είδους μπερδέματα μεταξύ βασικών μετόχων δεν αρέσουν στη αγορά, διεθνώς.

Το ίδιο δείχνουν και οι αντικρουόμενες διαρροές, για το ποια πλευρά κατέθεσε πρώτη την αγωγή της, όταν έχει ήδη γίνει γνωστό ότι κατατέθηκαν την ίδια μέρα! Λες και παίζει ουσιαστικό ρόλο ποιος πρόλαβε να την καταθέσει πρώτος.

Απ' ό,τι φαίνεται άλλωστε και οι δύο πλευρές ήταν προετοιμασμένες από καιρό για αυτό το ενδεχόμενο, ενώ θρυαλλίδα για το timing της κατάθεσης φαίνεται να αποτέλεσε η αναγγελία της συνέλευσης. Με την οποία η πλευρά Καρώνη ζήτησε αύξηση κεφαλαίου 400 εκατ. ευρώ, σε αποτίμηση τριών δισ. ευρώ, για λόγους που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο σχόλιο.

 

VIVA II: Η διαφορά αποτίμησης μεταξύ των δύο πλευρών, εφόσον ισχύουν τα στοιχεία των FT, είναι αυτό που λέμε «χαώδης». Τρία δισ. ευρώ ο Καρώνης, μόνο ένα δισ. ευρώ η JP Morgan, η οποία όπως είχαμε γράψει ήδη από τις 28 Δεκεμβρίου, υποστηρίζει πως μετά την άνοδο των επιτοκίων και τη συμπίεση αποτιμήσεων στον τομέα, ανακαλύπτει πως όταν αγόρασε, πλήρωσε… πολλά.  Γενικώς, ο Τάκης Γεωργακόπουλος που «έκλεισε» τότε το deal για την JP Μorgan δεν πρέπει να αισθάνεται πολύ καλά μετά τα όσα συμβαίνουν.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, πάντως, σίγουρα δεν καλείται να κρίνει πόσο αξίζει η εταιρεία αλλά αν κάποιος μέτοχος έχει αδικήσει (με τη νομική έννοια) τον άλλο. Παρά την εύλογη σημασία που θα έχουν οι αποφάσεις του (εφόσον δεν μεσολαβήσει στο μεταξύ συμβιβασμός, όπως ενίοτε συμβαίνει), όποτε προκύψουν, μάλλον δεν θα αποτελέσουν την τελική πράξη του δράματος.

Σημειώστε ότι πέρα από τα διάφορα «σκληρά» που θα γράφει κάθε πλευρά στο κείμενο της αγωγής της, όπως παρατηρούν στελέχη της αγοράς, πολλά θα κριθούν από τέσσερις παράγοντες που δεν θα ήταν φρόνιμο να προεξοφληθούν: α) πόσο αποτιμά η JP Morgan την αξία της Viva «με και χωρίς» την ομάδα Καρώνη, β) από το αν η δεύτερη πλευρά θα μπορέσει να βρει εναλλακτικούς μνηστήρες και με ποιους όρους γ) από το πώς αποτιμούν οι δύο πλευρές το reputational risk και το business risk της όλης υπόθεσης, που δεν είναι καθόλου αμελητέα, αλλά και δ) ζητήματα προσωπικότητας, χαρακτήρα και γοήτρου, που καλώς ή κακώς πάντα εμφιλοχωρούν ακόμη και στις πιο «στεγνές» business. 

 

VIVA III: Μέσα σε όλα αυτά έχει πολύ ενδιαφέρον το σημείο της ανακοίνωσης της Viva Wallet με τα bullets που περιγράφουν τη μοναδικότητά της, εκ των οποίων βάζουμε εδώ τρία:

  1. Διαθέτει το μεγαλύτερο αποτύπωμα συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη ψηφιακή τράπεζα στην Ευρώπη, με φυσική παρουσία σε 24 χώρες, εξυπηρετώντας εμπόρους σε όλη την περιοχή.
  2. Είναι η μοναδική technology bank στην Ευρώπη με υποδομή αποκλειστικά στο cloud, με άμεση συνδεσιμότητα με όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά τοπικά σχήματα καρτών, σε πλήρη συμμόρφωση με το θεσμικό πλαίσιο KYC/AML όλων των χωρών, διαθέτοντας τον απόλυτο έλεγχο της διαδικασίας πληρωμών.
  3. Αλλάζει τα δεδομένα στις πληρωμές με την καινοτόμο τεχνολογία Tap on Any Device, η οποία επιτρέπει την αποδοχή πληρωμών μέσω οποιασδήποτε συσκευής, απελευθερώνοντας τους εμπόρους από τα δύσχρηστα τερματικά παλαιού τύπου.

