Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 17 2024

Η φωτιά που άναψε ο Χάρης (Δούκας) *Επενδύσεις με την... όπισθεν *Βάσανο το 50-50 για Κασσελάκη *Ο πήχης για Jumbo

Η φωτιά που άναψε ο Χάρης (Δούκας) *Επενδύσεις με την... όπισθεν *Βάσανο το 50-50 για Κασσελάκη *Ο πήχης για Jumbo

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΑΘΗΝΑ: Η κόντρα των ξενοδόχων με τους επενδυτές των Airbnb είναι γνωστή. Λαμπάδιασε εκ νέου, όμως, μετά την παρέμβαση του νέου δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, με την οποία ζήτησε την επιβολή τελών στα ξενοδοχεία της Αθήνας λόγω υπερτουρισμού, ώστε να βάλει ο δήμος κάτι στα ταμεία για τις υπηρεσίες που παρέχει.

Οι ξενοδόχοι της Αθήνας, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον δήμαρχο, υπέδειξαν ως υπαίτιους του υπερτουρισμού τους… άλλους. «Από τα 7 εκατομμύρια επισκεπτών που αναφέρετε, πόσοι διαμένουν μόνο σε ξενοδοχεία; Πού αλλού -εκτός από ξενοδοχεία- διαμένουν οι επισκέπτες της Αθήνας; Μήπως και σε πολυκατοικίες που δεν είναι ξενοδοχεία, αλλά έτσι δηλώνουν; Μήπως και σε διαμερίσματα κάθε είδους στις "υπερκορεσμένες περιοχές", που κανείς δεν έλεγξε ως τώρα και ουδείς παρακολουθεί τον ανεξέλεγκτο ρυθμό ανάπτυξής τους, τον αριθμό των κλινών τους που ξεπερνά τις ξενοδοχειακές, την ποιότητα της προσφοράς τους -έως και τα θέματα ασφάλειας των επισκεπτών;» αναρωτήθηκε ο ΕΞΑΑΑ, δείχνοντας ως υπαίτιο τη βραχυχρόνια μίσθωση.

Το γάντι σήκωσε, ως ήταν αναμενόμενο, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), σημειώνοντας ότι η Αθήνα έχει ανεβάσει τη θέση της στις προτιμήσεις των τουριστών λόγω του Airbnb.

«Οι γειτονιές ανθίζουν γιατί υπάρχουν τα καταλύματά μας. Δεν το πιστεύετε; Κάντε μια βόλτα στο Κουκάκι, στου Ψυρρή, στο Νέο Κόσμο, στο Μεταξουργείο και σε άλλες περιοχές», επισημαίνει.

Εριξαν κι ένα καρφί προς τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων: «Είμαστε σίγουροι ότι έχετε άρνηση της πραγματικότητας γιατί είστε απασχολημένοι με το να παρακολουθείτε τα ξένα κεφάλαια να ανοίγουν τα ξενοδοχεία σε συντριπτική πλειοψηφία στην πόλη κι εσείς απλά να εφευρίσκετε εχθρούς»!

Δεδομένης της πρόθεσης της κυβέρνησης να επανεξετάσει από το φθινόπωρο το πλαίσιο για τα Airbnb, τίποτα δεν μένει αναπάντητο!

 

ΣΥΡΙΖΑ: Σε μεγάλο βάσανο εξελίσσεται στην Κουμουνδούρου η υποχρεωτική ποσόστωση 50-50 μεταξύ ανδρών-γυναικών στα ψηφοδέλτια. Όπως ομολογούν όλο και περισσότεροι, «αυτό το μέτρο είχε κάποια στιγμή αξία για να ενθαρρυνθούν γυναίκες να μπουν στην ενεργό πολιτική, αλλά, ρε παιδί μου, δεν είναι πια υπερβολή;».

Για πολλούς μοιάζει, όντως, για υπερβολή, πλην όμως η ποσόστωση είναι καταστατική απόφαση και μόνο σε καταστατικό συνέδριο αλλάζει, εν προκειμένω το προσεχές φθινόπωρο.

Προς το παρόν, ο Στέφανος Κασσελάκης οφείλει να τηρήσει την υποχρέωση. Που σημαίνει ότι, από τα πέντε πρόσωπα που δικαιούται, ως πρόεδρος, να εντάξει απευθείας στο ευρωψηφοδέλτιο, πέραν των 35 που αναδείχθηκαν την Κυριακή από τις προκριματικές, οι τέσσερις θα είναι γυναίκες και μόνο ο ένας άνδρας.

Διότι μόνο έτσι θα επιτευχθεί το 50-50, αφού στην 35άδα των προκριματικών υπερέχουν ελαφρώς οι άνδρες υποψήφιοι.

