Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 15 2024

Ο ΟΤΕ και το όνειρο της 4ήμερης εργασίας - Πειραιώς: Κάθετη πτώση στα NPEs - Tips για 2 τράπεζες, ΤΕΡΝΑ και Grivalia

Ο ΟΤΕ και το όνειρο της 4ήμερης εργασίας - Πειραιώς: Κάθετη πτώση στα NPEs - Tips για 2 τράπεζες, ΤΕΡΝΑ και Grivalia

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστηκε και αυτό από τον επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης στη Βουλή: ότι στην ψηφοφορία για τον γάμο των ομόφυλων υπάρχει... σύγκρουση συμφερόντων επειδή κάποιοι/κάποιες εκ των 300 είναι ίσως gay. 

«Αν ένας υπουργός εφοπλιστής νομοθετήσει υπέρ των εφοπλιστών, θα κατηγορηθεί για σύγκρουση συμφερόντων. Οι βουλευτές που είναι ομοφυλόφιλοι και ψηφίσουν αυτό το νομοσχέδιο δεν θα κάνουν το ίδιο;» το… ατράνταχτο επιχείρημα.

Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να του πει ότι σύγκρουση συμφερόντων ισχύει και στο «όχι» που θα πουν οι ετεροφυλόφιλοι αφού, κατά τη «λογική» του, θα νομοθετήσουν με βάση τον δικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό.

 

ΛΟΑΤΚΙ: Σαν βγεις στον πηγαιμό για το Σύνταγμα… ξανασκέψου το. Βλέπετε, είναι η ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και προβλέπεται… συνωστισμός πέριξ της Βουλής από υποστηρικτές και αντιδρώντες. 

Προς το παρόν, διοργανώνεται «εορταστική συγκέντρωση» της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με το κάτωθι κάλεσμα: «Στις 15/02 ραντεβού έξω από τη Βουλή, πιο ενωμένα από ποτέ».

Στο κάλεσμα δεν αναγράφεται ώρα διότι, προφανώς, περιμένουν να μάθουν πότε θα γίνει η ιστορική ψηφοφορία. 

Αυτό που δεν είναι γνωστό ακόμα είναι αν θα διοργανώσουν συγκέντρωση και οι αντίθετοι με το νομοσχέδιο. Το «συλλαλητήριο» που διοργάνωσαν την Κυριακή στο Σύνταγμα δεν πήγε καθόλου καλά (από προσέλευση κοινού), οπότε υπάρχει προβληματισμός αν θα είναι φρόνιμο να αναμετρηθούν με τις πολυμελείς (… και πολλές) οργανώσεις που συγκροτούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. 

Όπως και να 'χει, βόλτα στο κέντρο δεν ενδείκνυται σήμερα…

 

ΜΕΓΑΛΟΥ: Ανασκουμπώνεται εκ νέου η διοικητική ομάδα της Πειραιώς και ο CEO Χρήστος Μεγάλου (φωτό), καθώς την επόμενη εβδομάδα θα έχει virtual ραντεβού με αναλυτές αλλά και με fund managers, ενόψει της αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Ως γνωστόν, το placement προγραμματίζεται να ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου και να ολοκληρωθεί στις 7 Μαρτίου. Όσο για το ποσοστό που θα διαθέσει το ΤΧΣ (από 20% έως 27%), νεότερα θα έχουμε προσεχώς.

Υ.Γ. Μπορεί το πρόγραμμα να είναι φορτωμένο, ο Χρήστος Μεγάλου, όμως, δεν ξέχασε χθες, κλείνοντας την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές να τους ευχηθεί και για του Αγίου Βαλεντίνου

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Χαρτοφυλάκιο με μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής και επιχειρήσεων (project Monza), μικτής λογιστικής αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ, ταξινομήθηκε στα προοριζόμενα προς πώληση από την Πειραιώς στις 31/12/2023, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr.

Με την ταξινόμηση η Πειραιώς πήρε ζημιά απομείωσης ύψους 52 εκατ. ευρώ.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΙΙ: Μέσω της παραπάνω κίνησης, της «θεραπείας» ρυθμισμένων δανείων της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, αλλά και διαγραφών, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα υποχώρησαν σε 1,33 δισ. ευρώ από 2,04 δισ. ευρώ στις 30/9 και 2,6 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν (31/12/2022).

Το NPE ratio σε 3,5% από 6,8% στο τέλος του 2022. Η συναλλαγή για το χαρτοφυλάκιο Delta (επιχειρηματικά και consumer δάνεια σε Ρουμανία καθαρής λογιστικής αξίας 52 εκατ. ευρώ) αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

 

OTE: Οσοι εργαζόμενοι στον Οργανισμό έκαναν όνειρα για τετραήμερη εβδομάδα εργασίας (καθότι θυγατρική ξένου κολοσσού σε hi-tech τομέα), μάλλον θα πρέπει να τα ξεχάσουν. Γιατί το πείραμα δοκιμάστηκε στον όμιλο και απέτυχε

Η Magyar Telekom, η ουγγρική μονάδα του γερμανικού ομίλου, επιστρέφει στο τυπικό πρόγραμμα εργασίας, καθώς η δοκιμή που έκανε για τετραήμερη απασχόληση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.

