Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 17 2024

Τα... δίδυμα ελλείμματα στην ενέργεια - Εντατικά φροντιστήρια άρχισε η ΝΔ - Tips για ΓΕΚ, ΑΔΜΗΕ, Lamda και FlyOver

Τα... δίδυμα ελλείμματα στην ενέργεια - Εντατικά φροντιστήρια άρχισε η ΝΔ - Tips για ΓΕΚ, ΑΔΜΗΕ, Lamda και FlyOver

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Με… επτά δασκάλους, όπως μαθαίνουμε, πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του κόμματος στην Πειραιώς το σεμινάριο των υποψήφιων γαλάζιων ευρωβουλευτών, οι οποίοι παρουσιάστηκαν επισήμως τη Δευτέρα στο Ωδείο Αθηνών.

Οι Γιάννης Σμυρλής, Θανάσης Νέζης, Παύλος Μαρινάκης, Γιώργος Ευθυμίου, Χάρης Χατζηχαραλάμπους, Νίκος Ρωμανός και Έρικ Παρκς παρείχαν τις συμβουλές τους προς τους 42 συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, έλυσαν απορίες τους και χάραξαν τη στρατηγική του επόμενου διαστήματος μέχρι την κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Η… μάζωξη ήταν περισσότερο οργανωτική, όπως περιγράφει στη στήλη συμμετέχων σε αυτήν, που διαχώρισε τους υποψηφίους στους έμπειρους, που έχουν ριχθεί και πάλι στο στίβο των εκλογών και στους άπειρους και αγχωμένους «νέους», που χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

 

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Το μεσημέρι της Παρασκευής θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, υπό τον νέο επικεφαλής της (διαδέχθηκε τον Γιάννη Μπρατάκο), πρώην υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο (φωτ.).

Την ίδια μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει τις περιοδείες του από τη Λέσβο, όπου θα εγκαινιάσει και το έργο του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου. Παράλληλα, θα συναντηθεί με πολίτες σε Μυτιλήνη, ενώ θα δει από κοντά τις εγκαταστάσεις για την έκδοση της visa express στο λιμάνι.

Μέχρι τις κάλπες ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να «οργώσει» την επικράτεια, επιχειρώντας να πείσει τις τοπικές κοινωνίες για την κρισιμότητα της ψήφου.

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Δεν είναι μόνο το έλλειμμα στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που προκαλεί προβληματισμό στην αγορά και στέλνει αρνητικό μήνυμα ενόψει των μελλοντικών επενδύσεων. Ελλειμμα καταγράφεται και στον ειδικό λογαριασμό των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας). Κάτι σαν… δίδυμα ελλείμματα δηλαδή.

Το έλλειμμα στον συγκεκριμένο λογαριασμό άρχισε να δημιουργείται πριν από ένα χρόνο και συνεχίζει να υπάρχει μέχρι τώρα. Ετσι, το ερώτημα βέβαια είναι με ποιο τρόπο θα καλυφθεί αυτό το κενό. Πληροφορίες της στήλης από αρμόδιες πηγές υποστηρίζουν ότι θα γίνει, εν μέρει, με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού.

Υπάρχει, όμως, ακόμα ένα ερώτημα. Πότε οι καταναλωτές θα δουν μείωση στη συγκεκριμένη χρέωση που επιβαρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος; Η απάντηση είναι πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ιδιαίτερα της Κρήτης με την Αττική, δεν μπορούν να ελπίζουν.

Το χειρότερο σενάριο, μάλιστα, είναι να πάει πίσω η αποκλιμάκωση της συγκεκριμένης χρέωσης μέχρι να «σβηστεί» τελείως το έλλειμμα.

 

ΕΡΓΑ: Για τις 22 Μαΐου μετατέθηκε η συζήτηση της προσφυγής των συλλόγων της Θεσσαλονίκης κατά του FlyOver στο ΣτΕ και άρα η προθεσμία προς το ΥΠΕΝ να συμπληρώσει τον φάκελο με στοιχεία που ζήτησε το ανώτατο δικαστήριο.

Με τούτα και με τ’ άλλα, ωστόσο, η εβδομαδιαία αναστολή των εργασιών για το έργο εκτείνεται πλέον σε μηνιαία και… βάλε, χωρίς καν να υπολογιστεί ο χρόνος έκδοσης της απόφασης και άρα αν και πότε θα πάρουν και πάλι μπρος τα εργοτάξια.

