Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 5 2024

Entersoft: Η (μη) ενημέρωση για το deal και οι διαταραχές... προσωπικότητας - ΔΑΑ: Τα ντεσού της συμφωνίας μετόχων

Entersoft: Η (μη) ενημέρωση για το deal και οι διαταραχές... προσωπικότητας - ΔΑΑ: Τα ντεσού της συμφωνίας μετόχων

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ: Είναι η πρώτη φορά από την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ που προειδοποιεί με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Στο στόχαστρο ο Θύμιος Γεωργόπουλος, ο οποίος κατείχε την κομβική θέση του γενικού διευθυντή και οικονομικού υπεύθυνου του κόμματος (επί Αλέξη Τσίπρα), μέχρι την απόλυσή του την προηγούμενη εβδομάδα.

Επισήμως, η κόντρα ξέσπασε επειδή ο κ. Γεωργόπουλος φέρεται να απέδιδε επικοινωνιακή και μόνο αξία στο δάνειο που έδωσε η εταιρεία του κ. Κασσελάκη λίγο πριν τα Χριστούγεννα στα κομματικά μέσα ενημέρωσης, για να πληρωθούν οι μισθοί και το Δώρο Χριστουγέννων. Ανεπισήμως, στον κ. Γεωργόπουλο χρεώνεται η διαρροή στοιχείων της εταιρείας Κασσελάκη προς μέσο ενημέρωσης εχθρικό στο «νέο ΣΥΡΙΖΑ» και άκρως φιλικό στα πρώην στελέχη που αποχώρησαν το φθινόπωρο.

Το εν λόγω δημοσίευμα μάλιστα «έσκασε» εν μέσω του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ και αποκάλυψε ότι ο κος Κασσελάκης είναι «ιδιοκτήτης αλλοδαπής εταιρείας», ιδιότητα που απαγορεύεται για πρόεδρο κόμματος, με εκτενή αναφορά στο περίφημο δάνειο.

Τα στοιχεία που έφτασαν στο γραφείο του κ. Κασσελάκη για την πηγή της διαρροής έδειξαν τον κ. Γεωργόπουλο, με αποτέλεσμα αμέσως μετά το συνέδριο, την προηγούμενη Πέμπτη, να απολυθεί «αμέσως», χωρίς καν να του δοθεί ο χρόνος που ζήτησε για να προετοιμάσει την αποχώρησή του.

Τέσσερις ημέρες μετά, δηλαδή χθες, ο πρώην διευθυντής του κόμματος προχώρησε σε ανάρτηση στα social media για το δάνειο της εταιρείας Κασσελάκη στα κομματικά μέσα ενημέρωσης (σ.σ. το οποίο εμφάνισε ως «αχρείαστο», επειδή, όπως σημείωσε, είχαν ήδη πληρωθεί μισθοί και δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενους), ισχυριζόμενος, επισήμως πια, ότι η εταιρεία ήταν «εξωχώρια».

Αυτή ήταν «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», με συνεργάτες του κ. Κασσελάκη να αναγγέλλουν προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον του.

«Ο κύριος Θύμιος Γεωργόπουλος με τη σημερινή του ανάρτηση υπερέβη κάθε όριο ψεύδους και κακοβουλίας. Ισχυρίστηκε πως τα χρήματα καταβλήθηκαν από εξωχώρια εταιρεία (offshore), ενώ γνωρίζει καλά ότι η OSIOS LLC είναι αλλοδαπή εταιρεία με έδρα το Μαϊάμι της Φλόριντα των ΗΠΑ», αναφέρεται στην αρχή της άτυπης ενημέρωσης που εστάλη στους δημοσιογράφους.

Προς επίρρωση, δε, επισύναψαν και έγγραφα με τα σχετικά στοιχεία.

 

ENTERSOFT: Την περίφημη ατάκα του Νίκου Σταυρίδη από την ταινία τα «Κίτρινα Γάντια»: «Τώρα πότε προλάβατε, πότε τα είπατε, ένας Θεός το ξέρει», φέρνει στο νου η περίφημη ανακοίνωση της εταιρείας, στις 27 Φεβρουαρίου, σε απάντηση μάλιστα σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση ανέφερε ότι «Ουδεμία σχετική ενημέρωση ή πληροφορία έχει περιέλθει εν γνώσει της Εταιρείας» (σ.σ. για deal με επενδυτές και αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης), προσθέτοντας μάλιστα ότι «εφόσον η Εταιρεία λάβει γνώση τέτοιων πληροφοριών ή συμφωνιών, θα προβεί αμέσως σε όλες τις νόμιμες ανακοινώσεις».