Βάσανο, είπαμε...

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: Καμπανάκι σημαίνουν τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΙΟΒΕ και τα οποία δείχνουν συρρίκνωση πάγιων επενδύσεων στο τέταρτο τρίμηνο του 2023 (-5,7%, από αύξηση 4,8% το γ’ τρίμηνο), έναντι ανόδου 15,2% την αμέσως προηγούμενη χρονιά.

Περισσότερο ανησυχητικό ότι η κάμψη προήλθε κυρίως στις κατηγορίες «εξοπλισμός τεχνολογίας» (-19% από -17,5%) και «μηχανολογικός εξοπλισμός» (-14,7 από αύξηση 16,8%). Μικρή άνοδο κατέγραψαν οι «λοιπές επενδύσεις» (+1,5% από -6,1%) και οι κατασκευές (+0,2% από 11,5%).

Υ.Γ. Στην ίδια έκθεση διαβάζουμε ότι το μέσο κόστος νέου δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητο τον Φεβρουάριο, στο 6%, με την απόκλιση από το μέσο κόστος δανεισμού επιχειρήσεων της ευρωζώνης να αυξάνει στις 89 μονάδες βάσης.

 

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Στα 4,73 εκατ. ευρώ η ασφαλιστική αποζημίωση που εισέπραξε η Βιοκαρπέτ για τη ζημιά που προκάλεσαν στο εργοστάσιο του Κουλουρίου οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Χωρίς αυτό το κονδύλι, τα καθαρά κέρδη του 2023 οδηγούν σε υψηλό δείκτη P/E, ωστόσο ας μην ξεχνάμε ότι σταδιακά από φέτος (και σε δωδεκάμηνη βάση μέσα στο 2025) ο όμιλος θα αποκομίσει πολύ σημαντικά οφέλη από τη μεταφορά του συνόλου της παραγωγής στο Κουλούρι και από την ενοικίαση της προηγούμενης παραγωγικής μονάδας.

Προσθέστε και τα υλοποιούμενα έργα ΑΠΕ.

 

ΛΑΝΑΚΑΜ: Μπορεί οι πωλήσεις της εισηγμένης να αυξήθηκαν κατά 24% πέρυσι σε σχέση με το 2022, αλλά στην «κάτω γραμμή» εξακολουθεί να υποφέρει. Συγκεκριμένα, τα προ φόρων κέρδη ανέβηκαν από τις 376 στις 719 χιλ. ευρώ, αλλά και πάλι προήλθαν από μη λειτουργικά αποτελέσματα (έσοδα από επιμέτρηση ακινήτων 794 χιλ. έναντι 605 χιλ. το 2022).

Από την άλλη πλευρά, γίνεται προσπάθεια τα τελευταία χρόνια για την ανάληψη και νέων σημάτων (φέτος υπογράφηκε συνεργασία με τον ιταλικό οίκο Furla σε τσάντες, παπούτσια και αξεσουάρ για Ελλάδα και Κύπρο).

Παράλληλα, η αποτίμηση της εισηγμένης υπολείπεται αρκετά από τη λογιστική της αξία, με 5,46 έναντι 9,04 εκατ. ευρώ.

 

JUMBO: Αποτελέσματα-ρεκόρ τόσο σε όρους πωλήσεων όσο και κερδών θα ανακοινώσει σήμερα η εταιρεία, ενώ φέτος αναμένεται ακόμη μια ισχυρή χρονιά για την εισηγμένη.

Η Optima σε έκθεσή της προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη της εταιρείας θα ανέλθουν στα 284,7 εκατ. ευρώ για το 2023, άνοδος 14,5%, με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται στα 390,2 εκατ. ευρώ (+15,9%).

Η χρηματιστηριακή βλέπει άνοδο των κερδών της Jumbo έως το 2025, αναμένοντας κέρδη 309,1 εκατ. ευρώ στη φετινή χρήση και 336,5 εκατ. ευρώ το 2025.

Στο μέτωπο των μερισμάτων, εκτιμά ότι η εισηγμένη θα συνεχίσει τις «δυνατές» διανομές. Πιστεύει ότι η εταιρεία θα μοιράσει 1,71 ευρώ ανά μετοχή για τη φετινή χρήση και 1,86 ευρώ το 2025, με τη μερισματική απόδοση να κινείται σε επίπεδα άνω του 6%.

Λίγο υψηλότερα, σε όρους μεγεθών, θέτει τον πήχη η Eurobank Equities, αναμένοντας για το 2023 καθαρά κέρδη 299 εκατ. ευρώ (+20% σε ετήσια βάση), με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 397 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v