Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 23 2011

Μύθοι και αλήθειες για το 34% του ΟΠΑΠ

Μύθοι και αλήθειες για το 34% του ΟΠΑΠ
Είναι κουραστικό να διαβάζει κανείς διαρκώς σχετικά με το πόσο κορόιδο θα πιαστεί η Ελλάδα αν πουλήσει στα τρέχοντα επίπεδα τον ΟΠΑΠ, γιατί, λέει, τα λεφτά αυτά τα παίρνουμε σε 2 - 3 χρόνια.

Αν δει κανείς προσεκτικά ποια λεφτά παίρνουμε από τον ΟΠΑΠ, θα διαπιστώσει ότι το δημόσιο θα συνεχίσει να λαμβάνει το σύνολο των επιμέρους συνεισφορών (π.χ. φορολογία κερδών παικτών, φορολογία μερισμάτων, φορολογία εισοδήματος πρακτόρων κ.λπ.). Το μόνο που απεμπολεί είναι το δικό του μέρισμα, που αντιστοιχεί στο 34% (π.χ. 150 - 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο) και για το οποίο λαμβάνει το τίμημα.

Αν κάποιος λοιπόν υπολογίσει τον πολλαπλασιαστή κερδών που αντιστοιχεί στο τίμημα όχι υπολογίζοντας τη... φορολογία κερδών παίκτη (λες και μετά την ιδιωτικοποίηση δεν θα πληρώνεται), τότε ίσως τα πράγματα μπουν σε άλλη βάση.

Επίσης, όταν κάποιος επικαλείται τις παλαιότερες - υψηλότερες αποτιμήσεις, θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο και η οικονομία είχαν άλλη αξία τότε, άλλη αξιοπιστία και πολύ... αέρα.

Άρα, δεν είναι πρόσφορες οι προσδοκίες να γίνει σήμερα ντιλ στα επίπεδα αποτιμήσεων που αντιστοιχούν σε Γενικό Δείκτη 3.000 και άνω μονάδων. Μάλλον περί κάποιου πρόχειρου (και παραπλανητικού) υπολογισμού πρόκειται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v