Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2008

Ο φόρος υπεραξίας, η εγκύκλιος και η ΕΧΑΕ

Ο φόρος υπεραξίας, η εγκύκλιος και η ΕΧΑΕ
Ούτε 15 εργάσιμες δεν απέμειναν μέχρι το τέλος του έτους και ουδείς στην αγορά γνωρίζει κρίσιμες λεπτομέρειες για τον φόρο υπεραξίας που θα ισχύει για τις μετοχές που θα αγοράζονται από 1/1/2009.

Ποιοι ξένοι θα εξαιρούνται; Πώς θα διενεργείται η πιστοποίηση αποφυγής διπλής φορολόγησης; Θα παρακρατείται ο φόρος για τους εγχώριους επενδυτές εντός του Τ+3 ή θα πρέπει να γίνεται αντιλογισμός μετά την απόδοση των κεφαλαίων στον επενδυτή;

Η κυβέρνηση εξήγγειλε τον φόρο υπεραξίας εδώ και τρεις και πλέον μήνες, το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, αλλά η διευκρινιστική εγκύκλιος την οποία αναμένουν οι χρηματιστηριακές, οι ΑΕΠΕΥ, τα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής και οι ΑΕΕΔ, για να ενημερώσουν τους πελάτες τους, δεν έχει αποσταλεί ακόμη

Το ρεπορτάζ λέει ότι εδώ και δύο, τουλάχιστον, εβδομάδες η εγκύκλιος βρίσκεται στα γραφεία του υπουργείου Οικονομίας. Έτοιμη. Την ξανακοιτάζουν ή το ξανασκέφτονται;

Πριν την εκδώσουν θα πρέπει να λύσουν ένα μεγαλύτερο πρόβλημα.

Αυτό του φοροσυλλέκτη. Η ΕΧΑΕ έχει δηλώσει εξαρχής ότι αν δεν συμφωνηθεί η αμοιβή της δεν πρόκειται το Αποθετήριο να αναλάβει τη διαδικασία διαπίστωσης του φόρου υπεραξίας.

Και η αμοιβή της, μέχρι τώρα, δεν έχει συμφωνηθεί. Και ας πρόκειται για πολυδάπανη διαδικασία μια και το Δημόσιο, μη εμπιστευόμενο –μάλλον σωστά– τον Έλληνα φορολογούμενο ζητάει η διαπίστωση του φόρου να γίνεται ανά τρίμηνο και όχι μία φορά το έτος.

Και γι' αυτό δύσκολα θα βρεθεί διοίκηση στην ΕΧΑΕ που να υπαναχωρήσει από τη στάση "εν τη παλάμη και ούτω… φορολογήσομεν".

Τα έσοδά της, άλλωστε, λόγω της -κάθετης- πτώσης του ημερήσιου όγκου συναλλαγών και των ελάχιστων IPOs μειώνονται και το να φορτωθεί με επιπλέον κόστη χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα δεν θα είναι ευχάριστο για τους μετόχους της και για το ευρύ επενδυτικό κοινό.

Στο υπουργείο, πάλι, δεν βιάζονται. Υπολογίζουν ότι το 2009 δεν θα πάρουν τίποτε σπουδαίο από τον φόρο υπεραξίας. Ό,τι πάρουν θα είναι από τον φόρο των συναλλαγών που θα συνεχίσει να επιβάλλεται για μετοχές που έχουν αγοραστεί μέχρι τις 31/12/08.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v