Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 4 2009

Ή στραβός είν’ ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε…

Ή στραβός είν’ ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε…
Άνοδο του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,1% προβλέπει η Merrill Lynch για το 2010 και 2,8% για το 2011, που σημαίνει ότι σε τρέχουσες τιμές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα αυξηθεί γύρω στο 4% του χρόνου και κάπου στο 5% το 2011!

Υπάρχουν όμως και κάποιοι άλλοι αναλυτές που βλέπουν θετικό ΑΕΠ για το 2010, αν και όχι τόσο υψηλό όσο ο αμερικανικός οίκος.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Μήπως σ’ αυτήν τη χώρα είμαστε ομαδικά μαζόχες και αντί να γλεντάμε για την ανάπτυξη που έρχεται, καθόμαστε και κλαίμε για τα χάλια της οικονομίας μας;

Μήπως, επίσης, ο υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου κάθεται άδικα και ακούει «τα εξ αμάξης» από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να σηκώσει τον τόνο της φωνής του και να τους πει ότι το ισχυρό growth της διετίας που έρχεται είναι σε θέση να μειώσει σημαντικά τον δείκτη του δημοσιονομικού ελλείμματος;

Από τη θεωρία… στην πράξη

Ας μη βιαστούμε όμως να πανηγυρίσουμε, πριν ακούσουμε τις εκτιμήσεις της αγοράς. Και σήμερα ο «Χ» αναφέρει ενδεικτικά τέσσερις…

Αρχές Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Jumbo κ. Απ. Βακκάκης επισημαίνει ότι η κίνηση της αγοράς τον Σεπτέμβριο ήταν πτωτική και ότι ήλπιζε πως αυτό θα οφειλόταν στην προεκλογική περίοδο, διαφορετικά θα μιλούσαμε για την αρχή μιας νέας, βαθύτερης ύφεσης.

Στα μέσα Νοεμβρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Fourlis Συμμετοχών κ. Απ. Πεταλάς δηλώνει: «Για το δ΄ τρίμηνο η κατάσταση στην αγορά φαίνεται πιο δύσκολη από αυτήν που περιμέναμε. Κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο η ψυχολογία ήταν ιδιαίτερα πεσμένη και αρχικά εκτιμούσαμε ότι τα πράγματα φέτος θα ήταν σαφώς καλύτερα.

Όμως, έχουμε μπει σε νέο κλίμα αβεβαιότητας, καθώς όλη η φιλολογία που αναπτύσσεται έχει επηρεάσει τον καταναλωτή και ίσως τώρα η κατάσταση να είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού η κρίση αφορά στην Ελλάδα και όχι σε ολόκληρο τον κόσμο».

Την προηγούμενη εβδομάδα, η διοίκηση του ομίλου Κορρές χαρακτήρισε τη φετινή αγορά καλλυντικών πτωτική και υποστήριξε ότι τα σχέδιά της για το 2010 βασίζονται σε ένα σενάριο στάσιμης ή και ελαφρά πτωτικής ζήτησης.

Και τέλος, προχθές, ο διευθυντής επενδυτικών σχέσεων της Sprider κ. Αθ. Μαλτεζάκης δήλωσε: «Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κινήθηκαν όπως και πέρυσι, ενώ από τον Σεπτέμβριο και μετά κάθε μήνας ήταν χειρότερος από τον προηγούμενο. Δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο ο φετινός Δεκέμβριος θα είναι καλύτερος από τον περυσινό. Μπορεί βέβαια πέρυσι να είχαμε την επίπτωση από τα επεισόδια, ωστόσο το τελευταίο δεκαήμερο ήταν πολύ ισχυρό.

Επίσης, ένα μέρος του χαμένου τζίρου λόγω των επεισοδίων μεταφέρθηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2009, γεγονός που δεν αναμένεται να γίνει και φέτος».

Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Ότι τα στελέχη τεσσάρων μεγάλων ομίλων μιλούν με έντονο σκεπτικισμό για την πορεία της αγοράς μέσα στο 2010. Και επίσης ότι όσο περνάει ο καιρός οι δηλώσεις είναι ολοένα και πιο απαισιόδοξες.

Λέτε όλοι αυτοί να πέφτουν τόσο έξω; Θα δείξει…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v