Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 20 2024

Θάβει το... τσεκούρι του πολέμου η ΝΔ - Πακέτα και προσδοκίες για Intrakat - Η βιομηχανία και το καυτό πρόβλημα

Θάβει το... τσεκούρι του πολέμου η ΝΔ - Πακέτα και προσδοκίες για Intrakat - Η βιομηχανία και το καυτό πρόβλημα

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μπροστά στα σημαντικά προβλήματα που έχει μπροστά του, όπως οι αγρότες, η ακρίβεια και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ο πρωθυπουργός φαίνεται να έχει θάψει το «τσεκούρι του πολέμου» όσον αφορά τους υφυπουργούς -κυρίως- και τους βουλευτές που δεν υπερψήφισαν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Έτσι, κατά τη χθεσινή συνέντευξή του στο Star και σε ερώτηση για τη στάση των βουλευτών και των υφυπουργών, τόνισε ότι «δεν κουνάμε το δάχτυλο σε κανέναν, σε καμία περίπτωση. Για εμένα δεν υπάρχουν βουλευτές δύο ή τριών ταχυτήτων. Σέβομαι απόλυτα τους συναδέλφους βουλευτές που είτε απείχαν είτε καταψήφισαν».

Η αλήθεια είναι ότι οι τόνοι σε σχέση με πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου έχουν πέσει κατά πολύ. Τότε που, για παράδειγμα, διαμηνυόταν ότι «τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που εγκρίνουν τα νομοσχέδια έχουν αυξημένη θεσμική υποχρέωση στη συνέχεια για την ψήφισή τους». Ή όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έλεγε ότι δεν θα μπορούσε να είναι σε μια κυβέρνηση και να μην υποστηρίζει τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε, εξάλλου, να τοποθετηθεί για τον Αντώνη Σαμαρά και όσα αυτός είπε από το βήμα της Βουλής. Άλλωστε δεν ρωτήθηκε και σχετικά...

 

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΙΙ: Ενας ακόμα λόγος βεβαίως που δεν θέλησε ο πρωθυπουργός να πει οτιδήποτε μεμπτό για τους γαλάζιους υπουργούς και βουλευτές που δεν ψήφισαν το πολυλάλητο νομοσχέδιο είναι ότι ο χρόνος για τις ευρωεκλογές μετρά αντίστροφα και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε η παράταξη να μπει σε εσωστρέφεια.

Εξ ου και η επιχείρηση συσπείρωσης του κομματικού ακροατηρίου, που ήταν πολύ πιο εμφανής κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην κοπή της βασιλόπιτας της Γραμματείας Οργανωτικού της ΝΔ.

Από εκεί ξόρκισε τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, τόνισε την ανάγκη οι νεοδημοκράτες «να πάμε στις εκλογές πλήρως συντεταγμένοι», προσδιόρισε τη συμμετοχή ως το μεγάλο στοίχημα των ευρωεκλογών, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να αφήσει αιχμές για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και δη τον ΣΥΡΙΖΑ.

Διαπίστωσε σε αυτά «μικρά εσωτερικά ζητηματάκια», στα οποία αντιπαρέβαλε τον «συμπαγή οργανωτικό ιστό της ΝΔ». Αυτή ήταν η μοναδική αναφορά του κ. Μητσοτάκη στα κόμματα της μειοψηφίας.

Και μόνα τους, άλλωστε, όπως υπογραμμίζει γαλάζιο στέλεχος, «μπορούν και βγάζουν τα μάτια τους, χωρίς να κάνουμε κάτι εμείς…».

 

ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ: Στο EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη θα εργασθεί εφεξής σε ανώτατη θέση ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος, που μέχρι πρότινος εκτελούσε καθήκοντα Chief of Corporate Center του ομίλου της Alpha Bank.

Ο κ. Χρυσανθόπουλος έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην Alpha Βank και πλέον θα τεστάρει τα νερά στις επενδύσεις.

 

INTRAKAT: Νέο ιστορικό υψηλό για τον τίτλο που χθες έκλεισε στα 5,2 ευρώ ή 2% υψηλότερα με τις συναλλαγές στα 4,79 εκατ. ευρώ. Καύσιμο, σύμφωνα με την αγορά, αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας για ένταξη στον MSCI Small Cap και η αναβάθμιση στον FTSE Russel Mid Cap, καθώς και οι προσδοκίες για ένταξη στον FTSE 25 του ΧΑ.

Χθες η αγορά έμαθε και τον πωλητή των πακέτων που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες διατέθηκαν σε ισχυρά funds. Εγινε γνωστό ότι η Envirtus Investments κατήλθε του ορίου του 5%.

Η εταιρεία ελέγχεται από τις Xavier Investments (Λουκάς Λαζαράκης) και Al Mava Holdings (Δημοσθένης Στασινόπουλος).

 

NATECH: Η συνεταίρος της Πειραιώς στο εγχείρημα της ψηφιακής τράπεζας Snappi προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου. Ένας από τους λόγους της κίνησης είναι να μπορέσει να μετέχει σε επερχόμενη ΑΜΚ της Snappi.

Το εγχείρημα εισέρχεται στην τελική ευθεία για την έναρξη λειτουργίας που προσδιορίζεται στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Θα προηγηθεί άδεια τραπεζικών εργασιών από την ΤτΕ.

Η Natech εξέδωσε, πέρσι, κοινό ομολογιακό δάνειο 16,9 εκατ. ευρώ, το οποίο καλύφθηκε κατά 10,6 εκατ. ευρώ από το σκέλος των χαμηλότοκων δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και κατά το υπόλοιπο από την Πειραιώς.

Επιπρόσθετα, εξέδωσε ΜΟΔ 10 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε από τρίτους επενδυτές.

 

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Νέο διευθύνοντα σύμβουλο απέκτησε η Iolcus Investments, εταιρεία που εξαγοράστηκε από την Πειραιώς προ διετίας. Ο κ. Αχ. Κοντογούρης, μετά την ανάληψη θέσης ανώτερου γενικού διευθυντή Wealth και Asset Management σε Πειραιώς, περιορίστηκε στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου στην Iolcus.

Διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε ο κ. Μάνος Δροσοτάκης, ως πρόσφατα διευθυντής επενδύσεων, με προηγούμενη θητεία σε Π&Κ/Εθνική Χρηματιστηριακή.

Παραιτήθηκε από το Δ.Σ. η Αγγελική Μπινάκη.

 

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Η χονδρική τιμή ρεύματος για τη βιομηχανία μειώθηκε κατά 64% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ενώ στο φυσικό αέριο καταγράφεται μείωση 12,3% σε ετήσια βάση.

Εδώ όμως τελειώνουν τα καλά νέα. Οι συγκρίσεις κάνουν εμφανές το ανταγωνιστικό handicap για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, η τιμή στην Ελλάδα (103 €/MWh) είναι, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, πολύ ακριβότερη (από +40% έως +50%) από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.

Ιδια εικόνα και για το φυσικό αέριο. Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής (39,34€/MWh) ήταν 5,8% υψηλότερη από τον μηνιαίο δείκτη τιμής στην αγορά EGIX-THE Γερμανίας (37,19€/MWh) και 10,4% υψηλότερη από τη μηνιαία τιμή στην αγορά TTF Ολλανδίας (37,63/MWh).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v