Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 18 2024

Εμφανίσεις με νόημα του Σταύρου (Παπασταύρου) - Πόσο «χρυσή» είναι η στέγη στην Ελλάδα - Τι αγόρασε η Jumbo

Εμφανίσεις με νόημα του Σταύρου (Παπασταύρου) - Πόσο «χρυσή» είναι η στέγη στην Ελλάδα - Τι αγόρασε η Jumbo

ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ: Μπορεί ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου να έχει παραιτηθεί από τη θέση του, εξαιτίας της περιβόητης επίσκεψής του στην οικία του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι απομακρύνθηκε από τα πολιτικά δρώμενα.

Ίσα ίσα, συνεχίζει σαν να μην έφυγε ποτέ, που λέει και το τραγούδι. Ήταν στην εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ, το μεγάλο στοίχημά του για την παρουσία του Φρέντι Μπελέρη στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο κερδήθηκε, ενώ συνόδευσε τον υιό του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας και στην επίσκεψή του στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο έμπειρος νομικός φέρεται να έχει κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Μέγαρο Μαξίμου, με το οποίο άλλωστε το διαζύγιο ήταν… βελούδινο. Και η άποψη του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον πρώην στενό του συνεργάτη, κατά πληροφορίες, εξακολουθεί να είναι πολύ καλή.

Τόσο καλή, σε σημείο που κάποιοι να ισχυρίζονται ότι συνεχίζει να τον συμβουλεύεται σε κρίσιμα ζητήματα.

 

ΣΤΕΓΑΣΗ: Στον… πάτο μεταξύ δεκάδων χωρών έχει βρεθεί η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα στέγασης των πολιτών της.

 Σύμφωνα με «φρέσκια» σχετική έρευνα του Ινστιτούτου cepr.org, που μετράει πόσο προσιτή είναι σε κάθε χώρα η εξασφάλιση στέγης, η χώρα μας κατέχει την πέμπτη θέση από το… τέλος (μια θέση πάνω από τη Ρωσία και τέσσερις από την Τουρκία!) μεταξύ 40 χωρών του ΟΟΣΑ.

«Πρωταθλητές» στην προσιτή στέγαση βγαίνουν χώρες όπως η Μάλτα, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Σουηδία, ενώ κάπου στη μέση βρίσκονται ισχυρές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία.

Η έρευνα κινείται με υπολογισμούς μέσων όρων και συγκρίνει το εισόδημα σε κάθε χώρα, σε σχέση με το εισόδημα που απαιτείται για να πάρει κάποιος στεγαστικό δάνειο, ικανό να καλύψει την αγορά ενός «μέσου» σπιτιού.

Προφανώς για το φαινόμενο της χρυσής… στέγης που έχει εμφανιστεί στη χώρα μας δεν μπορεί να φταίει η… «χρυσή βίζα». Αλλού βρίσκονται οι πραγματικές αιτίες.  

ΣΤΕΓΑΣΗ ΙΙ: Ειδικά για τους Αθηναίους έχουμε κι έναν ωραίο πίνακα από τη Eurostat που δείχνει τις μέσες τιμές ενοικίου σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, για διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο

Η Αθήνα βρίσκεται κάπου στη μέση, μια θέση ψηλότερα από τη... Ρώμη, με την τιμή να πλησιάζει επικίνδυνα στο χιλιάρικο.

Όπως καλά γνωρίζουμε όμως, η αγοραστική δύναμη του Έλληνα βρίσκεται στις απολύτως τελευταίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρωτάθλημα της ακρίβειας το παίρνουν Λονδίνο και Γενεύη, ενώ αρκετά ψηλά είναι Παρίσι και Βερολίνο.

 

ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ: Χρήσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από την τακτική ενημέρωση της Alpha Trust Ανδρομέδα για τις επενδύσεις της σε ελληνικές μετοχές.

Εξετάζοντας τη δεκάδα με τις μεγαλύτερες μετοχικές της τοποθετήσεις και αντιπαραβάλλοντας με τα αντίστοιχα στοιχεία προ εξαμήνου, προκύπτουν τα εξής: Το 6,7% είναι τοποθετημένο στον Τιτάνα (από 6% πριν από ένα εξάμηνο), το 5,4% στην Quest (από 5,84%), το 4,5% στον ΟΤΕ (από 5,19%), το 4,21% στην Πετρόπουλος (από 4,58%), το 2,96% στη Flexopack (από 3,2%), ενώ ακολουθούν Lamda (με 2,8%), Κρι Κρι (το 2,59%) και Real Consulting (2,37%).   

New entries στο top 10 η Σαράντης, στην οποία είναι επενδεδυμένο το 3,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου, και η Πειραιώς (3,52%), κόντρα στην παραδοσιακή αποχή της εταιρείας από τις τραπεζικές μετοχές.

