Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2024

Σκρέκας vs ακρίβεια: Μηδέν εις το πηλίκον - Τέμπη: Η ώρα της Hellenic Τrain - Ενα κουίζ που καίει... υπουργό

Σκρέκας vs ακρίβεια: Μηδέν εις το πηλίκον - Τέμπη: Η ώρα της Hellenic Τrain - Ενα κουίζ που καίει... υπουργό

ΣΚΡΕΚΑΣ: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να τεθεί σε εφαρμογή η δέσμη μέτρων κατά της ακρίβειας, που γράφτηκε και… ξαναγράφτηκε, σε μια ακόμη προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα, μπας και ανακοπεί το κύμα ακρίβειας.

Τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έτρεξε με 8,3%, από 8,9% τον Δεκέμβριο, επίδοση που δεν τη λες κι επιτυχία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο υπουργός Ανάπτυξης, έναν μήνα μετά την ανακοίνωση και δυο εβδομάδες αφότου εξέδωσε τις σχετικές αποφάσεις, αναγκάστηκε να προβεί σε εκ βάθρων αλλαγές.

Για το αποτύπωμα στις πραγματικές τιμές, η στήλη κρατά μικρό καλάθι. Οι ανατιμήσεις δεν έχουν σταματήσει. Οπως είπε ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ, σε 4 στους 5 κωδικούς για τους οποίους έχουν ανακοινωθεί ανατιμήσεις, αυτές δεν ανακλήθηκαν, παρά το «μαστίγιο» της τρίμηνης απαγόρευσης προσφορών.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με το μέτρο που προβλέπει περιορισμό των συνολικών εκπτώσεων των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ στο 30%. Σε αυτή την περίπτωση, οι προμηθευτές των 13 προϊόντων που επηρεάζονται από το μέτρο θα μειώσουν μεν τις ονομαστικές τιμές, αλλά ταυτόχρονα θα περιορίσουν το βάθος και την έκταση των προωθητικών τους ενεργειών (τις προσφορές δηλαδή), για να καλύψουν τη διαφορά. Στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή, οι καταναλωτές την 1η Μαρτίου, οπότε και ξεκινά η εφαρμογή των μέτρων, μάλλον θα αγοράσουν το προϊόν στην τιμή που το αγόρασαν στις 29 Φεβρουαρίου.

Γνώστες της αγοράς πιθανολογούν ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να μειώσουν τον ονομαστικό πληθωρισμό (που βγαίνει με βάση τους επίσημους τιμοκαταλόγους, κι όχι τις τιμές προσφορών και προωθητικών ενεργειών), αλλά δεν θα επηρεάσουν το τι τελικά πληρώνει ο καταναλωτής στο ταμείο. Με εξαίρεση ίσως εκείνους που συστηματικά κυνηγούσαν τις (μεγαλύτερες) προσφορές, αλλάζοντας σημεία αγοράς, οπότε κέρδιζαν κάτι παραπάνω.

Κοινώς, η κυβέρνηση ίσως έχει την ευκαιρία να πανηγυρίσει μια μείωση στον ρυθμό αύξησης του ονομαστικού πληθωρισμού (που προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα), αλλά για την τσέπη του πελάτη-καταναλωτή μάλλον θα ισχύσει η παλαιά έκφραση «μηδέν εις το πηλίκον». 

 

ΤΕΜΠΗ: Στο σκαμνί της Δικαιοσύνης οδεύει ο CEO Maurizio Capotorto και έτερο μεγαλοστέλεχος της εταιρείας, με σημαντικές κατηγορίες, όπως μάθαμε χθες.

Σημειώνουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα, τα κόμματα που μετέχουν στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή προέκριναν την παραπομπή της κατάθεσής του ενώπιόν της, στην εισαγγελέα Εφετών, για ψευδορκία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ξεσηκώθηκαν ακόμη και βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης που χαρακτήρισε την κατάθεσή του «εξοργιστική, προσβλητική και υποτιμητική για τη Βουλή και τα θύματα».

Λίγες μέρες μετά το δυστύχημα, είχαμε γράψει για τις ευθύνες της Hellenic Train και του CEO τονίζοντας ότι «θα δυσκολευτεί να εξηγήσει πώς δεχόταν να εκτελούνται τα δρομολόγια, διαφημίζοντας μάλιστα ότι ταξιδεύει τον κόσμο "με σεβασμό στον πολίτη, με ποιότητα και ασφάλεια", υπό αυτές τις συνθήκες».