Στο ίδιο μοτίβο και η ενημέρωση της εταιρείας προς τους αναλυτές την Πέμπτη 29 του μηνός, όταν σε ερώτηση για το ίδιο θέμα δόθηκε η εκπληκτική απάντηση «read it and try to understand»!

Εν ολίγοις, μετά την επίσημη ανακοίνωση χθες ότι η συμφωνία μεταβίβασης της πλειοψηφίας της εταιρείας κλείστηκε στις 2 Μαρτίου, δηλαδή 5-6 μέρες μετά την παραπάνω ανακοίνωση και 2-3 μέρες μετά το conference call, καλούμαστε να πιστέψουμε ότι ένα deal ύψους σχεδόν 130 εκατ. ευρώ, στο οποίο πωλητές είναι 13 διαφορετικά φυσικά πρόσωπα, κλείστηκε από το… πουθενά μέσα σε λίγες μέρες.

Κι όλα αυτά ενώ ήδη είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα στην αγορά για ένα deal που κατά την ανακοίνωση της εταιρείας, ήταν τότε που κυκλοφορούσαν τα δημοσιεύματα, ανύπαρκτο.

 

ENTERSOFT ΙΙ: Κάποιος καλοπροαίρετα θα ρωτούσε ίσως, ΟΚ, τις διαπραγματεύσεις (και τη συμφωνία) την έκαναν μέτοχοι, οπότε η διοίκηση της εταιρείας, γιατί να έχει την πληροφόρηση; Θα μπορούσαμε να το δεχτούμε αυτό, καλοπροαίρετα πάντα, αν τα μέλη του ΔΣ της εταιρείας και ο Διευθύνων Σύμβουλος (και νόμιμος εκπρόσωπος, φανταζόμαστε), δεν ήταν ανάμεσα στους μετόχους που… έκαναν το deal.

Για την ακρίβεια, οι 6 από τους 13 μετόχους που πουλάνε, αποτελούν το σύνολο των μελών του ΔΣ, πλην των ανεξάρτητων και κατέχουν επισήμως ποσοστό πάνω από το 42,5% των μετοχών. Χωρίς αυτούς δηλαδή, deal δεν… περπατούσε. Οπότε τρία σενάρια μπορεί να ισχύουν:

  • Είτε οι μέτοχοι και μέλη της διοίκησης της εταιρείας, που είχαν και το μεγαλύτερο ποσοστό μετοχών, δεν είχαν ιδέα για το κυοφορούμενο deal κι άρχισαν να μαθαίνουν περί αυτού από τους… δημοσιογράφους, και μάλιστα σε δόσεις, αφού δεν ενημέρωσαν ούτε και στο conference call.
  • Είτε πάσχουν από διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας, οπότε μπορεί να διαπραγματεύεται η μία προσωπικότητα (του μετόχου), αλλά δεν το μαθαίνει η άλλη (του μέλους διοίκησης της εταιρείας), κάτι ιατρικώς μάλλον ασυνήθιστο με τέτοια συχνότητα σε ολιγομελή ομάδα.
  • Είτε είχαν τις πληροφορίες, αλλά έκαναν ανακοινώσεις… «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε».

Αλλά αυτό δεν είναι δικό μας θέμα. Είναι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, που όπως όλοι ξέρουμε, πασχίζει άοκνα για την άρτια και έγκαιρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.

ΥΓ: Πληροφορίες για κυοφορούμενα deals κυκλοφορούν και σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές. Μπορείτε να συγκρίνετε σχετικά, πώς αντέδρασε η VODAFONE όταν βγήκαν δημοσιεύματα για το συζητούμενο deal πώλησης της Vodafone Italia στη Swisscom.

Με επίσημη ανακοίνωση, όχι μόνο παραδέχτηκε την ύπαρξη των συνομιλιών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει κλείσει τελική συμφωνία, αλλά έδωσε και αρκετές πληροφορίες για το τίμημα και την αποτίμηση

Άλλος κόσμος, κυριολεκτικά.

