Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 16 2024

ΜΥΤΙΛ: Το «μπαράζ», η μετοχή και το dual listing - ΣΥΡΙΖΑ: Η... γνωστή Σοφία και η Μουμτζή - Tips για ΔΑΑ, CPI, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ

ΜΥΤΙΛ: Το «μπαράζ», η μετοχή και το dual listing - ΣΥΡΙΖΑ: Η... γνωστή Σοφία και η Μουμτζή - Tips για ΔΑΑ, CPI, ΑΡΑΙΓ, ΔΕΗ

ΜΥΤΙΛ: Οπως έγκαιρα είχαμε ενημερώσει, πριν το τέλος Μαρτίου, η εταιρεία έχει «βγάλει» το τελευταίο διάστημα ένα πραγματικό «μπαράζ» εξελίξεων.

Απαριθμούμε: Οι επισκέψεις στον Καναδά για την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ, που πραγματοποιεί εκεί. Το δεύτερο μεγάλο εργοστάσιο στην Πολωνία, με αντικείμενο 250 εκατ. ευρώ. Η αποκάλυψη του mega deal με τη ΔΕΗ στο εξωτερικό, συνολικής αξίας ύψους 2 δισ. ευρώ. Οι κινήσεις για dual listing στο Λονδίνο, με στόχο (και) την εισαγωγή στον FTSE 100.

Και για κερασάκι στην τούρτα, η απότομη άνοδος της τιμής του αλουμινίου χθες κατά περίπου 5% (ενώ έχει ήδη προηγηθεί άνοδος κατά περίπου 11% το τελευταίο δίμηνο), μετά την απόφαση να επιβληθούν κυρώσεις στο αλουμίνιο, τον χαλκό και το νικέλιο ρωσικής προέλευσης, αποκλείοντάς τα από τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη.

Παρ' όλα αυτά, η μετοχή χθες μόλις που κρατήθηκε στα... ίσα της, εξαιτίας και των πτωτικών τάσεων που επικράτησαν στην τοπική αγορά, ενόσω οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές ήταν περίπου ατάραχες ή κινήθηκαν προς τα πάνω.

Γεγονός που ίσως λύσει τις απορίες όσων «αναρωτιούνται», μάλλον αφελώς, γιατί προωθεί το dual listing σε μια πολύ μεγαλύτερη και ανεπτυγμένη αγορά.  

 

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα που τελείωσαν οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των ευρω-υποψηφίων, μπορούμε να το γράψουμε: στο γραφείο του Στέφανου Κασσελάκη έφτασαν περίπου 400 αιτήσεις (με τα αναγκαία βιογραφικά) όσων ενδιαφέρθηκαν να λάβουν μέρος στις προκριματικές. Σε μία από τις αιτήσεις το ονοματεπώνυμο ήταν «Σοφία Μπεκατώρου», με επάγγελμα «ψυχολόγος».

Οι συνεργάτες του προέδρου αναρωτήθηκαν εάν επρόκειτο περί συνωνυμίας, διότι στο βιογραφικό δεν υπήρχε η λέξη «Ολυμπιονίκης» ούτε αναφορά στο γεγονός ότι με την περίφημη καταγγελία της το 2020 «έφερε» στη χώρα το κίνημα «me too».

Ένας από τους συνεργάτες του κ. Κασσελάκη της τηλεφώνησε και διαπίστωσε ότι… όντως ήταν η ίδια η κα Μπεκατώρου όλων των παραπάνω. Της έγινε πρόταση μάλιστα να μη μετέχει στις προκριματικές, αλλά να είναι ένα από τα πέντε πρόσωπα που θα ενταχθούν στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ απευθείας από τον πρόεδρο.

Αρνήθηκε. Όπως δήλωσε η ίδια αργότερα, «όταν άκουσα τον κ. Κασσελάκη να λέει ότι οι 35 υποψήφιοι θα αναδειχθούν με προκριματικές, δεν το πολυπίστεψα, αλλά είπα πως εάν το κάνει, θα βάλω κι εγώ υποψηφιότητα. Το έκανε κι έβαλα».

 

ΜΟΥΜΤΖΗ: Η 26χρονη Ιφιγένεια Μουμτζή είναι από τα new entry πρόσωπα στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ». Προ μηνός εντάχθηκε σε ένα από τα think tank που «έχτισε» ο Στέφανος Κασσελάκης για «να ανοίξει το κόμμα στην κοινωνία» και να εμπλουτίσει το στελεχιακό δυναμικό του.

Η ίδια είναι απόφοιτος Πολιτικών Επιστημών και Φιλοσοφίας από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ με μεταπτυχιακό στην Πολιτική Θεωρία από το London School of Economics and Political Science.

Σχολιάστηκε ιδιαίτερα από τις ανάλογες στήλες καθώς είναι ανιψιά του γνωστού αρθρογράφου Σάκη Μουμτζή, γνωστού (και) για την αιχμηρή «αντιΣΥΡΙΖΑ» γραφή του.

Από χθες είναι υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος, καθώς αναδείχθηκε στην 35άδα κατά τις προκριματικές εκλογές.

Αν μη τι άλλο, οι συζητήσεις στο σόι θα έχουν αυξημένο ενδιαφέρον.

 

ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Σκληραίνει η μάχη ανάμεσα στους ευρω-υποψήφιους της Νέας Αριστεράς. Δεν φτάνει που «δίπλα» στον επανακάμψαντα Γαβριήλ Σακελλαρίδη μπήκε ο νυν ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, χθες ανακοινώθηκαν άλλοι δύο έμπειροι υποψήφιοι με δικό τους κοινό: ο Νίκος Φίλης και ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, διότι, με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά ποσοστά, η Νέα Αριστερά θα εκλέξει μόνο έναν ευρωβουλευτή, εάν κόψει το νήμα με 3,5%, ενώ θα χρειαστεί να ξεπεράσει το 7% για να εκλέξει και δεύτερο.

