Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2024

Η υποψηφιότητα Μπελέρη και οι «σκελετοί» - Αγορές: Αισιοδοξία και παιχνίδια με τη φωτιά - Το άνοιγμα της ΕΤΕ

Η υποψηφιότητα Μπελέρη και οι «σκελετοί» - Αγορές: Αισιοδοξία και παιχνίδια με τη φωτιά - Το άνοιγμα της ΕΤΕ

ΜΠΕΛΕΡΗΣ: Τελικά εκεί στη Νέα Δημοκρατία το κατάλαβαν ότι ήταν λίγο αργά να κάνουν πίσω μετά τις διαρροές, ανέκρουσαν πρύμνη (με εντολή… αρχηγού, λένε οι πληροφορίες) κι έβαλαν υποψήφιο ευρωβουλευτή τον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη.

Δεν ξέρουμε πόσο ρόλο έπαιξαν πληροφορίες ότι, αν δεν το έκαναν, ίσως κατέληγε υποψήφιος σε πιο… δεξιά παράταξη.

 

ΜΠΕΛΕΡΗΣ ΙΙ: Το κακό είναι ότι οι πληροφορίες αυτές εδράζονται και στο παρελθόν του κ. Μπελέρη, ο οποίος φαίνεται να έχει κάποιους «σκελετούς» στην ντουλάπα του. Διότι είχε συλληφθεί μαζί με άλλα άτομα από τις ελληνικές αρχές, το 1995, για παράνομη οπλοκατοχή, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Τότε το ρεπορτάζ στα «ΝΕΑ» είχε γίνει πρωτοσέλιδο με τον βαρύ τίτλο «Πιάστηκαν 7 προβοκάτορες στα σύνορα»!

Οι συλληφθέντες φέρονται να είχαν κατηγορηθεί αρχικά για κακουργήματα, τα οποία εν συνεχεία μετατράπηκαν σε πλημμελήματα, ενώ η δίκη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, για λόγους «εθνικής ασφαλείας» και κατέληξε σε ποινές... 18-20 μηνών.

Η υπόθεση ίσως είχε ξεχαστεί στα ΜΜΕ, την ανέσυρε όμως από τη λήθη τον περασμένο Αύγουστο εκτενές άρθρο της Athens Voice υπό τον τίτλο «Τα σκοτεινά μονοπάτια της ΜΑΒΗ και οι σκελετοί στην υπόθεση Μπελέρη», με δημοσιευμένες πληροφορίες της εποχής αλλά και μεταγενέστερες, οι οποίες συσχετίζονται και με την ακροδεξιά οργάνωση ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου), η οποία έναν χρόνο νωρίτερα είχε πάρει την ευθύνη για φονική επίθεση σε αλβανικό στρατόπεδο.

To άρθρο υπογράφει ο παλαιόθεν έμπειρος δημοσιογράφος Νίκος Γεωργιάδης, που δεν θεωρείται εχθρικός προς την κυβέρνηση. Τώρα όμως το θέμα έχει αρχίσει να κυκλοφορεί ευρέως στα social media και δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε νέο μέτωπο κατά την προεκλογική αντιπαράθεση. Ίσως δε να δίνει κι άλλη διάσταση στις φημολογούμενες σφοδρές αντιρρήσεις του υπουργείου Εξωτερικών για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

 

ΑΓΟΡΕΣ: Οι χθεσινές αντιδράσεις στην Ευρώπη (με το ΧΑ να αποτελεί μάλλον εξαίρεση) ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Σας ενημερώσαμε αιτιολογημένα από νωρίς το πρωί, ότι δεν αναμένονταν μεγάλες βουτιές στα χρηματιστήρια, σημειώνοντας όμως ότι οι αναλυτές περίμεναν άνοδο σε πετρέλαιο και χρυσό.

Τέτοια αταραξία, όμως, δεν την περιμέναμε και σε καλό να μας βγει! Ούτε ο χρυσός ανέβηκε ούτε το πετρέλαιο, μέχρι τις βραδινές ώρες. Ωσάν να μην έγινε τίποτα στη Μέση Ανατολή. Πράγματι, ήδη από την Κυριακή ήταν ξεκάθαρο ότι το Ιράν δεν ήθελε πόλεμο, απλά ήθελε να ξεπληρώσει εντυπωσιακά την επίθεση στη διπλωματική του αποστολή στη Δαμασκό.

