Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 19 2008

Κρατική τράπεζα…στρώνει εθνική οδό!

Κρατική τράπεζα…στρώνει εθνική οδό!
Με πανηγυρισμούς και διθυράμβους η ελληνική πολιτεία ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε χρηματοδότηση 400 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εθνικής οδού από ελληνική κρατική τράπεζα.

Ή μας δουλεύουν ή δεν έχουν πάρει χαμπάρι τι κινδύνους κρύβουν όλα αυτά.

Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο έργο που είναι asset backed δεν χρηματοδοτείται από το εξωτερικό.

Αντίθετα, βρέθηκε μια κρατική τράπεζα να το δανειοδοτήσει για πεντέμισι χρόνια έναντι επιτοκίου Euribor συν 1,4%, όπως πληροφορείται η στήλη.

Προφανώς σκέφτηκαν ότι αν έβγαιναν στο εξωτερικό θα πλήρωναν Euribor συν 2% και είπαν να χρησιμοποιήσουν κρατικό χρήμα από... άλλη τσέπη.

Μόνο που η συγκεκριμένη κρατική τράπεζα θα μπει στο πακέτο στήριξης κι αν συμμετάσχει στο σκέλος ρευστότητας θα δανειστεί με Euribor συν 2% (με τα σημερινά δεδομένα).

Και παρεμπιπτόντως η τράπεζα έχει και μετόχους μειοψηφίας…

Για την εικόνα που επιλέγει να βγάζει προς τα έξω το Δημόσιο τι να πούμε!  

Αντί να καταβάλλει συντονισμένη προσπάθεια να περιοριστούν οι ανησυχίες των ξένων για τον πολιτικό και πιστωτικό κίνδυνο της χώρας ή να χτυπηθεί συντονισμένα το σπέκουλο των ξένων επί των ελληνικών ομολόγων, η κυβέρνηση επιλέγει να κρύβεται.

Και στερεί πολύτιμη ρευστότητα από το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Παρεμπιπτόντως, προ μηνός περίπου ήταν εδώ ο Πρόεδρος της Κίνας. Και ενώ η συγκεκριμένη χώρα έχει το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στον κόσμο, σήμερα εμείς ζητούσαμε να διευρύνουμε τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου…

Κανείς δεν θυμάται την κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προσφύγει για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία στις ιαπωνικές τράπεζες για δανεισμό, όταν όλοι οι υπόλοιποι ζητούσαν εξωφρενικά περιθώρια;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v