Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 19 2011

Ο χορός των χαμένων δισ. στη Σοφοκλέους

Ο χορός των χαμένων δισ. στη Σοφοκλέους
Το Χ.Α. μπορεί να χάνει πάνω από 30% από τις αρχές του έτους, ωστόσο το μέγεθος της απαξίωσης της ελληνικής αγοράς μετοχών απεικονίζεται πιο πιστά αν ρίξουμε μια ματιά στις διαφορές των κεφαλαιοποιήσεων των εταιριών σε σχέση με τις αρχές της χρονιάς.

Από την έναρξη λοιπόν του 2011, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει απολέσει σχεδόν 11 δισ. ευρώ σε αξία, ενώ μοναδική φωτεινή εξαίρεση είναι το Folli Follie Group, που κερδίζει 261 εκατ. ευρώ λόγω της απορρόφησης από τα ΚΑΕ.

Η μετοχή του Μυτιληναίου έχει χάσει μόλις 15 εκατ. ευρώ από τις αρχές του έτους, ενώ κάτω από 100 εκατ. ευρώ απώλειες σημειώνουν και οι τίτλοι των Ελληνικών Πετρελαίων, της Motor Oil και της Βιοχάλκο, ενώ στα 130 εκατ. ευρώ είναι η αρνητική μεταβολή για την Jumbo.

Από εκεί και μετά χάος! Η Εθνική Τράπεζα χάνει σχεδόν 2,05 δισ. ευρώ και διαμορφώνεται κάτω από τα 3,75 δισ. ευρώ, ενώ η Coca Cola 3E έχει χάσει και αυτή 1,3 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ απώλειες εμφανίζουν η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και η Τράπεζα Κύπρου, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ ήταν δύο από τα βασικά όπλα της κυβέρνησης στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, η πτώση από τις αρχές του έτους είναι 711 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η EFG Eurobank Ergasias και η Alpha Bank έχουν σημειώσει κάμψη κατά 748 εκατ. ευρώ και 550 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στις κεφαλαιοποιήσεις τους.

Η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση δεν είναι πολύ διαφορετική: η Alapis αποτιμάται στα 10 εκατ. ευρώ από 127 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2011, η Intralot έχει χάσει 235 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της, στα 161 εκατ. ευρώ από 396 εκατ. ευρώ στις 31/12/2010, ενώ μεγάλες απώλειες άνω των 100 εκατ. ευρώ σημειώνονται για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τη Μέτκα και τη Fourlis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v