Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 21 2024

Mytilineos: Γιατί έβαλε στο μάτι τη Γερμανία - Ο Στέφανος και το... πάπλωμα - Tips για Titan, Coca Cola, ΟΤΕ

Mytilineos: Γιατί έβαλε στο μάτι τη Γερμανία - Ο Στέφανος και το... πάπλωμα - Tips για Titan, Coca Cola, ΟΤΕ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο μεγάλος καβγάς στα υψηλά δώματα της Κουμουνδούρου αφορά το εξής πάπλωμα: τη σύσταση ολιγομελούς «πολιτικού κέντρου» ή «πρωινού καφέ», με συμμετοχή, πλην του προέδρου, των «κορυφαίων» του κόμματος.

Τέτοιο «κέντρο» υπήρχε επί Αλέξη Τσίπρα, αλλά ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έδειξε να το έχει στις προτεραιότητές του μέχρι τις αρχές του Δεκεμβρίου που ολοκληρώθηκε η διάσπαση. Αλλά δεν έδειξε… ούτε μετά. Μαθαίνουμε, όμως, ότι το αποδέχθηκε και το γνωστοποίησε εν μέσω των χαλαρών συζητήσεων στις Σπέτσες, στην περίφημη σύναξη των βουλευτών.

Γιατί δεν προχώρησε; Οι κακές γλώσσες λένε ότι το πράγμα στράβωσε στην εκπροσώπηση των «κορυφαίων» διότι μόνο τρεις, το πολύ τέσσερις μπορούσαν να ενταχθούν (άλλοι τόσοι θα ήταν στενοί συνεργάτες του προέδρου και στελέχη της δικής του επιλογής). Κάτι ότι «δεν συμφώνησαν μεταξύ τους» ακούμε από τις εν λόγω γλώσσες, ενώ άλλες, πιο… καλές, αποδίδουν την καθυστέρηση στον χαρακτήρα του «οργάνου»: τα στελέχη το θέλουν ως «πολιτικό κέντρο» που θα παράγει πολιτική και θα δίνει τη γραμμή, ενώ ο πρόεδρος το προτιμά «συντονιστικό κέντρο» που θα οργανώνει την προώθηση της γραμμής. Τη διαφορά την καταλαβαίνει ο καθένας βεβαίως…

Αν δεν τα σπάσουν όλοι μαζί πριν ή μετά το συνέδριο (ή και στη διάρκειά του…), το θέμα θα επανέλθει.

 

ΣΥΡΙΖΑ ΙΙ: Ήδη από προχθές απορούσαμε για το γεγονός ότι η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε να συνεδριάσει χθες στις 18:00, την ώρα δηλαδή που θα ξεκινούσε το μεγάλο συλλαλητήριο των αγροτών στην Αθήνα.

Αριστερό κόμμα με παράδοση στο πεζοδρόμιο των αγώνων θα έγραφε τέτοιες απουσίες; σκεφτήκαμε, θα τρίξουν και τα τσιμέντα!

Τελικά φαίνεται ότι κάποιος το κατάλαβε, έστω και καθυστερημένα (πιθανώς έμαθαν επίσης ότι ο Κασσελάκης, που είναι γάτα σε κάτι τέτοια, απλώς θα τους… έστηνε, για να πάει στο Σύνταγμα) και τελικά, κάπου προς το μεσημέρι, μετέθεσαν αργότερα την έναρξη της «θεσμικής διαδικασίας».

 

MYTILINEOS: Από το γεύμα που είχε χθες ο Ευάγγελος Mυτιληναίος με αναλυτές φάνηκε ότι δεν εφησυχάζει με την επίτευξη κερδοφορίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ηδη έχει βάλει στόχο την περαιτέρω επέκταση στην κεντρική Ευρώπη και ειδικά τη Γερμανία. Η κυβέρνηση της χώρας θα διαθέσει επιδοτήσεις 16 δισ. ευρώ τόσο για Capex (κεφαλαιακές δαπάνες) και για Opex (λειτουργικές δαπάνες) για νέα εργοστάσια Φυσικού Αερίου. Και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο.

Μια ακόμα είδηση ωστόσο που μπορεί να ξέφυγε ανάμεσα στις πολλές που έβγαλε ο Ευάγγελος Mυτιληναίος αφορά στα δίκτυα. Όταν ρώτησαν οι αναλυτές τι εννοεί όταν λέει ότι τα δίκτυα είναι οι «επόμενες ΑΠΕ» για την εταιρεία, εξήγησε ότι πιστεύει πολύ στην ανάπτυξή τους.

Όπως αποκάλυψε, δεν θα απέκλειε και μια εξαγορά για να ενισχύσει το αντικείμενο. Όταν ρωτήθηκε όμως να πει περισσότερα, αρνήθηκε. Καταλαβαίνουμε πως κάτι αναμένεται και μάλλον… καλό.

 

MYTILINEOS ΙΙ: Η ενεργειακή μετάβαση θα πρέπει να προχωρήσει. Το ζήτημα όμως είναι το κόστος της για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία. Το ζήτημα σχολιάστηκε κατά την ενημέρωση των αναλυτών. Ακούμε ότι εκφράστηκε ο προβληματισμός ότι οι ΑΠΕ δεν μπορούν να είναι άμεση λύση, γιατί υπάρχει το θέμα της στοχαστικότητας.

