Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 22 2024

Αδωνις: Τα γενόσημα, το mea culpa και ο Χότζας - Ο Διονύσης (Τεμπονέρας) στο... δελφινάριο - Tips για ΠΡΟΦ, ΚΡΙ ΚΡΙ

Αδωνις: Τα γενόσημα, το mea culpa και ο Χότζας - Ο Διονύσης (Τεμπονέρας) στο... δελφινάριο - Tips για ΠΡΟΦ, ΚΡΙ ΚΡΙ

ΑΔΩΝΙΣ: Η πρόσφατη φασαρία για τη συμμετοχή των ασθενών στις τιμές των γενόσημων φαρμάκων κατέδειξε τον ρηχό τρόπο με τον οποίο γίνονται σοβαρές παρεμβάσεις στην Ελλάδα.

Με ανεξήγητη βιασύνη, ο ενθουσιώδης υπουργός Υγείας έσπευσε να θεσπίσει ένα μέτρο, το οποίο είχαν αποφύγει να εφαρμόσουν οι προκάτοχοί του. Να αυξήσει πρακτικά τη συμμετοχή ασθενών στα φάρμακα, μειώνοντας το ποσοστό συμμετοχής του κράτους, μέσω της λεγόμενης «ασφαλιστικής τιμής».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η βιασύνη έφερε αντιδράσεις. Πρώτοι άρχισαν να φωνάζουν οι φαρμακοποιοί, κάνοντας λόγο για υπερβολική επιβάρυνση των ασθενών, καθώς η ασφαλιστική τιμή έπαψε να είναι ίση με τη λιανική και σε κάποιες περιπτώσεις η συμμετοχή των ασθενών... εκτοξεύτηκε. Μετά ο θόρυβος γενικεύτηκε και μαζί του το πολιτικό κόστος.

Μόνη… παραφωνία ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ), που έσπευσε να μιλήσει για διόρθωση «στρεβλώσεων» στις τιμές μεταξύ φαρμάκων, στηρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς τον υπουργό και τις (ενίοτε εντελώς υπέρογκες) αυξήσεις. Βιάστηκαν έτσι να... φωτογραφηθούν με τρόπο που δεν τους κολάκευσε καθόλου στην κοινή γνώμη.

Ο ίδιος ο υπουργός, όμως, αντέδρασε πανέξυπνα. Πρώτα αναγνώρισε το «λάθος» του, γυρίζοντας στην εποχή του ιστορικού mea culpa του Ανδρέα Παπανδρέου, μετά ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς που… φώναξαν και στη συνέχεια έδωσε και το «κάτι τις» του, βάζοντας κόφτη στις αυξήσεις πάνω από τρία ευρώ.

Που σημαίνει βέβαια ότι κατόπιν και του κόφτη, περίπου 2.500 φάρμακα ακρίβυναν οριστικά, κοστίζοντας έως και τρία ευρώ παραπάνω στους ασθενείς, πολλοί εκ των οποίων είναι ηλικιωμένοι και σε όχι ιδιαίτερα ανθηρή οικονομική κατάσταση.

Εντούτοις, το θέμα καταλάγιασε.

 

ΑΔΩΝΙΣ ΙΙ: Οι κακές γλώσσες λένε τώρα ότι ο πονηρός Άδωνις μάλλον αξιοποίησε μια παροιμία με τον Χότζα: η οικογένεια του τελευταίου παραπονέθηκε ότι το σπίτι ήταν μικρό και δεν υπήρχε αρκετός χώρος. Τότε, ο Χότζας έβαλε μέσα όλα τα ζώα και κάθε μέρα αφαιρούσε από ένα, μέχρι που η οικογένεια ένιωσε πως η κατάσταση βελτιώθηκε. Όταν όλα τα ζώα βγήκαν από το σπίτι, οι πάντες ήταν ευχαριστημένοι.

Η διαφορά με την περίπτωσή μας είναι ότι κάποια ζώα έμειναν... μέσα στο σπίτι, αλλά και πάλι, μάλλον ευχαριστημένοι δείχνουν όλοι. Κι όπως μάθαμε χθες, κατόπιν αυτού του ωραίου... case study, τo υπουργείο σκέφτεται να εφαρμόσει το ίδιο σύστημα, των μικρών αυξήσεων δηλαδή, και στις διαγνωστικές εξετάσεις, που θα ακριβύνουν κατά 1 έως 3 ευρώ.

Αγάλι, αγάλι, ευρώ στο ευρώ, γίνεται όλο και λιγότερο δωρεάν η Υγεία…

 

ΑΔΩΝΙΣ ΙΙΙ: Πιάστηκαν στα… χέρια ο αστυνομικός φρουρός του Αδωνι Γεωργιάδη και ο δικηγόρος του Παύλου Πολάκη.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στη δίκη για τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ ενώ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, χρειάστηκε να τους χωρίσουν τα… ψυχραιμότερα μέλη του ακροατηρίου και αστυνομικοί.

Στην κατάθεσή του ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε την υπόθεση «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας» και «καραμπινάτη ρουσφετολογία από τον Άδωνι Γεωργιάδη». Το επόμενο επεισόδιο προσεχώς, καθώς η δίκη διεκόπη για τις 13 Απριλίου, όπου και θα ολοκληρωθεί η εξέταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. 