Οι εξελίξεις μάς επιβεβαιώνουν. Αποτολμήσαμε και μια ακόμη πρόβλεψη, ότι δύσκολα θα παραμείνει στη χώρα μας η ιταλική εταιρεία, μετά τα όσα συνέβησαν.

Παρά τις διακρατικές σχέσεις (ιδιοκτήτης της Hellenic Train είναι η κρατική εταιρεία της Ιταλίας Ferrovie dello Stato Italiane) επιμένουμε ότι αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο, όσο έρχονται στην επιφάνεια οι ευθύνες της.

Διότι, μεταξύ μας, δύσκολο ο Ιταλός CEO να έκανε τον... Κινέζο για τα θέματα ασφάλειας στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, χωρίς να έχει ενημερώσει υψηλότερα κλιμάκια.

Αν ήταν έτσι, θα είχε αντικατασταθεί εδώ και μήνες.

 

ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ: Πολλά γράφονται για την ανάπτυξή τους, αλλά απέχουμε από την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Να θυμίσουμε πως οι περιοχές που έχουν προταθεί για την ανάπτυξη έργων είναι η Εύβοια, ο Πατραϊκός, τα Διαπόντια νησιά, η Κρήτη, η Ρόδος, η Δονούσα, η Γυάρος, οι Άγιοι Απόστολοι και η Χίος.

Χθες, πραγματοποιήθηκε, μαθαίνουμε, ακόμα μια σύσκεψη μεταξύ στελεχών της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων και κλιμακίου του υπουργείου Ενέργειας.

Ένα θέμα που ακόμα είναι υπό επεξεργασία είναι εκείνο της ανάπτυξης του δικτύου. Μπορεί να υπάρχει σε μια περιοχή αιολικό δυναμικό για να εγκατασταθούν, για παράδειγμα, έργα ισχύος 300 MW, το ερώτημα όμως, είναι αν ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να «σηκώσει» αυτά τα MW.

Δεύτερον, το επόμενο διάστημα θα πρέπει το υπουργείο Ενέργειας να καταλήξει σε σχέση με τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις περιοχές όπου θα εγκατασταθούν υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Τρίτον και σημαντικότερο ζήτημα, να περιοριστούν οι «φωνές» εναντίον των έργων. Δεν αποκλείεται να δούμε αντίστοιχες εικόνες, με τις αντιδράσεις για τα χερσαία αιολικά.

Με άλλα λόγια, έχουμε δρόμο μπροστά μας…

 

MACQUARIE: Αποχωρεί μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ο Nick O’ Kane, επικεφαλής του τμήματος commodities της Macquarie. 

Ο τραπεζίτης πιστώνεται τη μεταμόρφωση του τομέα εμπορευμάτων του τραπεζικού κολοσσού, με το μικρό «στοίχημα» στην αμερικανική ενεργειακή αγορά να μετατρέπεται στον μεγαλύτερο και πιο κερδοφόρο κλάδο της Macquarie. 

Το επικερδές στοίχημα εν μέσω ράλι στα εμπορεύματα αποτυπώθηκε και στις αμοιβές του τραπεζίτη, ο οποίος κατάφερε το… αδιανόητο: Εβγαλε περισσότερα χρήματα από τον επικεφαλής της τράπεζας! Ο τραπεζίτης αποκόμισε περίπου 65 εκατ. δολάρια την τελευταία διετία, κατά 75% περισσότερα από όσα κερδίζει ο CEO. 

Οι απολαβές του στη διετία υπερσκέλισαν τις αμοιβές των πλέον προβεβλημένων τραπεζιτών της Wall Street, μεταξύ των οποίων ο Jamie Dimon της JP Morgan και ο David Solomon της Goldman Sachs. 

Κατά δηλώσεις του CEO της τράπεζας, η αποχώρηση-έκπληξη από τον O’ Kane οφείλεται «σε μια σειρά από προσωπικούς λόγους».

Θα τολμούσαμε την υπόθεση ότι αποχωρεί για… 65 εκατ. λόγους!

 

ΚΟΥΙΖ: Ποιος υφυπουργός κατηγορεί συστηματικά σε συνομιλητές του τον πολιτικό του προϊστάμενο ότι «φροντίζει» φίλο του, ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας, που τυγχάνει και επαγγελματίας στον τομέα των κατασκευών;

Υ.Γ. Από την πρώτη στιγμή που χρειάστηκε να συνυπάρξουν, οι σχέσεις υπουργού και υφυπουργού δεν ήταν και οι καλύτερες δυνατές. Η κατάσταση πλέον δείχνει να… ξεφεύγει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v