Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 3 2009

Η Commercial, ο αγοραστής και η ΕπΕΙΑ

Η Commercial, ο αγοραστής και η ΕπΕΙΑ
Δύο, σχεδόν, μήνες, μετά τα λουκέτα στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ, και ενώ αναζητείται ακόμη στρατηγικός επενδυτής για την Aspis Bank, η Advantage Capital Holdings (πρώην Aspis Holdings) αποφάσισε να πουλήσει όλες τις ασφαλιστικές της θυγατρικές.

Το άλλοτε οικοδόμημα αλληλοσυμμετοχών του Π. Ψωμιάδη, που συνειρμικά αποκαλούνταν όμιλος Ασπίς, σπάει άρον-άρον προκειμένου να περιοριστεί το "ντόμινο ζημιών" που προκάλεσαν τα λουκέτα στις δύο Ασπίς.

Ο ίδιος ο κ. Π. Ψωμιάδης είχε εκτιμήσει την περασμένη άνοιξη την τρέχουσα αξία των αλληλοσυμμετοχών των 48 προσωπικών εταιριών του στα 250 εκατ. ευρώ!

Η απόφαση των βασικών μετόχων της Advantage Capital Holdings να πουλήσουν τις Commercial Value, Πρώτη Ασφαλιστική, Aspis Liberty και Interalbanian δεν αιφνιδίασε κανέναν.

Τα νέα αφεντικά της κυπριακής εταιρίας, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ψυχαγωγίας, προέκριναν το stop loss και να πάρουν κάποια εκατομμύρια στο χέρι από το να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Η αδυναμία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Aspis Bank, στην οποία η Αdvantage Capital Holdings και η Commercial ελέγχουν περί το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου, και τα πλήγματα από τα "λουκέτα" στην ασφαλιστική παραγωγή βάρυναν, όπως φαίνεται, στην απόφασή τους.

Και με την εποπτεία για τις ασφαλιστικές να βαίνει αυστηρότερη, οι εν Ελλάδι ασφαλιστικές, όπως και όλος ο κλάδος, θα χρειάζονταν "φρέσκα" κεφάλαια.

Ήδη, από τις πρώτες ημέρες που η ΕπΕΙΑ έβαλε λουκέτο στις Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ΑΕΑΖ κυκλοφορούσε η πληροφορία ότι η αύξηση κεφαλαίου ύψους 40 εκατ. ευρώ της Commercial θα καλυπτόταν από στρατηγικό επενδυτή.

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Μεγάλος ξένος ασφαλιστικός όμιλος έχει βολιδοσκοπηθεί για την αγορά των Commercial και Πρώτη Ασφαλιστική και επέδειξε κατ' αρχάς ενδιαφέρον.

Για τις εξελίξεις ακούμε ότι έχει ενημερωθεί και η εποπτική αρχή.

Η οποία τηρεί στάση αναμονής και ενώ οι έλεγχοι για τα περιθώρια φερεγγυότητας, βάσει των οικονομικών καταστάσεων 6μήνου και 9μήνου, έχουν ολοκληρωθεί…

Πρώτο σημαντικό ορόσημο αποτελεί η έκτακτη γενική συνέλευση της Commercial στις 23 Δεκεμβρίου.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί η μεταβίβαση των μετοχών ή συνδυασμός μεταβίβασης και αύξησης κεφαλαίου.

Μέχρι τότε θα έχει ξεκαθαριστεί και το θέμα της αλλαγής διοίκησης το οποίο προέκυψε μετά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Aspis Liv.

Στη σουηδική εταιρία, που ελέγχεται από προσωπική εταιρία (Aspis Capital) του κ. Ψωμιάδη, πρόεδρος ήταν ο κ. Βιδάλης, διευθύνων σύμβουλος της Commercial Value.

Βάσει του άρθρου 16 του νόμου 400 εγείρεται θέμα καταλληλότητας για την παραμονή του κ. Δ. Βιδάλη στη θέση του.

Και η παραμονή ή μη Βιδάλη σε μια περίοδο συζήτησης για πώληση της εταιρίας αναδεικνύεται σε κρίσιμο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v