Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2010

Γιατί η Ελλάδα ΔΕΝ είναι Ρωσία ή Αργεντινή

Γιατί η Ελλάδα ΔΕΝ είναι Ρωσία ή Αργεντινή
Το ανέφερε, και πολύ καλά έκανε, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων κ. Κώστας Λαμπρινόπουλος. Η παραοικονομία στην Ελλάδα είναι ένα τεράστιο μέγεθος που κατά την εκτίμησή του φτάνει στα 150 δισ. ευρώ, όταν το «επίσημο» ΑΕΠ είναι 250 δισ. ευρώ.

Αυτό, είπε, σημαίνει ότι πρακτικά το χρέος της χώρας δεν ξεπερνά το 80% του πραγματικού συνολικού ΑΕΠ της.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα εάν και εφόσον η κυβέρνηση κατάφερνε να «συλλάβει» την παραοικονομία που όπως ΟΛΟΙ ξέρουμε ανθεί σε άπειρους τομείς δραστηριότητας.

Ας πούμε λοιπόν ότι καταφέρνει να «συλλάβει» τη φορολογητέα ύλη όχι σε ποσοστό 100% αλλά κατά 50% και ότι η παραοικονομία δεν είναι παρά 40% του ΑΕΠ (εκεί την ανέβαζαν παλαιότεροι υπολογισμοί), άρα περί τα 100 δισ. ευρώ.

Πρακτικά λοιπόν θα είχαμε 50 δισ. προς φορολόγηση με έναν μέσο όρο συντηρητικό (της τάξεως του 20%), θα είχαμε πρόσθετα έσοδα ετησίως για το κράτος της τάξεως των 10 δισ. ευρώ (άρα και ισόποση μείωση του ελλείματος, σταθερή και επαναλαμβανόμενη από έτος σε έτος), αλλά κι ένα ΑΕΠ στα 300 δισ. ευρώ που αυτόματα θα έφερνε το χρέος στην περιοχή του 95%.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται εξ αρχής ο «θησαυρός», αρκεί η κυβέρνηση να πάρει δραστικά και σωστά μέτρα για να πιάσει την παραοικονομία (από τους παρκαδόρους των νυχτερινών κέντρων μέχρι τα μεγάλα αλισβερίσια με τα συμβόλαια ακινήτων και τις διαφορές μεταξύ αντικειμενικής και πραγματικής αξίας, όπου μεταξύ άλλων γίνεται το «τρελό» ξέπλυμα χρήματος).

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι θα λύνονταν όλα τα προβλήματα. Τουναντίον (καθώς αυτά που αναφέρουμε θέλουν χρόνο για να δουλέψουν) είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να μειωθούν τα έξοδα του Δημοσίου ΔΡΑΣΤΙΚΑ (θέμα στο οποίο η κυβέρνηση δεν φαίνεται ιδιαίτερα πρόθυμη να… καινοτομήσει).

Τέλος, θα πρέπει να ξέρουμε ότι η μείωση της παραοικονομίας δεν θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις μόνο για την τσέπη όσων συμμετέχουν άμεσα σε αυτήν, φοροδιαφεύγοντας.

Θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο κύκλωμα της κατανάλωσης, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτά τα χρήματα ξοδεύονται και γεμίζουν κι άλλες τσέπες που με τη σειρά τους ξοδεύουν τις περισσότερες φορές στην κανονική οικονομία.

Ο κ. Λαμπρινόπουλος εκτίμησε ότι η σύλληψη της παραοικονομίας θα μείωνε την κατανάλωση σε ποσοστό 20% - 25%. Το τεράστιο αυτό ποσοστό θα πρέπει να προσαρμοστεί ανάλογα για τα μικρότερα νούμερα που εμείς παραθέσαμε, αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα λείψουν από τη «μαύρη» αλλά και την «άσπρη» αγορά.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v