Μονάδες αποθήκευσης δεν υπάρχουν. Επομένως, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, το φυσικό αέριο θα υπάρχει για πολύ καιρό ακόμα...

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ: Τον καλύτερο Φεβρουάριο των τελευταίων 15 χρόνων απολαμβάνουν οι εφοπλιστές που διαθέτουν πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου Capesize. Τα ναύλα, στον χειρότερο, παραδοσιακά, μήνα της χρονιάς είναι στα ύψη, στις 20.000 δολάρια.

Μια απλή αναγωγή δείχνει ότι είναι ρεαλιστικό σενάριο να ανέβουν στις 24.000 δολάρια τους επόμενους μήνες. Πόσο μάλλον που τα γνωστά προβλήματα (Σουέζ, Παναμάς) αλλά και η έλλειψη πλοίων αυτού του μεγέθους στον Ατλαντικό φαίνεται να παραμένουν.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ: Πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξης των 7,6 δισ. ευρώ διέθετε στις 31/12/2023 το Συγκρότημα, χωρίς να συνυπολογίζονται τα TLTROs, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ.

Οι συνολικές καταθέσεις στην ΕΚΤ ανήλθαν σε 9,6 δισ. ευρώ και οδήγησαν στην εγγραφή αξιοσημείωτων εσόδων από τόκους. Συνολικά, τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν το 2023 σε 792 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 114%, πολύ υψηλότερη της αρχικής καθοδήγησης για +50%, χάρη στην ανατιμολόγηση του υπολοίπου χορηγήσεων με κυμαινόμενο επιτόκιο, το χαμηλό κόστος καταθέσεων και τα έσοδα τόκων από τις καταθέσεις στο ευρωσύστημα.

 

ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ ΙΙ: Το Συγκρότημα ξεκίνησε, πέρυσι, πολιτική αντιστάθμισης, ενόψει της αποκλιμάκωσης επιτοκίων, πρακτική που σκοπεύει να ενισχύσει, φέτος, συμμετέχοντας σε συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίων (λήψη σταθερού επιτοκίου και πληρωμή κυμαινόμενου) και προχωρώντας σε άλλες κινήσεις φυσικής αντιστάθμισης (reverse repos, νέες χορηγήσεις με σταθερό επιτόκιο, διεύρυνση των θέσεων σταθερού επιτοκίου στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο).

Η επίπτωση στα καθαρά έσοδα από τόκους, λόγω της αύξησης των κινήσεων αντιστάθμισης, εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 30 με 40 εκατ. ευρώ. Η καθοδήγηση για τα φετινά καθαρά έσοδα από τόκους αναθεωρήθηκε ανοδικά και διαμορφώθηκε σε άνω των 670 εκατ. ευρώ.

 

COCA COLA HBC: Συνεχίστηκε και χθες η ανοδική κίνηση για τη μετοχή, αν και στο τέλος τα κέρδη ελαχιστοποιήθηκαν. Από την ημέρα «των Ερωτευμένων», οπότε ανακοίνωσε τα οικονομικά μεγέθη 2023, ο τίτλος γράφει άνοδο 11,2%.

Παράλληλα, ο όμιλος συνεχίζει την έκδοση ομολόγων στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ. Εξέδωσε τίτλο 600 εκατ. λήξης 2028, με το επιτόκιο στο 3,375%.

Εκδότης η Coca Cοla Finance BV και εγγυητής η Cοca Cola HBC.

 

ΟΤE: Αύριο ο Οργανισμός θα παρουσιάσει τα οικονομικά μεγέθη 2023. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κερδοφορία θα κινηθεί στη ζώνη των 533 εκατ. ευρώ.

Η αγορά αναμένεται να δώσει έμφαση στην πρόταση της διοίκησης για το μέρισμα από τα κέρδη του 2023 και τυχόν «σήματα» από τους σχεδιασμούς για τη φετινή χρονιά. Επιπρόσθετα, αναμένεται ενημέρωση για τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά την πώληση της Telekom Romania Mobile.

Σύμφωνα με την Optima, ο τίτλος παρά την πρόσφατη αντίδραση -κερδίζει σχεδόν 9% την τελευταία εβδομάδα- τελεί υπό διαπραγμάτευση με discount 28% έναντι ομοειδών ομίλων της Ευρώπης.

 

ΤΙΤΑΝ: Αναμενόμενη η ανοδική κίνηση της μετοχής, καθώς ο όμιλος ανακοίνωσε χθες πολύ «δυνατό» σετ αποτελεσμάτων 2023. Εκλεισε μια ανάσα από το υψηλό ημέρας, στα 25,8 ευρώ, που συνιστούν νέο υψηλό για τον τίτλο.

Υπενθυμίζεται ότι η Optima Bank έχει θέσει τιμή-στόχο τα 33,9 ευρώ, ενώ η Euroxx εμφανίζεται ακόμα πιο αισιόδοξη. Βάζει τον πήχη στα 36 ευρώ, εκτιμώντας ότι τα discount έναντι ομοειδών επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v