Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 30 2012

Τι ζητούν οι τραπεζίτες για ανακεφαλαιοποίηση

Τι ζητούν οι τραπεζίτες για ανακεφαλαιοποίηση
Την παροχή κινήτρων που να διασφαλίζουν την αυξημένη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και τα συμφέροντα του Δημοσίου ζήτησαν την Παρασκευή οι διοικήσεις των τριών μεγάλων τραπεζών.

Μπροστά στους μετόχους τους οι ηγεσίες των Alpha Bank, EFG Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς δεν περιορίστηκαν απλώς στο να επισημάνουν την ανάγκη της δημιουργίας προϋποθέσεων μελλοντικής αποκατάστασης του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών, αλλά κι επιπλέον ζήτησαν, εμμέσως πλην σαφώς, να δοθούν αυξημένα κίνητρα και για τους υφιστάμενους μετόχους.

Μόνο έτσι, σημείωσαν, θα συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, προσδοκώντας την επανάκτηση κάποιου μέρους από τη χαμένη περιουσία τους.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank επισήμανε ότι η ανακεφαλαιοποίηση πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζονται η σταθερότητα και η ακεραιότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ζήτησε, δε, το πλαίσιο να επιτρέπει τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στην ανακεφαλαιοποίηση και όχι την ελάχιστη. Στοιχείο απαραίτητο, όπως σημείωσε, για την αποκατάσταση του ιδιωτικού χαρακτήρα της μετοχικής συνθέσεως των τραπεζών στο μέλλον.

Κρίσιμο σημείο για τη συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι, με βάση τον κ. Κωστόπουλο, το αν υπάρξει κίνητρο αυξημένης απόδοσης για τους ιδιώτες.

«Οι επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα στηριχθούν από ιδιωτικά κεφάλαια, μόνο εφόσον οι ιδιώτες μέτοχοι προσβλέπουν με εμπιστοσύνη στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αξιών μεσοπρόθεσμα, μέσω της εξυγιάνσεως της ελληνικής οικονομίας και της αποκαταστάσεως της φερεγγυότητας του κράτους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της EFG Eurobank, Ν. Νανόπουλος, ανέδειξε τη συνεισφορά των υφιστάμενων μετόχων στην ανάπτυξη του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας.

Σημείωσε ότι την τελευταία πενταετία οι ιδιώτες μέτοχοι των τραπεζών έχουν εισφέρει μέσω αυξήσεων κεφαλαίου σχεδόν 14 δισ. ευρώ.

Η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι μεγάλης σημασίας κατά τον κ. Νανόπουλο γιατί θα περιορίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και επομένως το ύψος της επίσημης βοήθειας, με προφανή οφέλη για τον Έλληνα φορολογούμενο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v