Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 20 2011

Οι σωματοφύλακες και το deal διάσωσης της Proton

Οι σωματοφύλακες και το deal διάσωσης της Proton
Η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να ανάψει το «πράσινο φως» για μετατροπή διατραπεζικών καταθέσεων ύψους 50 εκατ. ευρώ, που είχαν παράσχει στην Proton, Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, σε μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο στέλνει πολλαπλά μηνύματα σε μετόχους και διοικήσεις.

Ο χρόνος πια είναι συμπυκνωμένος λόγω του ρευστού σκηνικού και των ασύμμετρων απειλών για το τραπεζικό σύστημα.

Ενώ για τη διάσωση της Aspis Bank (νυν T Bank) απαιτήθηκε σχεδόν μια διετία, στην περίπτωση της Proton οι εξελίξεις έτρεξαν ταχύτατα.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι στις τρέχουσες ρευστές συνθήκες προτιμούνται συστημικές λύσεις.

H Αττικής, που υπό τις πολιτικές ευλογίες, εκδήλωσε ενδιαφέρον για την Proton και όρισε μάλιστα και την KPMG να διεξάγει τον οικονομικό και νομικό έλεγχο δεν ήταν καν μεταξύ του σχήματος των σωματοφυλάκων.

Που σημαίνει είτε ότι δεν είχε χορηγήσει διατραπεζικές καταθέσεις στην Proton είτε δεν επιθυμούσε να πάρει μετατρέψιμες ομολογίες.

Το τρίτο μήνυμα ήταν ότι ο μηχανισμός έκτακτης ρευστότητας που είναι έτοιμος προς ενεργοποίηση (από Δευτέρα) δεν είναι για όλους.

Η περίπτωση της Proton δείχνει ότι οι 4 σωματοφύλακες διασφαλίζουν την αναγκαία ρευστότητά της και οι ίδιοι μπορούν, με ενέχυρο ακόμη και δάνεια της Proton, να δανειστούν από την Τ. τ. Ε, εφόσον παραστεί ανάγκη.

Το τελευταίο μήνυμα αποστέλλεται στους μεγαλο-δανειολήπτες. Οι οποίοι θα βρεθούν απέναντι σε κοινό μέτωπο πιστωτριών τραπεζών και επομένως θα αυξηθεί η πίεση που δέχονται για να δώσουν υψηλότερες εξασφαλίσεις. Σε ρευστό ή εμπράγματες.

Υ. Γ: Με τους σωματοφύλακες να καλύπτουν το ΜΟΔ 50 εκατ. ευρώ και εφόσον δοθούν υψηλότερες εξασφαλίσεις από μεγάλους δανειολήπτες ανοίγει ο δρόμος για να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής μέσω της αύξησης κατά 50 εκατ. ευρώ. Αλλιώς θα πρέπει να περιμένουμε …σκληρό ροκ.

ΥΓ ΙΙ :Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε μια κρίσιμη επίσκεψη στην Τ. τ. Ε. Κατά την διάρκειά της εξηγήθηκε, όπως ακούμε, επαρκώς στο κεντρικό πρόσωπο τι πρέπει να κάνει για να διευκολύνει την κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v