Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 22 2013

ΔΕΠΑ:Προσφορές μαμούθ και γεωπολιτικά "αγκάθια"

ΔΕΠΑ:Προσφορές μαμούθ και γεωπολιτικά αγκάθια
Στα… 2 δισ. ευρώ ανέρχεται η προσφορά της ρωσικής Gazprom για τη ΔΕΠΑ, αν πιστέψουμε το άρθρο που δημοσίευσε χθες το απόγευμα ο ιστότοπος του κρατικού ραδιοσταθμού της Μόσχας The voice of Russia.

Αν η συγγραφέας του άρθρου κατανόησε πλήρως τις πηγές της, πρόκειται για ένα παιχνίδι πλειοδοσίας πριν καν ανοίξουν οι προσφορές για την εξαγορά του ελληνικού μονοπωλίου.

Ο ΧΑΜ δεν πιστεύει ότι τα 2 δισ. αντιπροσωπεύουν προσφορά για αγορά μετοχών.
 
Όλες οι πληροφορίες που αφήνουν να διαρρεύσουν οι Ρώσοι μιλούν για ποσό γύρω στο 1 δισ., που και πάλι είναι πολύ υψηλό για τη ΔΕΠΑ. Επίσης, η ρωσική Negusneft, θυγατρική του ομίλου Sintez, προσφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, πάντα, 1,8 δισ., αλλά για τη ΔΕΠΑ μαζί με τον ΔΕΣΦΑ (δίκτυα).

Και για να ξαναγυρίσουμε στη ΔΕΠΑ, που ενδιαφέρει τον ρωσικό κολοσσό αερίου.

Ενδεχομένως στο ποσό που αναφέρει το The voice of Russia να συνυπολογίζονται και οι επενδύσεις που υπόσχονται να πραγματοποιήσουν οι Ρώσοι στην Ελλάδα, όπως τερματικά υγροποιημένου αερίου σε νησιά, δημιουργία δικτύων σε απομονωμένες περιοχές κ.λπ.

Πάντως, την εξήγηση για την προθυμία της Gazprom να ρίξει τόσα λεφτά στην Ελλάδα την εξηγεί το ίδιο το άρθρο στην εισαγωγή του, την οποία μεταφέρουμε πλήρη.

«Το ρωσικό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου Gazprom πρόσφερε κάτι λιγότερο από… 2 δισ. ευρώ για την ελληνική ΔΕΠΑ. Παρότι το ποσό είναι πολύ υψηλότερο από την πραγματική αξία της ελληνικής εταιρείας, η απόκτηση της ΔΕΠΑ θα βοηθήσει τη ρωσική εταιρεία να ισχυροποιήσει το μονοπώλιό της στην ελληνική ενεργειακή αγορά και τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά».

Τώρα, αν αυτό το σκεπτικό των Ρώσων μετράει 1, 2, ή 3 δισ. ευρώ μένει να το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά με βάση και την τήρηση ισορροπιών με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. Ας σημειωθεί ότι της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών θα προηγηθεί επίσημη επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στις ΗΠΑ, ενώ προετοιμάζεται και επίσκεψη στη Μόσχα.

Το παιχνίδι δηλαδή θα έχει ενδιαφέρον από κάθε πλευρά...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v