Για ενάμιση χρόνο, 300 από τους σχεδόν 5.000 υπαλλήλους της εργάζονταν μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα με την ίδια αμοιβή. Ενώ από διάφορες μελέτες έχουν καταγραφεί τα οφέλη σε ό,τι αφορά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, το πείραμα της Magyar Telekom απέτυχε να παράσχει επαρκείς λόγους για αλλαγή, ανακοίνωσε η εταιρεία.

Παρήγαγε μάλλον προβλήματα: Ήταν δύσκολο να συγχρονιστεί η εργασία του προσωπικού κατά τη διάρκεια του πειράματος, πρόβλημα που κάλυπτε από την εξυπηρέτηση πελατών και την τεχνική υποστήριξη, μέχρι και τις πωλήσεις. 

«Συλλέξαμε πολλά πολύτιμα σχόλια», δήλωσε ο CEO Tibor Rekasi και έβαλε τους τίτλους τέλους.

 

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Το 97% των influencers αναρτούν διαφημιστικό περιεχόμενο στα social media, ωστόσο μόνο το 20% αποκαλύπτει ότι η ανάρτηση είναι διαφημιστική, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 78% των influencers στην Ευρώπη εμφανίζουν εμπορική δραστηριότητα, ωστόσο μόλις το 36% είναι καταγεγραμμένοι ως έμποροι. 

Επίσης, το 38% δεν χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχουν οι πλατφόρμες social media για να χαρακτηρίζουν το διαφημιστικό περιεχόμενο, όπως τη φράση «συνεργασία επί πληρωμή» στο Instagram

Τέλος, το 44% έχουν δικές τους ιστοσελίδες, από τις οποίες μπορούν να προχωρούν σε άμεσες διαδικτυακές πωλήσεις.  

Μετά τα ανωτέρω ευρήματα, η Κομισιόν έχει βγάλει στη… σέντρα για περαιτέρω διερεύνηση 358 influencers, ζητώντας από τις εθνικές αρχές να επικοινωνήσουν μαζί τους και να τους ζητήσουν να σέβονται τους θεσπισμένους ευρωπαϊκούς κανόνες. 

Υποθέτουμε ότι μεταξύ των 358, βρίσκονται και εγχώριοι διαδικτυακοί… σταρ. 

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Σήμερα αναμένονται οι ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τις μπαταρίες, αλλά από χθες άρχισαν να κυκλοφορούν ονόματα που περνούν στην επόμενη φάση.

Μεταξύ αυτών είναι το έργο της ENEL, ενώ κυκλοφορεί ότι στη «χρυσή» λίστα βρίσκονται και τα έργα της Τέρνα Ενεργειακή και της ΗΡΩΝ. Όλα αυτά βέβαια μένει να επιβεβαιωθούν.

Ο τελικός κατάλογος των έργων θα εγκριθεί από την ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

 

GRIVALIA HOSPITALITY: Σε μείωση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 13,27 εκατ. ευρώ, προχωρά η Ναυσικά Τουριστικές Επιχειρήσεις (One&Only Aesthesis), με απόφαση της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της, που λήφθηκε στις 7 Φεβρουαρίου. 

Η μείωση διενεργήθηκε για συμψηφισμό λογιστικών ζημιών παρελθουσών χρήσεων. Μετά τη μείωση, το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 148,6 εκατ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται ότι μόνο εντός της περσινής χρονιάς η Grivalia Hospitality έβαλε στη Ναυσικά, μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, το ποσό των 82,4 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επένδυση One&Only Aesthesis. 

 

ΤΕΡΝΑ: Ξεκινούν οι εργασίες μετατροπής του κτιρίου SILO, που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων ΟΛΠ, σε Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων. 

Το έργο ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ, μετά από σχετικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού, με μειοδοτική προσφορά 82,7 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). 

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Την έκδοση Additional Tier I ομολογιών εξετάζουν δύο συστημικές τράπεζες, προκειμένου να αξιοποιήσουν τον συνδυασμό μεγάλης ρευστότητας, που υπάρχει διεθνώς, με το γεγονός ότι τα ελληνικά assets φαντάζουν στο ξεκίνημα της χρονιάς ως μια από τις λίγες «θελτικές», λόγω ανάπτυξης της οικονομίας, επενδυτικές ιδέες, μεταξύ αυτών που προωθούν οι διεθνείς brokers. 

Η μία εκ των τραπεζών δεν έχει καταλήξει, αν στη συγκυρία πρέπει να εκδώσει Additional Tier I ή senior preferred bonds. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v