Καθένα από αυτά, στον βαθμό που ισχύει, έχει τη σημασία του. 

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πολλά -σχεδόν τα μισά- ήταν τα άδεια γαλάζια έδρανα της Ολομέλειας της Βουλής κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ίσως, μάλιστα, ήταν η φορά με τους λιγότερους βουλευτές της ΝΔ σε ομιλία του αρχηγού τους, καταδεικνύοντας τον διχασμό εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της κυβερνητικής παράταξης.

Από τα αξιοπρόσεκτα επίσης και το γεγονός ότι τα πιο θερμά χειροκροτήματα ο πρωθυπουργός δεν τα έλαβε μιλώντας για το περιβόητο νομοσχέδιο, αλλά όταν αναφέρθηκε στο κράτος δικαίου και την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Ήταν κι αυτό ένα σημάδι.

Ακόμα λιγότεροι, πάντως, ήταν οι βουλευτές της ΝΔ που παρακολούθησαν την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Μετρήσαμε γύρω στους 20 μέσα στην αίθουσα, καθώς οι περισσότεροι, έχοντας ενημερωθεί και για το ύφος της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, επέλεξαν να… απέχουν από τη διαδικασία.

Πάντως, τα υπουργικά έδρανα δεν ήταν άδεια κατά τη διάρκεια της ομιλίας Σαμαρά, αφού εκεί, μεταξύ άλλων, βρίσκονταν -χωρίς βεβαίως να χειροκροτήσουν- οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος, Σοφία Ζαχαράκη και Ειρήνη Αγαπηδάκη.

 

ΣΑΜΑΡΑΣ: Ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο εξελίχθηκε μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου, Κ.Ο. της ΝΔ και Βουλής, με πρωταγωνιστή τον… Αντώνη Σαμαρά.

Οι αρχικές σκέψεις να μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ, μετά τον πρώην πρωθυπουργό, άλλαξαν, καθώς κρίθηκε πως οτιδήποτε και αν έλεγε αυτός, θα θεωρείτο απάντηση στον κ. Σαμαρά. Κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να πραγματοποιήσει την ομιλία του λίγο μετά το μεσημέρι.

Νωρίτερα από τον Αντώνη Σαμαρά μίλησε τελικά και η Ντόρα Μπακογιάννη, παρά τον περί αντιθέτου αρχικό σχεδιασμό.

Σύμφωνα με τις… κακές γλώσσες, αυτό συνέβη σε συνεννόηση με τη γαλάζια Κ.Ο. προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν εντάσεις μεταξύ των δύο. Η ατμόσφαιρα ήδη μύριζε μπαρούτι με το μανιφέστο του πρώην πρωθυπουργού.

Δεν χρειαζόταν να επιβαρυνθεί κι άλλο.

  

ΣΥΡΙΖΑ: Tι έγινε τελικά στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος;
Τα εξής χωρίς… δράκους και ανακρίβειες, αφού υπενθυμίσουμε ότι η συνεδρίαση έγινε διαδικτυακά, καθώς ο Στέφανος Κασσελάκης και άλλα στελέχη, όπως η Κατερίνα Νοτοπούλου, βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για την ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα την τραγωδία στα Τέμπη.

