Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2003

Όταν… ”η φακή τρώει το… λάδι”!

Μέσα στο μάλλον θετικό κλίμα που δημιούργησε η ανακοίνωση των στατιστικών ”μέσων όρων” για τα κέρδη της Σοφοκλέους, φαίνεται ότι έχει περάσει μέχρι στιγμής σχεδόν αθέατη η επιδείνωση των μεγεθών μιας σειράς ονομαστών και μη εισηγμένων.

Πολλές εξ αυτών σχετίζονται με τον κλάδο της πληροφορικής, έναν κλάδο που παρά τις προσδοκίες του 1999-2000 ουδόλως τελικά κατάφερε να αναδειχθεί σε ευνοούμενο της ”νέας οικονομίας” και τεχνολογίας.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί. Μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα αυτή της Σωληνουργείας Κορίνθου, που ”έγραψε” στο 9μηνο ζημίες 34 εκατ. ευρώ, υπάρχουν σε διάφορους κλάδους ενώ σε ευαίσθητη θέση δείχνει να βρίσκεται γενικώς η κλωστοϋφαντουργία.

Ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί σε βάθος από τους επενδυτές, αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες που αποτιμώνται χρηματιστηριακά, ως ”κλάσμα” των συνολικών τους υποχρεώσεων, αλλά και εκείνες που εάν καλούνταν να πληρώσουν άμεσα τοκοχρεολυτικές δόσεις επί των δανείων τους, (κι όχι απλά τους τόκους ή και ένα μέρος αυτών), θα βρίσκονταν σε πλήρη αδυναμία!!!

Δυστυχώς υπάρχουν πολλές….

Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το αποτέλεσμα της ίδιας της δραστηριότητας της εταιρίας, δείχνει ότι η… ”φακή” (ζημιές) τρώει το… ”λάδι” (κεφάλαια), σε βαθμό λίαν ανησυχητικό. Για να πάρετε δε μια πραγματική εικόνα της έκτασης του φαινομένου, καλό θα είναι να συμπεριλάβετε και τις σημειώσεις των ορκωτών, που συνοδεύουν ορισμένες λογιστικές καταστάσεις.

Χωρίς αυτές, η λογιστική εικόνα ίσως να μην απεικονίζει την πραγματικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v