 

ENTERSOFT III: Ακριβώς στα 8 ευρώ (+6,38%), όπως αναμενόταν, το κλείσιμο της μετοχής. Δεν έλειψαν μάλιστα και κάποιες πράξεις λίγα λεπτά του ευρώ υψηλότερα, προφανώς από κάποιους βιαστικούς.

Ο τζίρος έφτασε τα 21,47 εκατ. ευρώ, καθώς άλλαξε χέρια σχεδόν το 9% του μετοχικού κεφαλαίου.

 

GOLDEN VISA: Μπορεί η αγορά να μετρούσε αντίστροφα για την κατάθεση στη Βουλή των διατάξεων με τις αλλαγές στα όρια απόκτησής της, μαθαίνουμε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να περιμένει επιπλέον τουλάχιστον μια εβδομάδα.

Τρία υπουργεία -Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής- έχουν «μπερδευτεί» στη διαδικασία καθορισμού των νέων ορίων, υπό το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου και με την αγορά να εγείρει ενστάσεις και να ζητά να προηγηθεί μελέτη, πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν πως οι νέες διατάξεις δεν θα αργήσουν και δεν «παίζει» σενάριο μετάθεσης των αλλαγών για το 2025. Οι συναρμόδιοι υπουργοί, λένε, θέλουν να μελετήσουν όλες τις πτυχές του θέματος σε ό,τι αφορά εθνική οικονομία, αγορά ακινήτων και άδειες διαμονής.

Τα σενάρια, πάντως, παραμένουν τα ίδια: κλιμάκωση από τα 250.000 ή τα 400.000 ευρώ έως τα 800.000 ευρώ με δύο ή τρεις ταχύτητες ανά τη χώρα.

 

ΔΑΑ: Τους βασικούς όρους της συμφωνίας μετόχων που υπέγραψαν το περασμένο καλοκαίρι (1η Ιουνίου) AviAlliance, ΕΕΣΥΠ και οικογένεια Κοπελούζου παραθέτουν οι οικονομικές καταστάσεις χρήσης 2023 της «Ελ. Βενιζέλος» (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών).

Πέραν της γνωστής 18μηνης περιόδου lock-up που ξεκίνησε να μετρά από την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών του ΔΑΑ στο ΧΑ, προβλέπονται τα εξής:

Η AviAlliance δεσμεύεται να μην προχωρήσει σε προαιρετική προσφορά απόκτησης μετοχών ΔΑΑ, σε βάθος τριετίας, ενώ το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) δεσμεύεται να μη συνεργαστεί, χωρίς έγκριση της AviAlliance, με τρίτο, ο οποίος στοχεύει να αποκτήσει τον έλεγχο της ΔΑΑ. Η AviAlliance έχει δικαίωμα veto σε οποιαδήποτε πώληση από Υπερταμείο και οικογένεια Κοπελούζου σε τρίτους, εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι (ποινικές καταδίκες, κυρώσεις, θέματα ανταγωνισμού).

Η ΕΕΣΥΠ υπόκειται σε περιορισμό διακράτησης του 25%, που κατείχε προ του IPO, για 3 έτη (σ.σ. από τις 24 Ιανουαρίου 2024). Κατά τη διάρκεια της τριετούς περιόδου, μπορεί να διαθέσει ως το 11% του μετοχικού κεφαλαίου ΔΑΑ. Το υπόλοιπο 0,5%, το οποίο απέκτησε το Υπερταμείο, μέσω του IPO, δεν υπόκειται σε περιορισμό. Πρέπει, όμως, να διατεθεί τμηματικά (1/3 των μετοχών ανά έτος ή το σύνολο στο τέλος της τριετίας).

Τέλος, το Υπερταμείο έχει την υποχρέωση να διατηρεί 5% του ΔΑΑ καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης.

 

ΔΑΑ ΙΙ: Θετική η πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων 2023 του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και της πρότασης για μέρισμα 0,33 ευρώ ανά μετοχή, που μεταφράζεται με βάση το χθεσινό κλείσιμο σε απόδοση πέριξ του 3,7%. Η μετοχή έκλεισε στα 8,71 ευρώ με άνοδο 1,22%.

Βέβαια, μετά το εντυπωσιακό ντεμπούτο που έφερε τον τίτλο αρκετά πάνω από τα 9 ευρώ, ακολούθησε πλαγιοκαθοδική πορεία, με αποτέλεσμα τα σημερινά κέρδη για όσους πήραν μετοχές στη δημόσια πρόταση να έχουν περιοριστεί στο 6,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v