Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οι προνομιούχες, το ράλι & οι insiders

Μετοχές άνευ ψήφου στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, Core Tier 1 στο 9%, περικοπές μισθών και απολύσεις απαιτεί η τρόικα. Κάποιοι το ήξεραν από πριν; Το τρελό ράλι του Ιανουαρίου και η «ταυτότητα» των αγοραστών.

Τράπεζες: Οι προνομιούχες, το ράλι & οι insiders
Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε χθες αθροιστική άνοδο 80% σε 12 συνεδριάσεις. Κάποιοι τίτλοι, όπως αυτοί των προς συγχώνευση Alpha και Eurobank, καταγράφουν συνολική άνοδο 160%.

Η αγορά εδώ και μέρες αναζητά τα κίνητρα αλλά και την ταυτότητα των αγοραστών. Ως προς τα κίνητρα, η χθεσινοβραδινή διαρροή του δεκασέλιδου με τις απαιτήσεις της τρόικας φαίνεται να λύνει αρκετές… απορίες.

Από το κείμενο αυτό προκύπτει σαφώς και επίσημα πλέον ότι προωθείται η ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών όχι με κοινές μετοχές (όπως προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος), αλλά με «εργαλεία άνευ δικαιώματος ψήφου», που σημαίνει είτε με προνομιούχες, είτε με κοινές άνευ ψήφου μετοχές, όπως εδώ και καιρό είχε μεταδώσει ότι προωθείται το Euro2day.gr

Η διατύπωση στο κείμενο της τρόικας μάλιστα είναι «allow/require», δηλαδή να επιτραπεί ή και να απαιτηθεί η ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με εργαλεία χωρίς δικαίωμα ψήφου, μέσω της αλλαγής του εμπορικού νόμου, καθώς και της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας!

Επίσης, η αρχική απαίτηση για δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier I (μετά την ανακεφαλαιοποίηση) στο 10% περιορίζεται πλέον σε 9% για το 2012, με την προσθήκη ότι θα πρέπει να ανέλθουν στο 10% τον Ιούλιο του 2013.

Πρόκειται για ρύθμιση που δίνει περισσότερο χρόνο στις τράπεζες να προσαρμοστούν, ενώ και ο καθορισμός των σχεδίων για την επανακεφαλαιοποίησή τους σε συνεργασία με την Τ.τ.Ε. ορίζεται -με βάση αυτό το κείμενο- έως το τέλος Μαρτίου 2012.

Πέραν των ανωτέρω, από το δεκασέλιδο της τρόικας προκύπτει ότι προωθούνται ακόμη τα εξής:

-Η άρση των νομοθετικών εμποδίων σε ό,τι αφορά τη μείωση των απολαβών του τραπεζικού τομέα, αλλά και τον περιορισμό του προσωπικού των τραπεζών.

- Η τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να ενισχυθεί η εταιρική διακυβέρνησή του και να του επιτραπεί να δανείζει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ).

Η «ταυτότητα» των αγοραστών που πυροδότησαν το ράλι

Το κείμενο των «απαιτήσεων» της τρόικας μπορεί να διέρρευσε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ, φέρει όμως ημερομηνία 23 Ιανουαρίου, που σημαίνει ότι τα καυτά σημεία που αφορούν τις τράπεζες ίσως διέρρευσαν σε κάποιους insiders πολύ νωρίτερα!

Όσοι εκτελούν εντολές ξένων σημειώνουν ότι δεν υπήρξε ως τώρα έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό που να δικαιολογεί το ράλι του Ιανουαρίου. Επιπρόσθετα, τα στοιχεία του ΧΠΑ δεν στοιχειοθετούν short squeeze, δηλαδή υποχρεωτικές αγορές από παίκτες που είχαν σορτάρει την αγορά και έσπευσαν άρον-άρον να κλείσουν τις θέσεις τους.

Οι brokers, δε, αντίθετα με όσα διαδίδονται στα μέσα ενημέρωσης, σημειώνουν ότι το retail συγκεντρώνεται μάλλον στους πωλητές, κι όχι στους αγοραστές, τουλάχιστον έως και πριν από δύο ημέρες.

Ποιοι αγόραζαν λοιπόν και αγοράζουν;

Κατά τους λάτρεις των θεωριών συνομωσίας, επρόκειτο για τραπεζικά χαρτοφυλάκια, που αποσκοπούσαν να σηκώσουν τις τιμές και να δημιουργήσουν το απαραίτητο κλίμα για συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις.

Από τις πληροφορίες και τα μισόλογα, όμως, διαφαίνεται ότι βασικός αγοραστής, και κινητήριος μοχλός της ανοδικής κίνησης, ήταν και είναι το εγχώριο έξυπνο χρήμα.

Επιχειρηματίες, τραπεζίτες κι εφοπλιστές φέρονται να ήταν οι εξαρχής αγοραστές.
Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ήξεραν από πριν για τις παραπάνω κυοφορούμενες ρυθμίσεις, σίγουρα όμως πόνταραν στην αλλαγή σελίδας, που σηματοδοτεί η ενδεχόμενη υπογραφή του PSI και της νέας δανειακής σύμβασης.

Ακολούθησαν χαρτοφυλάκια επενδύσεων, prop desks τραπεζών αλλά και ξένοι.

Αν ισχύουν τα παραπάνω, οι Έλληνες “πήραν” την αγορά. Και την πήραν γιατί πρακτικά δεν υπάρχει ουσιαστική προσφορά από το εξωτερικό.

To X.A. ελπίζει σε αλλαγή σελίδας, εφόσον υπογραφούν το PSI και η δανειακή σύμβαση, καθώς το ρίσκο της χώρας θα μειωθεί σημαντικά και οι τράπεζες θα λάβουν σημαντική παράταση ζωής.

Τόσο σημαντική που οι μεγαλομέτοχοι θα έχουν λόγο να βάλουν το χέρι στην τσέπη στις αυξήσεις που θα ακολουθήσουν, ιδίως καθόσον γνωρίζουν ότι αν υπάρξει τρύπα αυτή θα καλυφθεί με «εργαλεία άνευ δικαιώματος ψήφου»

Βραχυπρόθεσμα, αυτό θα μπορούσε να είναι το τυρί στη φάκα της ανόδου. Να μπουν, δηλαδή, οι επενδυτές ξανά στις τράπεζες, και εν συνεχεία για να μην υποστούν το dilution να συμμετάσχουν και στις αυξήσεις.

Μακροπρόθεσμα, όμως, έμπειροι χρηματιστές εκτιμούν ότι, αν υπογραφεί το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση, η κάθε διόρθωση θα αγοράζεται.

Και αυτό γιατί το ρίσκο μεγαλύτερης πτώσης παραμένει πολύ χαμηλό και το τραπεζικό σύστημα θα πάρει παράταση μερικών ετών.

Το τυρί δηλαδή αξίζει περισσότερο από τον κίνδυνο της φάκας.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v