Όμως, η ένταση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ενώ το Ισραήλ ψάχνεται να βρει τρόπο για αντίποινα, που δεν θα το φέρουν σε μεγάλη ρήξη με τις ΗΠΑ και τους λοιπούς συμμάχους του που φοβούνται ότι θα ξεσπάσει κανονικός πόλεμος. Τέτοιου είδους παιχνίδια με τη φωτιά ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Γιατί μετά μάλλον θα (ξανα)απαντήσει το Ιράν.

Αυτά κυρίως προεξόφλησαν το (δικό μας) βράδυ τα αμερικανικά χρηματιστήρια που έκλεισαν με αρκετά σημαντικές απώλειες (o Dow Jones είχε συνολική διακύμανση 600 μονάδες), στη βάση των πληροφοριών ότι τα ισραηλινά αντίποινα επίκεινται, ενώ «τσίμπησε» και ο χρυσός. Ομοίως το 10ετές αμερικανικό ομόλογο έφτασε στα επικίνδυνα επίπεδα του 4,62%! Οχι ό,τι καλύτερο για το ραγδαία αυξανόμενο χρέος των ΗΠΑ.

Οπότε η υπερβολική αισιοδοξία χθες ίσως να αποδειχθεί λανθασμένη. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο (και) για τις αγορές...

ΥΓ: Ασχετο με τα παραπάνω, αλλά το ιαπωνικό γιεν έχει κυριολεκτικά καταβαραθρωθεί. Χθες έκανε πράξεις στα 154 γιεν το δολάριο, έχοντας χάσει περίπου... 50% της αξίας του, σε σχέση με τις αρχές του 2021! Οι αρμόδιες αρχές της Ιαπωνίας προσπαθούν να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά μέχρι στιγμής δεν το κατορθώνουν.

 

ΤΣΑΡΛΣ ΝΤΑΛΑΡΑ: Στη Νομική Βιβλιοθήκη βρέθηκαν χθες το απόγευμα τραπεζίτες και πολιτικοί προκειμένου να τιμήσουν την παρουσίαση του βιβλίου του Τσαρλς Νταλάρα για την ελληνική κρίση χρέους.

Το βιβλίο, που θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, περιγράφει γεγονότα αλλά και το πλούσιο παρασκήνιο της περιόδου Ιούνιος 2011-Μάρτιος 2012, με το PSI να αποτελεί το κεντρικό θέμα.

Δίπλα στον Τσαρλς Νταλάρα, τον άνθρωπο που έπεισε τους ιδιώτες ξένους επενδυτές να δεχθούν το κούρεμα του ελληνικού χρέους, στάθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο έτερος πρωταγωνιστής της περιόδου Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο πρόεδρος της Εθνικής Tράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης.

Η στήλη άκουσε με ενδιαφέρον την απάντηση του κ. Παπαδήμου στην ερώτηση του κ. Χαρδούβελη αν μάθαμε από την (τότε) οικονομική κρίση... «Ελπίζω ότι μάθαμε μετά το 2030, όταν θα σταματήσουν οι ευέλικτες δημοσιονομικά πολιτικές, να είμαστε αρκετά θωρακισμένοι».

Στο κοινό η στήλη διέκρινε τους κ. Β. Ράπανο, Γ. Χαντζηνικολάου, Φ. Καραβία, Χρ. Μεγάλου, ενώ απουσίαζε ο Παύλος Μυλωνάς λόγω προσωπικού θέματος.

 

DONKEY HOTELS: Σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 8,4 εκατ. ευρώ, μέσω μετατροπής ομολογιών, προχώρησε η Donkey Hotels, συμφερόντων της οικογένειας Ιωάννου (Αβαξ).

 

ΚΡΙ ΚΡΙ: Μετά τη λήξη της συνεδρίασης η γαλακτοβιομηχανία ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα για το 2023. Η Eurobank Equities αναμένει ότι οι πωλήσεις θα φτάσουν τα 214 εκατ. ευρώ (+24%) και τα EBITDA τα 48 εκατ. ευρώ (έναντι μόλις 9 εκατ. το 2022).

Αν επιβεβαιωθεί η χρηματιστηριακή, θα πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ. Η εκτίμηση για το μέρισμα κάνει λόγο για 0,4 ευρώ ανά μετοχή ή 3,5% μερισματική απόδοση.