Είναι σαφές πως κάτι δεν πήγε καλά στην ωρίμαση του έργου εκ μέρους του Δημοσίου, γεγονός που σχολιάστηκε δημοσίως -παρουσία δε του αρμόδιου υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα- από τον επικεφαλής της ΜΕΤΚΑ Κατασκευές Ντίνο Μπενρουμπή, η οποία σε κοινοπραξία με την ΑΒΑΞ είναι ανάδοχος του έργου ΣΔΙΤ.

Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών την περασμένη Παρασκευή είπε, μεταξύ άλλων, πως «έως πρότινος ήμουν αισιόδοξος για την ευρύτερη πορεία του τομέα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, όχι και τόσο».

Δεν ανέφερε το FlyOver, αλλά όλοι έπιασαν το υπονοούμενο

 

ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ: Την ανάγκη εγρήγορσης όσον αφορά τις κυβερνοεπιθέσεις και τις τραπεζικές συναλλαγές τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης στο συνέδριο που διοργάνωσε χθες η ΕΕΤ με θέμα τον «Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό».

Σύμφωνα με τον Γκίκα Χαρδούβελη, έχουν περιοριστεί σημαντικά οι απάτες κι αυτό οφείλεται στις επενδύσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες με στόχο τη θωράκιση των συστημάτων τους.

«Μόλις μια απάτη σε κάθε 5.190 συναλλαγές γίνεται πλέον», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής, κάτι που μεταφράζεται σε 1 ευρώ για μια συναλλαγή ύψους 3.890 ευρώ.

Στο συνέδριο μίλησαν επίσης η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδος Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και η γενική γραμματέας ιδιωτικού χρέους Θεώνη Αλαμπάση.

 

ΤΑΙΠΕΔ: Ακόμη ένα σημαντικό βήμα πραγματοποιήθηκε στην κατεύθυνση αξιοποίησης του ακινήτου της ακτής και του κάμπινγκ στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, καθώς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την πρόσληψη ανεξάρτητου αποτιμητή σχετικά με την εκμετάλλευση του οικοπέδου.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι έχουν δυνατότητα να υποβάλουν την πρότασή τους μέχρι τις 13 Ιουνίου, με τον επενδυτή, βάσει ΕΣΧΑΔΑ, να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχείων, εγκαταστάσεων εστίασης και αναψυχής, αθλητικών εγκαταστάσεων, κέντρων αναζωογόνησης (spa) και εμπορικών καταστημάτων.

 

ΑΔΜΗΕ: Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ανακοινώνει μεγέθη 2023 ο Διαχειριστής. Η εκτίμηση της Eurobank Equities είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία, ενώ πιστεύει ότι θα ανακοινωθεί μέρισμα 0,14 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που μεταφράζεται σε απόδοση 6,5% για τους μετόχους.

Ο τίτλος στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις έχει δεχτεί πιέσεις χάνοντας συνολικά 6,7%. Χθες έκλεισε στα 2,09 ευρώ (-2,9%).


LAMDA: Προσαρμοσμένα EBITDA από τα λειτουργούντα περιουσιακά στοιχεία ύψους 77 εκατ. ευρώ περιμένει η Eurobank Equities ότι θα παρουσιάσει για το 2023 σήμερα η εισηγμένη. Στο ποσό δεν περιλαμβάνονται επανεκτιμήσεις αξίας και το Ελληνικό.

Χαμηλές οι πτήσεις για τη μετοχή, η οποία μετρά από την αρχή του χρόνου απώλειες 7,1%.

 

ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ: Profit taking στις δύο μετοχές του ομίλου στη χθεσινή συνεδρίαση, με αμφότερες να κλείνουν με απώλειες άνω του 5%.

Στην περίπτωση της ΓΕΚ Τέρνα, η τελευταία ανοδική κίνηση ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου και οδήγησε στο τοπικό υψηλό των 16,88 ευρώ στα τέλη Μαρτίου (+18,5%). Χθες έκλεισε στα 15,46 ευρώ με πτώση 5,73%. Από την κορυφή η διόρθωση φτάνει το 8,4%.

Για τη θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή, στα τέλη Φεβρουαρίου η τιμή ήταν στα 16,59 ευρώ, ενώ το τοπικό υψηλό στα 18,25 ευρώ (+10%).

Με το χθεσινό κλείσιμο στα 17,2 ευρώ, η συνολική διόρθωση φτάνει το 5,75%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v