Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 3 2012

Σφηνάκια για τα flows στο ΧΑ και τις τράπεζες

Σφηνάκια για τα flows στο ΧΑ και τις τράπεζες
X.A. - Flows: Η κατάταξη των ΑΧΕ τον μήνα Ιανουάριο αποτυπώνει, έστω και εν μέρει , τη σύνθεση των αγοραστών στο Χ.Α. στο μέχρι τώρα ράλι.

Οι ΑΧΕ που παραδοσιακά κατείχαν μεγάλα μερίδια στην εκτέλεση συναλλαγών ξένων υποχώρησαν στην κατάταξη. Κάποιες μάλιστα βρέθηκαν αρκετά μακριά από την πρώτη δεκάδα.

Στον αντίποδα, οι τραπεζικές ΑΧΕ κέρδισαν πόντους χάρη στον όγκο των εντολών από πολύ μεγάλα πορτοφόλια και τους πελάτες του private banking.

Ίδια η εικόνα και σε μη τραπεζικές ΑΧΕ, που έχουν στο πελατολόγιό τους μερικούς εφοπλιστές και επιχειρηματίες.

Η κατάταξη επιβεβαιώνει αυτό που ανέδειξε το Euro2day (Οι προνομιούχες, το ράλι και οι insiders) για τη σύνθεση των αγοραστών.

Βέβαια, τις τελευταίες τρεις - τέσσερις συνεδριάσεις υπάρχουν πια αγορές και από prop desks ξένων τραπεζών και βεβαίως από το retail…

Tράπεζες: Η απαίτηση της τρόικας η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να διενεργηθεί με εργαλεία χωρίς δικαίωμα ψήφου δεν άρεσε σίγουρα σε κάποιους.

Σε όσους προσδοκούσαν ότι θα αγοράσουν για ένα… κομμάτι ψωμί τις ελληνικές τράπεζες ή σε όσους επιχειρηματίες έκαναν όνειρα ότι η κρατικοποίηση θα χαλάρωνε την ασφυκτική πίεση που δέχονται από αυτές.

Πρόσφατα στην Αθήνα βρέθηκε κλιμάκιο ξένης τράπεζας, το οποίο στις συναντήσεις που είχε με θεσμικούς παράγοντες και στελέχη της αγοράς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο θα διενεργηθεί η ανακεφαλαιοποίηση.

Με κοινές μετοχές άνευ ψήφου κλείνει η πόρτα για όσους ενδιαφέρονται να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, είπαν οι... Ανατολίτες!

Τώρα θα πρέπει να αλλάξουν τα πλάνα τους και να τοποθετηθούν μέσω αυξήσεων κεφαλαίου…

Τράπεζες ΙΙ: Αφού οριστικοποιηθεί το PSI plus, θα πρέπει, όπως γράφαμε χθες (Τα κρυφά χαρτιά του PSI), να οριστικοποιηθούν θέματα όπως η λογιστική και η φορολογική αντιμετώπιση της ζημίας.

Με τα σημερινά δεδομένα (λογιστικά και φορολογικά) η ζημία σε επίπεδο καθαρής παρούσας αξίας από 70% - 72% θα υποχωρήσει στο 58% - 65%.

Μπορεί όμως να υποχωρήσει περισσότερο, κατά 10%, εφόσον τροποποιηθεί το καθεστώς για την αναβαλλόμενη φορολογία και επεκταθεί στη 15ετία από 5ετία η δυνατότητα συμψηφισμού ζημιών με μελλοντικά κέρδη.

Με αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν τελικώς πολύ λιγότερα κεφάλαια από το Τ.Χ.Σ. σε σχέση με τα 30 δισ. ευρώ που θα δανειστεί το δημόσιο από το EFSF.

Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε απελευθερώνονται πολλές δυνατότητες…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v