 

PREMIA I: Ελλειμμα ανταγωνιστικότητας των εγχώριων ΑΕΕΑΠ από τις στρεβλώσεις στο φορολογικό καθεστώς που τις αφορά διαπιστώνει ο CEO της Premia Κώστας Μαρκάζος, που μαζί με τους επικεφαλής των επίσης εισηγμένων εταιρειών του τομέα real estate έχουν θέσει το ζήτημα, το οποίο βρίσκεται σε διαβούλευση μεταξύ της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Οικονομικών.

«Αυτό που λέγεται ότι οι ΑΕΕΑΠ έχουν φοροαπαλλαγές είναι αστικός μύθος και πλάνη», υποστήριξε αναφερόμενος στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, τη φορολόγηση του συνόλου του ενεργητικού (ακόμη και των επενδυτικών διαθέσιμων κεφαλαίων δηλαδή), αλλά και τη φορολογική επιβάρυνση λόγω αυξημένου Euribor, με το οποίο συνδέεται ο υπολογισμός του φόρου επί του ενεργητικού.

 

PREMIA II: Δύο επερωτήσεις -από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά- έχουν κατατεθεί στη Βουλή με θέμα την επικείμενη μετακόμιση των υπηρεσιών και 1.500 υπαλλήλων της ΑΑΔΕ σε νέο κτίριο, και ειδικότερα στο ανακατασκευασμένο Athens Heart της Premia Properties, με αιχμή το κόστος του μισθώματος, αλλά και την… ταλαιπωρία των εργαζομένων.

Φυσικά αρμόδιο να απαντήσει είναι το ΥΠΟΙΚ και η ίδια η Ανεξάρτητη Αρχή, ωστόσο πηγές εκ μέρους της Premia Properties θυμίζουν πως η συμφωνία μίσθωσης δεν ήταν διμερής, αλλά προέκυψε από ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό

Σημειώνουν δε ότι η ΑΑΔΕ θα είναι η πρώτη δημόσια υπηρεσία που θα μετεγκατασταθεί σε «πράσινο» LEED Gold κτίριο, αφήνοντας πίσω της 10 κτίρια (κάποια μισθωμένα) κακής ποιότητας και υψηλού ενεργειακού κόστους.

Το δε τίμημα των 14 ευρώ ανά τ.μ. μοιάζει «εξωπραγματικό», όταν τα LEED κτίρια γραφείων σηκώνουν πλέον  μισθώματα άνω των 25 ευρώ ανά τ.μ. κατά μέσο όρο.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διαδικασία Αξιολόγησης Επάρκειας Κεφαλαίου (ICAAP) των συστημικών τραπεζών από τον SSM, με το βασικό και δυσμενές σενάριο. Θα ακολουθήσει, τις προσεχείς ημέρες, η υποβολή αιτημάτων στον επόπτη για τα μερίσματα χρήσης 2023.

Οι εγχώριες τράπεζες έχουν ακολουθήσει κατά γράμμα τις επιταγές του επόπτη, διευκρινίζοντας σε κάθε περίσταση ότι οι διανομές 10% ως 30% των κερδών χρήσης 2023, που έχουν προϋπολογίσει στους κεφαλαιακούς τους δείκτες, τελούν υπό την αίρεση λήψης εποπτικής έγκρισης.

Αντίθετα, υπάρχουν ευρωπαϊκές τράπεζες που εμφανίζουν την πολιτική ανταμοιβής μετόχων τους ως περίπου προαποφασισμένη.

 

ΕΤΕ-ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ: Τρόπους να αναθερμάνουν την αγορά στεγαστικής πίστης αναζητούν οι τράπεζες. Η Εθνική, με υπόλοιπο χορηγήσεων στην κατηγορία 7,25 δισ. ευρώ στις 31/12/23 (σ.σ. εξ αυτών 1,6 δισ. στο Stage 2), διεύρυνε πέρσι το πλέγμα συνεργασιών με μεσίτες.

Αυτό το άνοιγμα είχε ως αποτέλεσμα οι εκταμιεύσεις μέσω μεσιτών να αυξηθούν έτσι κατά 58%, συμβάλλοντας στο να κατακτήσει η τράπεζα την πρώτη θέση σε νέες εκταμιεύσεις, αλλά τα νούμερα είναι ακόμη μικρά και οι αποπληρωμές σταθερά μεγαλύτερες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v