Εχουμε και λέμε:

  • Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη γραμματέα Ράνια Σβίγκου να εισηγείται αναβολή των (προγραμματισμένων για το Σαββατοκύριακο) εσωκομματικών εκλογών για νέα όργανα στις οργανώσεις ενόψει του συνεδρίου και για «μικτή» εκλογή των συνέδρων, τόσο με φυσική παρουσία όσο και ψηφιακά.
  • Ορισμένα στελέχη, όπως η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ρώτησαν εάν έχει διασφαλιστεί το αδιάβλητο της «μικτής» ψηφοφορίας.
  • Κάπου εκεί «μπήκε» στο Zoom ο κ. Κασσελάκης και σε επιθετικό στυλ πέρασε αμέσως στο ψητό: αν δεν συμφωνήσετε, θα ζητήσω (εσωκομματικό) δημοψήφισμα.
  • Τα στελέχη τού εξηγούσαν ότι δεν τίθεται θέμα συμφωνίας ή διαφωνίας, αλλά διαβεβαιώσεων για το αδιάβλητο. Ρωτούσαν επίσης πώς θα εξηγήσουν στα χιλιάδες μέλη ότι τρεις ημέρες πριν τις εκλογές στις οργανώσεις για συντονιστικά όργανα και νομαρχιακές επιτροπές, θα τους πουν ότι η διαδικασία αναβάλλεται.
  • Η απάντηση του προέδρου ήταν «θα τους το εξηγήσω εγώ».
  • Το επιθετικό ύφος του συνεχίσθηκε και ο κ. Φλαμπουράρης τον ρώτησε για ποιο λόγο είναι εριστικός (ή, κατά άλλους, αυταρχικός). Ουδέποτε, όμως, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, όπως διέρρευσε από τους… συνήθεις υπόπτους.

Όλο αυτό διήρκεσε κάνα 20λεπτο, διότι θα ξεκινούσε η εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο. Γι' αυτό και «μαύρισε» αίφνης το «παράθυρο» του κ. Κασσελάκη στο Zoom, χωρίς να καταλάβει κανείς εάν θα επέστρεφε (δεν επέστρεψε φυσικά, λόγω της εκδήλωσης).

Εντέλει η εισήγηση ψηφίσθηκε και τα περισσότερα στελέχη έμειναν με την απορία: προς τι η ένταση; «Ή είχε λανθασμένη ενημέρωση για διαφωνίες κ.λπ. ή έκανε αχρείαστη επίδειξη πυγμής», είναι το συμπέρασμα των ψύχραιμων.

Δεν πάει καλά το πράγμα…

 

INTRAKAT: Δύο νέα πακέτα, πάλι με discount της τάξης του 10% έναντι της τρέχουσας τιμής, έγιναν στη χθεσινή συνεδρίαση. Αλλαξαν χέρια στα 4,5 ευρώ και αφορούσαν σε 650.000 τίτλους συνολικής αξίας 2,9 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη είχαν περάσει πακέτα που αφορούσαν το 2,68% του μετοχικού κεφαλαίου.

 

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Μπορεί χθες η μετοχή της εισηγμένης εταιρείας να σημείωσε υψηλό πενταετίας, πλην όμως ο τίτλος ελάχιστους επενδυτές έχει συγκινήσει μέχρι σήμερα, λόγω της πολύ χαμηλής εμπορευσιμότητας. Άλλωστε και το χθεσινό +5,56% έγινε με συναλλαγές αξίας μόλις 760 ευρώ.

Πάντως, η εισηγμένη τελεί υπό διαπραγμάτευση με χρηματιστηριακή αξία (57 εκατ. ευρώ) πολύ κοντά στην καθαρή της θέση (52,1 εκατ. ευρώ στις 30/6/2023), δραστηριοποιούμενη τόσο στον χώρο της παραγωγής πλαστικών όσο και στον τουριστικό κλάδο (ένα ξενοδοχείο στην Κρήτη και ένα δεύτερο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης).

Το ζημιογόνο αποτέλεσμα του πρώτου περυσινού εξαμήνου (-1 εκατ. ευρώ) δεν προβληματίζει, καθώς θεωρείται ως συγκυριακού χαρακτήρα (η πορεία στο δεύτερο μισό του 2023 αναμένεται σαφώς καλύτερη).

Από την άλλη πλευρά, όμως, ο καθαρός δανεισμός των 67 εκατ. ευρώ σε περίοδο υψηλών επιτοκίων οδηγεί σε υψηλούς χρεωστικούς τόκους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v