Δεν θα μας εξέπληττε νέο επεισόδιο στο… κατς, καθώς η κόντρα των δύο αντρών έχει πλέον «ανέβει επίπεδο».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Κυκλοφορεί από προχθές η πληροφορία ότι οι τελευταίες «εκρήξεις» του Διονύση Τεμπονέρα κατά της ηγεσίας πυροδοτήθηκαν και από το γεγονός ότι διεκόπη πρόσφατα η σύμβασή του ως επιστημονικού συνεργάτη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ρωτήσαμε αρμόδια στελέχη και μας το επιβεβαίωσαν, λέγοντας ότι «εδώ και πολύ καιρό η επιστημονική συνεργασία με το στέλεχος -και γνωστό εργατολόγο- ‘δεν ήταν ουσιαστικά εν ισχύ’».

Εν τω μεταξύ, όπως γράφουμε και στο σχετικό ρεπορτάζ, ίσως πιο σημαντικό είναι ότι πλέον τα περισσότερα στελέχη του κόμματος πνέουν μένεα εναντίον του, διότι με τις διαρροές που έκανε για τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας εμφανίζει εαυτόν να σηκώνει στις πλάτες του όλο το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Στέφανο Κασσελάκη και να μιλά για «άτακτη υποχώρηση του προέδρου» την οποία πιστώνεται, φυσικά, ο ίδιος. Ποζάροντας ως «δελφίνος» στο μάλλον πτωχό πλέον δελφινάριο του κόμματος.

Τον κατηγορούν επίσης ότι διαρρέει επιλεκτικά τις ομιλίες του στα όργανα, πριν καλά καλά τις... ολοκληρώσει, καθώς και ότι μεταφέρει «στρεβλά και προς ίδιον όφελος» τις συζητήσεις που γίνονται στις συνεδριάσεις.

«Αν νομίζει ότι άνοιξε περπατησιά για διάδοχος, ας προσγειωθεί», είναι μία από τις επιεικείς προειδοποιήσεις που (μας μετέφεραν ότι) του έκαναν.

 

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ: Η αγορά παραμένει σε υψηλά 13 ετών, ωστόσο στις τελευταίες συνεδριάσεις φαίνεται μια «κόπωση» σε ό,τι αφορά τις συναλλαγές. 

Πάρτε για παράδειγμα τη χθεσινή. Ο «καθαρός» τζίρος δεν ξεπέρασε πάλι τα 100 εκατ. ευρώ. Αυτό θα ήταν εμφανές στον κάθε επενδυτή, αν δεν υπήρχαν τα τρία πακέτα που έγιναν στη Eurobank σε τιμές 1,90 ευρώ και 1,89 ευρώ, συνολικής αξίας 26,6 εκατ. ευρώ. 

 

PRODEA: Συνολικά 474.265 μετοχές διέθεσε η Invel του Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου, με το αντίτιμο να φτάνει τα 2,4 εκατ. ευρώ.

Από αυτές, 263 χιλιάδες απέκτησαν ο Αριστοτέλης Καρυτινός (Διευθύνων Σύμβουλος), ο Αθανάσιος Καραγιάννης (Chief Investment Officer) και ο Αλέξης Πιπιλής (Head of Hospitality and Business Development) μέσω νομικού προσώπου.

 

PROFILE: Νέα εντυπωσιακή κίνηση για τη μετοχή εχθές, με χαρακτηριστικά… blue chip. Ο τίτλος συμπλήρωσε τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, καταγράφοντας άνοδο 4% στα 4,39 ευρώ, που αποτελούν και υψηλά διμήνου. Στη συνεδρίαση άλλαξαν χέρια 216.736 μετοχές της εταιρείας, με τον τζίρο να «αγγίζει» το 1 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον, στη συνεδρίαση μετρήσαμε 11 μετοχές του FT 25 που κατέγραψαν μικρότερους τζίρους…

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Σε νέο ιστορικό υψηλό, στα 10,4 ευρώ, έκλεισε εχθές ο τίτλος, με σημαντική άνοδο σχεδόν 3% μετά… τζίρου.

Πίσω από τα κέρδη της μετοχής βρίσκεται εν πολλοίς η έκθεση με την οποία ξεκινά κάλυψη για τη μετοχή η Eurobank Equities, βλέποντας την τιμή της 30% υψηλότερα, στα 13,6 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι ο τίτλος διαπραγματεύεται με discount άνω του 25% έναντι των εταιρειών του κλάδου, παρά το ανώτερο προφίλ ανάπτυξης και τον υγιέστερο ισολογισμό. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αναμένεται να διαμορφωθούν φέτος κοντά στα 35 εκατ. ευρώ, επίπεδα διπλάσια από το 2019, τα οποία η χρηματιστηριακή θεωρεί διατηρήσιμα.

Η χρηματιστηριακή αναμένει ότι η εταιρεία θα διανείμει μέρισμα 0,40 ευρώ για τη χρήση 2023 αλλά και για τη φετινή, ενώ για το 2025, ανεβάζει τον πήχη στα 0,42 ευρώ.

Παράλληλα, τονίζει ότι οι ισχυρές ταμειακές ροές ανοίγουν τον δρόμο για ελκυστική πολιτική αποζημίωσης των μετόχων στο μέλλον, με το εκτιμώμενο 40% των κερδών να αφήνει περιθώρια για υψηλότερα μερίσματα ή πιο επιθετική διεθνή επέκταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v