Πάντως, τηρήθηκε η δέσμευση ότι κανένας εν ενεργεία βουλευτής δεν θα μετέχει στο ευρωψηφοδέλτιο.

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Ο δείκτης εταιρειών χαμηλής κεφαλαιοποίησης στο London Stock Exchange θα… εκλείψει έως το 2028, εάν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση φυγής εταιρειών, προειδοποιούν αναλυτές.

Εκθεση της Peel Hunt προειδοποιεί ότι ο δείκτης FTSE SmallCap Index είναι σε τροχιά… εξαφάνισης, εάν οι εταιρείες συνεχίσουν να κάνουν delisting με τους τρέχοντες ρυθμούς και συνεχιστεί η άπνοια όσον αφορά τις νέες αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPO).

Στα τέλη του 2023 υπήρχαν μόλις 114 μετοχές στον δείκτη, έναντι 160 στα τέλη του 2018, ως αποτέλεσμα μιας σειράς εξαγορών που έχουν οδηγήσει αρκετές εταιρείες εκτός ταμπλό.

Εάν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν, θα δούμε να αποχωρεί και η τελευταία εταιρεία από τον FTSE SmallCap έως το 2028, τονίζει η χρηματιστηριακή, η οποία αποδίδει τις χαμηλές αποτιμήσεις στις συνεχείς εκροές κεφαλαίων (επί 34 συνεχόμενους μήνες) από τα βρετανικά επενδυτικά funds.

Σημεία των καιρών…

 

ΔΑΑ: Κάτω από την τιμή (8,2 ευρώ) που έγινε η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο βρέθηκε χθες η μετοχή. Παρά την αρχική αισιοδοξία για την πορεία του τίτλου -έφτασε έως τα 9,2 ευρώ στις πρώτες συνεδριάσεις-, η πορεία δεν ήταν ανάλογη.

Παρά το δυνατό ξεκίνημα στη χρονιά σε επίπεδο επιβατικής κίνησης για το Ελευθέριος Βενιζέλος, στο ταμπλό τους πρώτους μήνες η μετοχή κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά.

Χθες έκλεισε στα 8,18 ευρώ με πτώση 0,29%, έχοντας χαμηλό ημέρας τα 8,112 ευρώ.

 

CPI: Εφτασε το 14% η διήμερη διόρθωση της μετοχής. Από το 0,88 ευρώ της Πέμπτης, το χθεσινό κλείσιμο ήταν στο 0,756 ευρώ.

Ετσι, τα κέρδη των τελευταίων τριάντα ημερών έχουν περιοριστεί στο 11,5%.

 

AEGEAN: Τρεις πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε χθες ο τίτλος, κλείνοντας στα 11,83 ευρώ ή 2,71%. Οι συνολικές απώλειες το τριήμερο φτάνουν το 6,4%.

Όπως έγραψε το Euro2day.gr, η επόμενη στήριξη είναι στα 11,33 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών) και οι πρώτες αντιστάσεις στα 11,86 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 12,96 ευρώ.

 

ΔΕH-ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Ολοκληρώθηκε τον περασμένο μήνα η μεταβίβαση, από τον ρωσικό όμιλο Lukoil στη ΔΕH Ανανεώσιμες (ΔΕHΑΝ), του 100% της Land Power SRL, η οποία κατέχει αιολικό πάρκο σε λειτουργία, ισχύος 84 MW, στη Ρουμανία. Με την προσθήκη αυξάνεται η εγκατεστημένη ισχύς των πάρκων ΑΠΕ στη Ρουμανία σε 680 MW.

Η ΔEΗ στοχεύει ως το 2026 να θέσει σε λειτουργία νέα πάρκα ισχύος 1,3 GW. Μετά τη συμφωνία με τη Mytilineos, ο στόχος λογικά αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.

 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ: Ρύθμιση με την οποία επιδιώκεται να ξεμπλοκάρουν περιπτώσεις πληρωμής από το Δημόσιο κρατικών εγγυήσεων επί δανείων, οι οποίες έχουν καταπέσει, κατέθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Στόχο της παρέμβασης αποτελεί η εξάλειψη μικρών αλλά καθοριστικών εμποδίων, η ύπαρξη των οποίων οδηγεί τους δημόσιους υπαλλήλους, υπό τον κίνδυνο της απιστίας, να μην υπογράφουν την καταβολή της εγγύησης που έχει καταπέσει, αλλά να κατευθύνουν τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη, ζητώντας τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, αντιμετωπίζονται δευτερεύουσες ελλείψεις φακέλων.

Υπενθυμίζεται ότι το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων με εγγύηση Δημοσίου ανερχόταν στο τέλος του 2023 σε 2,55 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία ΟΔΔΗΧ. Εξ αυτών έχουν καταπέσει εγγυήσεις σε δάνεια 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία από τα πρόσφατα ενημερωτικά τραπεζών.

Ο SSM, για να πιέσει το Δημόσιο να επισπεύσει τις πληρωμές, ενημέρωσε τις τράπεζες ότι από την 31η Δεκεμβρίου 2024 θα αφαιρεί από τα εποπτικά κεφάλαια τις προβλέψεις που αναλογούν σε δάνεια με εγγύηση Δημοσίου, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.

Έτσι, ώθησε Εθνική και Πειραιώς, οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο άνοιγμα, να προϋπολογίσουν στα business plans της τριετίας 2024-26 την επίπτωση στα κεφάλαια (σ.σ. με σχηματισμό πρόβλεψης 80% επί του ανεξόφλητου υπολοίπου ήδη από φέτος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v