Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 22 2011

Το ΤΧΣ, τα 30 δισ. και οι… υποψήφιες τράπεζες

Το ΤΧΣ, τα 30 δισ. και οι… υποψήφιες τράπεζες
Μπορεί η ακτίνα εμβέλειας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να διευρύνεται, μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 30 δισ. ευρώ, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί… διά πάσαν νόσον.

Με την ψήφιση του νέου μνημονίου το ταμείο θα μπορεί να παρεμβαίνει σε όλο το εύρος του τραπεζικού συστήματος και όχι μόνο στις τράπεζες με συστημική βαρύτητα όπως ισχύει σήμερα.

Πρακτικά, όμως, κάτι τέτοιο δύσκολα θα συμβεί.

Και αυτό γιατί, όπως ακούμε, έχει ληφθεί η απόφαση το ταμείο να παρεμβαίνει μόνο εφόσον τα τριετή business plans που συντάσσονται δείχνουν πως υπάρχουν βάσιμες προϋποθέσεις ανάκτησης αξίας.

Επομένως, το ταμείο φυλάει τα λεφτά του για τις μεγάλες τράπεζες.

Το τοπίο, άλλωστε, είναι πολύ ρευστό. Στις 31 Αυγούστου θα γνωρίζουμε μεν τις ζημίες από την εθελοντική μετακύλιση ομολόγων για τις ελληνικές τράπεζες, με τη ρευστότητα όμως που επικρατεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι δεν θα απαιτηθεί και μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Η μεγάλη απειλή, όμως, παραμένουν η BlackRock και οι επιπρόσθετες προβλέψεις που θα βγάλουν οι έλεγχοί της στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων.

Πέραν όμως των κεφαλαίων του, το ταμείο φυλάει και τα… ρούχα του, καθώς, όπως μαθαίνουμε, τους τελευταίους μήνες αθόρυβα ακτινογράφησε δύο μικρομεσαίες τράπεζες.

Και τα στοιχεία έδειξαν πως είναι προτιμότερο να βρεθούν λύσεις γι' αυτές εκτός ταμείου…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v