Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 28 2008

Oι δάσκαλοι, η Alpha και οι… μαθητάδες

Oι δάσκαλοι, η Alpha και οι… μαθητάδες
Ο εικονιζόμενος στο σκίτσο μας κ. Γιάννης Κωστόπουλος έχει κάθε λόγο να είναι υπερήφανος, όχι μόνο για τη μακροχρόνια τραπεζική καριέρα του αλλά και για την πορεία της Alpha Bank μέσα στο τελευταίο 12μηνο. 

Η πορεία της μετοχής της τράπεζας στο δύσκολο διάστημα των τελευταίων 12 μηνών λέει πολλά, είτε η σύγκριση γίνει με τη Eurobank, όπως φαίνεται από το συγκριτικό γράφημα, είτε με την Εθνική στο αντίστοιχο γράφημα, είτε με την Πειραιώς.

Κι αυτό φαίνεται επίσης από τα εξής:

1) Αρκετοί ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην τράπεζα, είτε πρόκειται για ολίγον… επιθετικά funds όπως ο Κένταυρος είτε για πιο… «καλότροπα» όπως οι Ολλανδοί δάσκαλοι του ABP που απέκτησε πρόσφατα ποσοστό άνω του 5%.

2) Είναι αναμφίβολο ότι πολλοί παίκτες της ελληνικής αλλά και της διεθνούς αγοράς θα επιθυμούσαν συγχώνευση ή απορρόφηση (το μέγεθος μετράει σε αυτές τις ονοματολογίες) με αντισυμβαλλόμενο την Alpha Βank. Δεν θα ήταν δε υπερβολή να πούμε ότι αυτή θα ήταν η πρώτη επιλογή τους, αυτή είναι η «πολύφερνος νύφη» (με την Πειραιώς να ακολουθεί από… μακριά στο ελληνικό τοπίο).

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που δεν ανατρέπονται. Ο κ. Κωστόπουλος κάποια στιγμή θα δώσει το… «χρίσμα» και η τράπεζα όντας πολυμετοχική, χωρίς κάποιον ισχυρό σε ποσοστά και οικονομική επιφάνεια μέτοχο αλλά και χωρίς το μέγεθος που απαιτεί ο ρόλος του «κυνηγού», όταν μιλάμε για μεγάλες εξαγορές, θα αποδεχτεί κάποιον… γαμπρό.

Έτσι, η είσοδος του ABP με ποσοστό πάνω από 5% μπορεί να έβαλε φρένο στα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει (υπήρξαν άλλωστε και οι κατηγορηματικές δηλώσεις Βγενόπουλου), ανοίγει όμως έναν νέο κύκλο προσδοκιών.

Βλέπετε, το ποσοστό των Ολλανδών (για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια κάποιος ξένος θεσμικός κατέχει επίσημα πάνω από 5%) δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει «μήλον της έριδος», καθώς μπορεί να αποτελέσει πρώτης τάξεως… προγεφύρωμα για την έναρξη συνομιλιών ουσίας.

Κι αυτό μάλλον το ήξεραν και οι «δάσκαλοι» μπαίνοντας. Κάποιοι… μαθητάδες, σου λέει, θα βρεθούν αργά ή γρήγορα.

Κι αυτή η προοπτική πάντα προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια (ως προς την… έξοδο) αλλά και μεγαλύτερη προσδοκία κέρδους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v