Ποιος λάμπει δια της… απουσίας του; Η ΔEΗ, στην οποία ήταν τοποθετημένο το 5,36% του μετοχικού χαρτοφυλακίου της εισηγμένης και τώρα απουσιάζει από τη λίστα. 

 

ΓΕΚ-ΕΓΝΑΤΙΑ: Η μικτή εταιρεία των ΓΕΚ-Egis (75%-25%), Νέα Εγνατία Οδός, που αποτελεί τον παραχωρησιούχο εκμετάλλευσης του ομώνυμου οδικού άξονα, υπέγραψε με την ΤΕΡΝΑ σύμβαση μελέτης-κατασκευής, βάσει της οποίας η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει ως βασικός υπεργολάβος την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση εργασιών βαριάς συντήρησης στην Εγνατία Οδό και τους τρεις κάθετους άξονες.

Πρόκειται για έργα που ανέλαβε η Νέα Εγνατία Οδός ως παραχωρησιούχος έναντι τιμήματος 650,2 εκατ. ευρώ.

 

VOLTON: Μορφή ομολογιακού δανείου λαμβάνει πλέον η στήριξη της ναυτιλιακής εταιρείας Altomare SA., συμφερόντων Μπάκου-Καϋμενάκη, στη συνδεδεμένη (σ.σ. λόγω κοινών μετόχων) Volton AE.

Η Volton χρωστούσε στην Altomare στο τέλος 2022 (σ.σ. στοιχεία 31/12/2022), βάσει των οικονομικών καταστάσεων, το ποσό των 95,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για στήριξη που προφανώς έλαβε όταν η εκτίναξη τιμής φυσικού αερίου «φούσκωσε» τις ανάγκες κεφαλαίου κίνησης για ολόκληρο τον κλάδο προμήθειας ενέργειας.

Τώρα, η Volton εκδίδει κοινό ομολογιακό δάνειο, ονομαστικής αξίας ως 90 εκατ. ευρώ, που θα το καλύψει εξ ολοκλήρου η Altomare.

Προφανώς, πρόκειται για την παλαιά υποχρέωση…

 

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 βρίσκονται πλέον τα δάνεια σε καθυστέρηση μετά από ένα σερί πέντε τριμήνων διαρκούς αύξησης.

Οι δανειολήπτες είναι υπό διαρκή πίεση από τα τέλη του 2021, όταν και η BoE έκανε το πρώτο βήμα στις αυξήσεις επιτοκίων, με αποτέλεσμα η αξία των δανείων σε καθυστέρηση να σημειώσει άνοδο 50% στο διάστημα Δεκέμβριος 2022 - Δεκέμβριος 2023.

Το μόνο καλό είναι ότι η βάση εκκίνησης είναι χαμηλή, με αποτέλεσμα τα προβληματικά δάνεια να αποτελούν μόνο το 1,6% του συνόλου.

Η Moody’s, ωστόσο, προειδοποιεί ότι η πίεση στις βρετανικές τράπεζες από τα προβληματικά δάνεια θα συνεχίσει να αυξάνει τους επόμενους 12-18 μήνες.

 

JUMBO: Θέση στην Trade Estates έκτισε η εισηγμένη. Τις 31/12/2023 κατείχε 1.277.693 μετοχές της ΑΕΕΑΠ τις οποίες απέκτησε κατά το IPO της εταιρείας προς 1,92 ευρώ έκαστη. Εξ ου και στο τέλος του 2023 ενέγραψε ζημιά αποτίμησης 204 χιλ. ευρώ καθώς η τιμή της μετοχής έκλεισε τότε στο 1,76 ευρώ.

Βέβαια, η Jumbo ξέρει από μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Στην Κύπρου για παράδειγμα περίμενε αρκετά χρόνια, ώστε οι μετοχές που πήρε στο πλαίσιο των ανταλλαγμάτων για το «κούρεμα» καταθέσεων να καταγράψουν σημαντική άνοδο.

Πέρυσι από τη θέση στην Κύπρου (σ.σ. 2.660.859 μετοχές) έγραψε κέρδος αποτίμησης 4,3 εκατ. ευρώ.

 

JUMBO II: Ο όμιλος με πωλήσεις άνω των 750 εκατ. ευρώ (1,08 δισ. το 2023) εμπίπτει στις διατάξεις συμπληρωματικού φόρου, που ισχύουν από 1/1/2024, για τις πολυεθνικές.

Ο συμπληρωματικός φόρος αποτελεί τη διαφορά μεταξύ του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15%, που ορίζει η κοινοτική οδηγία Pillar II, και του πραγματικού φορολογικού συντελεστή.

Με βάση την αξιολόγηση του ομίλου, ο πρόσθετος φόρος στη Βουλγαρία θα κινηθεί σε επίπεδα 4% με 5% και στην Κύπρο σε 2% με 2,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v